A védőnői hálózat megújításán dolgozik az egykori szakmabeli

2013. augusztus 18., vasárnap 19:27

babine-pecs-20130814-1376847174.jpgA megyében dolgozó védőnőknek, a társhatóságoknak és a védőnői ellátást fenntartó önkormányzatoknak tartott szakmai tájékoztatót a Baranya Megyei Kormányhivatal Pécsen. Az augusztus 14-i rendezvényt Bábiné Szottfried Gabriella, a védőnői hálózat megújításáért felelős miniszteri biztos országjárásának egyik állomásaként rendezték meg.

A pozíciót május közepe óta betöltő egykori védőnő, a Fidesz országgyűlési képviselője a fórumot megelőzően interjút adott portálunknak.

 

Mi indokolja a mai tájékoztató témáját? Miért van szükség a védőnői hálózat megújítására?

 

Az érdekképviseletek - a szakdolgozói kamara és a Magyar Védőnők Egyesülete - idén tavasszal aláírásgyűjtésbe kezdett. Tíz nap alatt több mint 1700 aláírást gyűjtöttek össze abból a célból, hogy minél előbb induljon el egy egységes, állami munkáltató, egy országos védőnői szolgálat létrehozása. Az igen hangsúlyos véleménynyilvánítás előzménye egy tavaly novemberi kormányrendelet volt, amely a védőnői szolgálatok finanszírozásának 14%-kal történő emeléséről szólt úgy, hogy ezt a pluszfinanszírozást a fenntartók a védőnők díjazására fordítsák. Menet közben viszont sajnos kiderült, hogy a fenntartók nagy része úgy gondolta, a szakfeladathoz kapcsolódó közvetlen feladatellátást fogja ebből finanszírozni és nem a védőnők díjazására fordítja. Ez vezetett oda, hogy a kolléganők úgy döntöttek, egységes munkáltatóhoz, állami kézbe kerülés lenne a legjobb az ilyen félreértések kiküszöbölésére.

hirdetés

 

Hány védőnőt érint a hálózat megújítása? Hogyan alakul jelenleg a fenntartói háttér?

 

Közel ötezer védőnő dolgozik országszerte. A fenntartói háttér igen sokszínű. A kórházi védőnők - ugyanolyan diplomával és szolgálati idővel, mint a többi kollégáik - az egészségügyi szakellátáshoz tartoznak. Ők a mostani bérrendezés élvezői. Az iskola- és a területi védőnők az alapellátáshoz tartoznak, tehát területi munkát végeznek. A családvédelmi szolgálat védőnői pedig a helyi szakigazgatási szervekhez tartoznak. Amíg ilyen tagolt a háttér, nagyon nehéz olyan esélyeket és olyan hozzáférési lehetőségeket teremteni, amelyek nem szülnek nagy érdeksérelmeket.

 

Mit sikerült eddig elérnie a terület miniszteri biztosaként?

 

Ahogy eljutottak hozzám ezek az észrevételek, én is elkezdtem azoknak a fenntartóknak a képviselőivel az egyeztetést, akik parlamenti képviselők és egyben polgármesterek. Sikerült el is érnem jó pár helyen, hogy visszamenőleg megkapták a kolléganők ezt a pluszforrást. De sok fenntartóval még mindig nem sikerült megértetni az intézkedés lényegét, illetve sokan megkeresték azokat a kiskapukat, amelyek lehetőséget teremtettek arra, hogy ne a védőnőket díjazzák, hanem más, a szakfeladathoz kapcsolódó feladatellátásra fordítsák a pénzt. Emiatt született meg a 256/2013. számú kormányrendelet júliusban. Ez egyértelművé teszi, hogy mind a 15%-os területi pótlékot, mind a pluszfinanszírozást a védőnők díjazására kell fordítani. Azonban úgy tűnik, nem sikerült egyértelműen értelmeztetni a fenntartókkal ezt a jogszabályt. A mai napig érkeznek ugyanis hozzánk olyan jelzések, hogy sok - bár már egyre kevesebb - munkáltató értelmezési gondok miatt bújik ki a törvényi kötelezettsége alól, a MÁK-ra, illetve az OEP-re vár. Államtitkár úrral a múlt héten abban maradtunk, hogy ki fogunk adni egy, általunk csak értelmezési segédlet munkanévvel illetett dokumentumot, amely egyszerűen, közérthetően összefoglalja a védőnői finanszírozás-emeléssel kapcsolatos munkáltatói, illetve fenntartói teendőket, kötelességeket. Ezt minden fenntartóhoz el fogjuk juttatni. Az én javaslatom pedig az volt, hogy küldjük el az összes érintett védőnőnek is. A mai internetes korban ez könnyen kivitelezhető. Jelenleg az utolsó simítások folynak a segédleten. Remélem, napokon belül kikerül az érintettekhez!

 

Milyen célt szeretne elérni a mai fórummal?

 

A mai rendezvény egy szakmai egyeztetés. Amikor miniszter úr kinevezett miniszteri biztossá, első gondolatom az volt, hogy oda kell mennem a kolléganőkhöz és meg kell kérdeznem tőlük, mit is szeretnének. Éppen ezért határoztam el, hogy minden megyeszékhelyre elmegyek, hogy találkozzak a területen dolgozó védőnőkkel. Az országjárást - amint azt mindenhol el is mondom - ötletbörzének szántam. Összegyűjtöm a javaslatokat, az észrevételeket. Sok jó felvetés talált meg már eddig is. Érdekes, hogy a közös nevező kezdetektől megvolt, hiszen többségében olyan javaslatok érkeztek hozzám, amelyeket önmagamnak én is felvázoltam, de nem tettem közzé. Kíváncsi voltam, mennyire gondolkodunk hasonlóan...

 

Mire lehet számítani a közeljövőben a miniszteri biztosi tevékenysége kapcsán?

 

Három megyeszékhely felkeresésével, szeptemberben ér véget a mostani országjárásom. A fórumok megtartása mellett egyébként munkacsoportot is létrehoztam a szolgálat megújításával kapcsolatban, amely lefedi az érdekképviseleteket és a szakmai hátteret is. Tőlük szintén kapok hasznos javaslatokat és észrevételeket. Szeptember végére valószínűleg elkészülök az egyeztetéseim összefoglalójával. Amint ez megvan, államtitkár úr és miniszter úr, illetve az ágazati vezetők elé terjesztem. Az országjárásommal párhuzamosan pedig már zajlik a jogszabályalkotás is.

 

(Az interjút Cserveni Gábor készítette, fotó: Illés Anett)

Kapcsolódó cikkek

dscf0614-1435769048.JPG

Pécs, 2015. 07. 01. - Ötödször is Magyarok Kenyere! A program sajtótájékoztatóját a Magtár Látogatóközpontban tartották, ahol a fontosabb időpontok és munkafolyamatok mellett az idei újdonságokról is beszéltek...

csekkek-1374487807.jpgA Családjainkért Alapítvány az E.ON felkérésére Pécsen és a hozzá tartozó kistérségi mikroközpontokban elindította a Háló Programot, melynek keretében pályázatot hirdetett áram- és gázdíj-tartozást felhalmozott családok részére.

tuzoltas-1359713777.jpg

Saját garázsában gyulladt ki egy autó 31-én éjjel, a helyszínre nem kevesebb, mint 5 tűzoltóegység érkezett, hogy eloltsa a tüzet és megelőzze a továbbterjedését. Nem kis veszélyben forogtak a jelenlévők, mivel a garázsban volt egy gázpalack is, ennek a felrobbanását azonban szerencsére sikerült megelőzni.