A huszonöt emeletes tulajdonosa hajlandó együttműködni

2013. augusztus 21., szerda 17:01

Pécs, 2013. augusztus 21. - Tulajdonosa hajlandó bekeríteni és őrizni a több mint két évtizede lakatlan 25 emeletes pécsi magasházat - tájékoztatta a Baranya megyei kormánymegbízott szerdán az MTI-t.

Hargitai János közleményében azt írta: a La Torre 2008 Ingatlanfejlesztő Kft. a napokban értesítette a kormányhivatalt, hogy egyetért az ingatlan állapotáról készült igazságügyi és műszaki szakértői véleményekkel, és legkésőbb szerdán megkezdi a hivatal által kötelezően előírt feladatok végrehajtását.

   

A kormánymegbízott utalt rá, hogy a cégnek már korábban előírták az épület őrzését, körbekerítését, magyar és angol nyelvű figyelmeztető táblák elhelyezését, továbbá a magasabb szinten lévő ablakok ideiglenes rögzítését, mert az ingatlan veszélyt jelent környezetére.

hirdetés

   

"Az világosan látszik, az ügyben a Baranya Megyei Kormányhivatal határozott és erőteljes fellépése meghozta azt az eredményt, hogy az ingatlan tulajdonosa a jövőben együttműködik a probléma megoldásában" - hangsúlyozta Hargitai János. Hozzátette, a hivatal ellenőrizni fogja az intézkedések végrehajtását.

   

A kormánymegbízott szerint a tulajdonosi nyilatkozat csak az első lépést jelenti a magasház ügyének végleges megoldása felé. A szakértői vélemények alapján a kormányhivatal eddig is az épület lebontását tartotta lehetséges jó megoldásnak, és ebben ma már a La Torre is partnernek mutatkozik - olvasható a közleményben.

   

Hargitai János ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az épület bontása "rendkívül megfontolt tervezési, előkészítési és egyeztetési tevékenységet követel meg" a folyamatban szereplő minden résztvevőtől.

   

A Népszabadság augusztus 16-ai számában írt arról, hogy a baranyai kormányhivatal július közepe óta háromszor bírságolta meg a magasház gazdáját, mivel nem keríti be és nem őrzi az ingatlant. Az ezzel kapcsolatos döntéseket a ház tulajdonosa nem fellebbezte meg, de a kirótt, összesen 2,5 millió forint bírságot nem fizette ki. A napilap emlékeztetett rá, hogy Orbán Viktor legutóbbi baranyai útján azt ígérte: ha a város visszaszerzi az épületet, akkor az állam átvállalja a bontás költségét. A toronyház tulajdonosa állítólag több tízmillió forint adóelmaradást halmozott fel a várossal szemben, erre hivatkozva Pécs visszaszerezheti az épületet.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

A pécsi polgárok szavazatai alapján dr. Meskó Sarolta tüdőgyógyász főorvosnak ítélte oda tizenegyedik alkalommal a Tüke-díjat a Tüke Alapítvány kuratóriuma. A kitüntetést tragikus hirtelenséggel bekövetkező halála miatt férje, dr. Lénárd László vette át - számol be a PécsMa.hu hírportál.

svabszepseg2011a-1376908290.jpgIdén ősszel már a hetedik Országos Sváb Szépségversenynek ad otthont a Baranya megyei Szederkény. A szeptember 21-i megmérettetésre szeptember 9-éig várják a jelentkezéseket - derül ki a szederkeny.hu oldalról.

racvarosi-ovoda1-400-1391943714.jpgPécs, 2014. február 9. - A tervezett ütemezésnek megfelelően halad a Rácvárosi Óvoda közel 120 millió forintból megvalósuló kivitelezése. A munkálatok előreláthatólag nyár végére fejeződnek be.