91 tüdőgyulladás Baranyában

2013. június 6., csütörtök 17:05

q-1370531658.jpg

Május eleje óta kiemelt figyelemmel kezelik azt a titokzatos járványt, ami vokány térségében ütötte fel a fejét. Eddig 22 főt ápoltak a pécsi klinikán, jelenleg senki nem fekszik bent a "Q láznak" hívott betegséggel, melynek az eredetét még mindig kutatják.

A Q lázat állatok hordozzák a szervezetükben, gyakran tünetmentesen, de vemhes egyedeknél vetélést is okozhat. A baranyai járvány különlegessége az, hogy fertőzött állatot nem találtak a környéken, csak emberekben jelent meg a kórokozó, a Coxiella burnetii baktérium. A szakértők arra gyanakodnak, hogy a fertőzöttek egyszerűen belélegezték a levegővel együtt a baktériumot, hiszen az hónapokig életképes hordozó nélkül is.

hirdetés

 

Magyarországon a legtöbb kullancs és kérődző állat hordozza a baktériumot, amely általában az állíti váladékokkal való érintkezés után kerül az emberi szervezetbe.

 

Vokány és Kistótfalu településeken a Baranya Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága felmérte a kérődző állatokat tartóknál a létszámot, és kikérdezte a gazdákat az esetleges állati és emberi megbetegedések előfordulásáról, valamint felhívta a tulajdonosok figyelmét az állattartási higiénia betartására. Kiemelten fontos a nyerstej hőkezelése, hogy nehogy ezen keresztül érje el a kór a gyanútlan fogyasztókat. Hogy ezt megelőzzék, a megye összes nyerstej-forgalmazójánál tejmintát vettek laboratóriumi vizsgálat céljából.

 

Amennyiben a vizsgálatok során beteg állatokat találnának, azok húsa semmiképpen sem fogyasztható.

Kapcsolódó cikkek

Pécs, 2016. szeptember 23. - Ma kezdődik a kreatív ipari ágazatait, valamint a művészeti és formatervezési műhelymunkákat több mint húsz programmal bemutató DesignPécs tíznapos eseménysorozat.

Kecskesajt árusok a Tüke piacon

Bioszedret vettünk és kecskesajtot kóstolgattunk Pécs Első Tüke Piacán. Akik szeretik a gyönyörű kézműves csecsebecséket és az exkluzív, háztáji élelmiszereket, szeretni fogják!

Pécs, 2016. április 19. - Elektromos buszok üzembe állításával folytatódik a 2013-ban indult pécsi buszcsereprogram, amelynek keretében eddig 175 autóbusz érkezett a baranyai megyeszékhelyre, jelentősen fejlesztették a vonalhálózatot, az utastájékoztatást, valamint a jegy- és bérletrendszer is - közölték kedden sajtótájékoztatón.