A reklámokra panaszkodtak legtöbbször a pécsiek

2014. november 26., szerda 06:00

Pécs, 2014. november 26. - Az agresszív kereskedelmi gyakorlat miatti panaszok voltak a legjellemzőbbek a baranyai megyeszékhelyen működő Gazdasági Versenyügyi Tanácsadó Irodához forduló ügyfelek körében.

Közel 550 millió forint összegben szabott ki bírságot az elmúlt fél év alatt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jogsértő reklámok, kereskedelmi gyakorlatok miatt. Nem véletlen tehát, hogy a baranyai megyeszékhelyen is ezek a problémák voltak legtöbbször terítéken a 2014 júniusától működő Versenyügyi Tanácsadó Irodában. A pécsiek legtöbbször megtévesztő reklámok miatt panaszkodtak, és az öt iroda közül itt fordult elő legtöbbször az ún. agresszív kereskedelmi gyakorlat.

 

Az egyik ügyfél arra panaszkodott, hogy egy egészségügyi szűrővizsgálatnak „álcázott” termékbemutatón „lézer terápiás” készülék megvásárlására beszélték rá, amit szinte azonnal megbánt. Szerencsére idejében eszmélt, így sikerült elállni 14 napon belül a vásárlástól. Épp a napokban mutatott rá a Versenyhivatal egy konkrét bírságolás kapcsán, hogy a betegségek diagnosztizálására szolgáló termékek gyártása, forgalmazása és reklámozása szigorú szabályrendszer szerint végezhető annak érdekében, hogy a nyilvántartásba vétellel ellenőrizhető legyen a termék előállítása, értékesítése és népszerűsítése.

hirdetés

 

Sokan nem tudják, hogy egy-egy jogsértő tájékoztatás miatt nem csak bírságolásra kerülhet sor, hanem az érintett fogyasztói kör is jogosult lehet pénz visszatérítésre. Fontos, hogy aki ilyet tapasztal, lehetőleg jelezze, hiszen ezzel elejét veheti mások megkárosításának, és a hasonló esetek megismétlődésének is.

 

A fogyasztókon kívül a vállalkozásokat is szívesen látják az irodákban, ők versenytársaik jogsértésein kívül saját versenyjogi megfelelésükhöz is kérhetnek tanácsot. A teljesen ingyenes szolgáltatás esetükben is kiterjed a probléma megvizsgálására és megvitatására, és az esetleges igényérvényeshez nyújtott tanácsokra. Az észlelt jelenségekről, tapasztalatokról rendszeres beszámolók formájában a Versenyhivatal is értesül, ezáltal nagyobb rálátása lehet a versenykultúra országos és helyi tendenciáira.

 

A tanácsadó irodákat civil szervezet, a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete működteti. A pécsi iroda elérhetőségei: Pécs, Apáca u. 15. I. em. 8., Tel.: 06-30-748-9147, e-mail: [email protected], Ügyfélfogadás: H, Sz: 13:30- 17:30, K, Cs, P: 8:30-12:30. www.versenyugyi-tanacsadoiroda.hu

 

Forrás: Morvai Gábor / Gazdasági Versenyügyi Tanácsadó Iroda

Kapcsolódó cikkek

zart-varosok-harkany400-1383051039.jpgAz Atomerőművel Rendelkező Városok Egyesületének oroszországi képviselői, városvezetői, valamint kormánytisztviselők egy múlt évi szakmai program kedvező benyomásait követve idén októberben visszatértek Harkányfürdőre.

trafik-1371642554.jpg

Sok kisboltos Pécsett arra készül, hogy rövidesen lehúzza a rolót a július 16-ával életbelépő új trafiktörvény miatt, amely megtiltja a számukra a dohánytermékek értékesítését. Máshol alkalmazottakat kell elbocsátani, hiszen a kisboltok nagy részében a cigi a bevétel jelentős részét tette ki. A tulajdonosok már attól félnek, mihez kezdenek akkor, ha a kormány a szeszforgalmazás szabályaiba is belenyúl.

magashaz-bontasa400-1469128503.jpg

Pécs, 2016. július 22. - Jó ütemben és az előírásoknak megfelelően halad a pécsi magasház március végén indult bontása, a kivitelező megkezdte a 14. szint elbontását - mondta a pécsi önkormányzat hatósági főosztályának vezetője újságíróknak a csütörtökön megtartott hatósági ellenőrzés után a helyszínen.