Áder János: Deák sziklára építette a polgári Magyarországot

2013. október 18., péntek 06:15

deak1-1382070020.jpgA köztársasági elnök szerint Deák Ferenc nemcsak remélte a polgári Magyarországot, hanem kitartó, aprólékos munkával, türelmes tudással olyan erős sziklára építette, amely a nemzetet sokáig megtartja szabadságban, fejlődésben és önbecsülésben. Áder János tegnap Pécsen, a 210 évvel ezelőtt született államférfi, politikus és jogtudós bronz mellszobrának avatása alkalmából mondott beszédet.

Beszédében hangsúlyozta: Deák Ferenc jellemével, tehetségével, minden idegszálával és tudásával a hazáért, a hazának élt, és munkája nyomán életté vált az, amiért 1848-49-ben olyan sokan meghaltak.
   

Áder János a Kossuth téren, Trischler Ferenc szobrászművész alkotásánál megjelent több száz ember előtt utalt rá, hogy Deákot már a kortársai is a haza bölcsének tekintették, azóta pedig a magyarok egymást követő nemzedékei tisztelik így. "Ma már pontosan tudjuk, hogy higgadt személyisége, jurátus alapossága kellett a szabadsághoz" - mondta.
   

Az államfő megjegyezte, Deák Ferenctől távol állt mindennemű hiúság. A kéretlen népszerűséget a politikai pálya kellemetlen velejárójának tekintette, a közszereplésből csak a köz érdekelte, a szereplést meghagyta másoknak. "Szeretett elvonulni, magányosan elmélkedni, de a nemzet ügyei nem engedték el maguktól: visszahívták mindig, ahogy ma is újra meg újra keressük szellemi társaságát, segítségül hívjuk bölcsességét" - tette hozzá Áder János.
   

hirdetés

A köztársasági elnök szavai szerint Deák higgadtsága már fiatalon, pályája elején megmutatkozott. Tudta, hogy "a szabadság másokkal is megosztva nem fogy, hanem erősödik, és annál bizonyosabban áll, minél többen lehetnek részesei".
   

"Ezért vallotta, hogy Magyarország jövője a szabadságjogok kiterjesztésén, a törvény előtti egyenlőségen múlik, ezek a célok pedig sosem valósulhatnak meg pusztán forradalmi hangos szóval. Jogi megalapozás, intézményi és gondolkodásbéli változás kell hozzá" - jegyezte meg Áder János.
   

Áder János emlékeztetett rá: Deák formálta olyanná a forradalmi törvényeket, hogy azokat a szabadságharc leverése után sem lehetett már figyelmen kívül hagyni. Ő képviselte olyan hatásosan az úrbéri viszonyok felszámolását, hogy azt visszafordítani már nem, csak kiteljesíteni lehetett.
   

"Deák fogalmazott olyan pontosan a szólás szabadságáról, hogy a nyilvánosságot többé nem lehetett a cenzúrával elbarikádozni, ő volt, aki tényleg nem engedett a 48-ból, aki a kiegyezésben az együttélés szabályaiba szerkesztette a forradalom vívmányait" - tette hozzá.
   

Áder János beszélt arról is, hogy a szobrok és emlékművek természetes sorsukból adódóan idővel, szinte észrevétlenül a tér, a táj természetes részévé válnak. "A fa, a bronz, a mészkő vagy épp a márvány ezt az élő, szilárd kötést képviseli, s jó lenne, ha gondolkodásmódunkba így épülne be a haza bölcsének szellemi öröksége is" - jegyezte meg.
   

Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere elmondta, hogy Deák Ferenc szobra annak a pécsi Aradi Vértanúk Szobrai Alapítványnak köszönhetően készülhetett el, amely ezzel együtt tizennyolc köztéri alkotás létrejöttéhez járult hozzá a baranyai megyeszékhelyen. A szervezet a pécsi Kossuth téren az első felelős magyar kormány tagjainak akar emléket állítani, és közülük Deákon kívül már van ott szobra Batthyány Lajosnak, Kossuth Lajosnak és Széchenyi Istvánnak is.

 

Forrás: MTI, MTI-fotó: Sóki Tamás

 

deak2-1382069954.jpg

Kapcsolódó cikkek

wakeboard1-400-1440323924.jpgPécs, 2015. augusztus 23. - A lassan magunk mögött hagyott hosszú hétvégén Pécs két olyan létesítménye vált látogathatóvá, amely korábban el volt zárva a nagyközönség elől. Megnyitott a Tüskésréti-tónál kialakított Central Wakeboard és Szabadidő Park, valamint a püspöki palota kertje, az abból nyíló „titkos alagút” és a székesegyház délkeleti tornya.

orban-viktor1-pecsen20150428-400-1430245893.jpgPécs, 2015. április 28. - A kormány becsületbeli ügynek tekinti, hogy sikeres várossá tegye Pécset, miután az önkormányzati választáson nagy bizalmat kapott a polgármester és a képviselő-testület - mondta mai pécsi látogatásán Orbán Viktor miniszterelnök.

peer-gynt-pecs400-1464714687.jpg

Pécs, 2016. június 1. - Az önkormányzat és partnerei - TÁMASZ Alapítvány Pécs, Fonavita NKft., Nevelők Háza Egyesület, Oslo és Akershus Alkalmazott Tudományok Egyeteme - az EGT Norvég Finanszírozási Mechanizmus támogatásával a Lánc u. - Ady E. u. - Hársfa u. - Engel J. u. - Zsolnay V. u. által közrefogott városrészben kísérleti fejlesztési modellprogramot hajt végre a következő egy évben.