A vonatok hatvankilenc éve indultak

2013. július 6., szombat 23:55

holokauszt-emlekmu-pecs-2010-1373147902.jpg

1944. július 4-én mintegy 2600 pécsi és Pécs járási zsidót hurcoltak haláltáborba marhavagonokban. Rá két napra a mohácsi és bonyhádi gettók lakói, közel 2300-an kezdték meg kényszerű utazásukat Pécsről.

A mai Mártírok útjai MÁV-bérház területén kialakított pécsi gettót 1944. június 29-én és 30-án számolták fel. A rendőrség, a városi forgalmi adóiroda és a pénzügyőrség közegei  az embereket mindenüktől megfosztották - írja a pecsizsidosag.wordpress.com blogoldal.

 

A teljesen kifosztott embereket százas csoportokban a kb. egy km-re lévő - a mai PTE orvosi kari épülettel szemközti területen elterülő - “Lakits” huszárlaktanyába terelték. A rendőrök félúton átadták foglyaikat a csendőröknek. A magatehetetlen aggokat, járásképtelen betegeket és haldoklókat utolsó csoportként stráfkocsikon vitték a Lakitsba. A nőket és gyerekeket a kiürített lóállásokba, a férfiakat a lovarda trágyás homokján helyezték el.

hirdetés

 

Június 29-én érkeztek ugyancsak a Lakits laktanyába a mohácsi gettó zsidói, mintegy 1.100 fő, július 1-én és 2-án pedig a felszámolt bonyhádi gettóból átszállított zsidók – mintegy 1.180 fő. A zsúfoltság leírhatatlan, a higiénikus körülmények katasztrofálisak voltak.

 

A pécsi és Pécs járási zsidókat július 4-én erős fegyveres kíséret mellett az iparvágányok rámpájára terelték, 75-ös csoportokban a marhavagonokba nyomorították, és az “Endlösungba” hurcolták. A mohácsi és bonyhádi gettó lakói 6-án követték őket.

 

A deportálás pécsi körülményeiről részletesebben olvashat a PECSIZSIDOSAG-blog Holokauszt Emléknap - Pécs 2013 és 69 éve történt című bejegyzéseiben.

 

A Pécsi Zsidó Hitközség megemlékezésére július 7-én, vasárnap kerül sor. Az eseményre szóló meghívó ide kattintva megnyitható.

 

Forrás: pecsizsidosag.wordpress.com

Kapcsolódó cikkek

Szigetvár, 2016. január 9. - Megkezdődött a Zrínyi Miklós-Szigetvár 1566 emlékév, amelyben Zrínyi Miklós várkapitány és serege hősies helytállásának 450. évfordulója emlékeznek - hangzott el pénteken, az emlékévről rendezett sajtótájékoztatón a Baranya megyei városban.

A Pécsi Ítélőtábla tizennégyről tizenegy év fegyházra enyhítette jogerősen annak a nőnek a büntetését, aki agyonütötte újszülöttjét tavaly Pécsett.

torok-sereg-szulejman-szigetvar-450-1379859942.jpgEddig ismeretlen oszmán kori település maradványaira bukkantak kutatók a közelmúltban Szigetvár közelében az I. Szulejmán szultán türbéje utáni keresés során - jelentette be Kolovics János, Szigetvár polgármestere.