A rendőrség szerint javultak a közbiztonsági mutatók

2014. február 7., péntek 17:35

A Pécsi Rendőrkapitányság adatai szerint javultak a közbiztonsági mutatók a baranyai megyeszékhelyen. A rendőrség 2013-as munkájáról szóló beszámoló megvitatása mellett a város költségvetéséről is tárgyalt tegnapi ülésén a pécsi közgyűlés.

A rendőrkapitánysági beszámolót minden év májusában tárgyalja a közgyűlés, az idén azonban Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere a múlt év végi bűncselekmények - trafikrablások, erőszakos támadások - és a negatív közhangulat miatt előbb kérte a dokumentum elkészítésére a rendőrséget.

 

A szakmai anyagot ismertetve Korontos Zoltán városi rendőrkapitány elmondta, 2013-ban az egy évvel korábbi adatokhoz képest mintegy 15 százalékkal csökkent Pécsen a bűncselekmények száma. Tájékoztatása szerint kevesebb testi sértést, súlyos testi sértést, autólopást, gépkocsifeltörést, rablást regisztráltak tavaly, mint az azt megelőző évben.

 

A pécsi kapitány közölte, 51,6 százalékos volt a felderítési arányuk, ami a 2012-es 36,4 százaléknál lényegesen jobb, de az országos átlagot (47,4 százalék) is meghaladja. A legjobb eredményt a kiskorú veszélyeztetése bűncselekmények eseteiben érték el, majdnem minden ügyet felderítettek. A legrosszabb teljesítményt az autólopások hozták, csak minden tizedik bűncselekményt tudták felgöngyölíteni. Pozitívum, hogy a testi sértésekkel kapcsolatos nyomozások többségét sikeresen lezárták - emelte ki.

hirdetés

 

A képviselők közül többen úgy vélekedtek, a statisztikai mutatók mellett szükséges az emberek szubjektív biztonságérzetét is növelni. A Fidesz-KDNP-frakció kezdeményezésére arról döntöttek, hogy bővítik a város jelenleg harminchat pontjára kiterjedő térfigyelőkamera-hálózatát 12-15 készülékkel, egy ötmillió forintos pályázati keretet nyitnak a pécsi polgárőrszervezetek eszközbeszerzéseinek támogatására, a pécsi rendőrségnek pedig azt javasolták, hogy fokozzák az utcákon szolgáló gyalogos járőrök számát, különösen a külső városrészekben.

 

Elfogadta a pécsi közgyűlés tagjainak többsége a város 2014-es költségvetéséről szóló rendeletet is. Páva Zsolt polgármester elmondta, a 36 milliárdos mérlegfőösszegű büdzsé nem tartalmaz hitelfelvételt, az előző évihez képest mintegy tizenöt százalékkal magasabb helyi adóbevétellel számol, s több - elsősorban javarészt uniós finanszírozású - fejlesztéshez is társít pénzösszeget.

 

A polgármester közölte, 2010 óta először elrugaszkodási pályára léphet a város, miután a kormányzati adósságátvállalásnak köszönhetően 44 milliárd forintos hiteltehertől szabadult meg, így csak az idén mintegy kétmilliárdos kamat- és tőketörlesztési kötelezettségtől mentesül. Ez járult hozzá ahhoz, mondta, hogy januártól csökkenteni tudta az önkormányzat a helyi adók mértékét, illetve kedvezményeket vezethetett be.

 

Páva Zsolt beszámolt arról is, hogy idén 22 milliárd forint értékű beruházás valósul meg a megyeszékhelyen és környékén. Ennek legnagyobb részét a több éve elindított, 17 milliárd forintos - nagyrészt EU-s forrásból finanszírozott - hulladékgazdálkodási program teszi ki; ennek során háztartásokban is megvalósul Pécsen a szelektív hulladékgyűjtés. Emellett ötmilliárd forintot költhet el az önkormányzat oktatási intézmények modernizálására, óvodák korszerűsítésére, a Horvát Színház teljes felújítására, vízvédelmi beruházásokra, kerékpárút építésére.

 

Az ellenzéket képviselő MSZP, az LMP és a Jobbik képviselői nemmel szavaztak, szerintük ugyanis nem könnyítenek jelentősen a pécsiek terhein az idén, s a büdzsé bevételi oldala túlzott, nehezen teljesíthető számokat tartalmaz. Tóth Bertalan, az MSZP városházi frakcióvezetője arról szólt, hogy a tavalyinál nagyobb adóbevételeket kell elérnie Pécsnek az idén, miközben kétmilliárdos ingatlaneladást kell realizálnia az egyensúly fenntartásához. Ez szerinte nem fog sikerülni, ezért több milliárd forintos kormányzati segítségre vagy hitel felvételére lesz szüksége a pécsi önkormányzatnak 2014-ben.

 

Decsi István, a Fidesz-KDNP frakcióvezető-helyettese úgy vélekedett, hiteltelen a szocialista képviselő, hiszen amikor ő alpolgármester volt, az MSZP-s városvezetők "pár év alatt 35 milliárd forint adósságot hoztak össze a városnak", eközben pedig pénzzé tettek és eladtak minden mozdítható értéket.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

deak-haz-paks-1381980547.jpgÚjabb, 5,1 milliárd forint támogatást ítélt meg a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) dél-dunántúli turisztikai attrakciók, szolgáltatások fejlesztésére - tájékoztatta a regionális fejlesztési ügynökség szerdán az MTI-t.

szaszvar-regen400-1443066342.jpgSzászvár, 2015. szeptember 24. - A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a „Szászvár - középkori élet a várkastélyban” projekt keretében irodalmi- és rajzpályázatot hirdet Baranya megyei általános iskolák alsó és felső tagozatos tanulói számára.

kozlekedik-baranya1-400-1400705128.jpgPécs, 2014. május 22. - Szombaton rendezte meg az országos „Közlekedik a család” vetélkedő megyei döntőjét a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottsága a Budai Vámnál lévő Megyer Autócentrum autós és kerékpáros ügyességi pályáján.