19 milliárdos modernizálás a pécsi egészségügyben

2014. január 31., péntek 18:19

2009 és 2013 között, összesen valamivel több, mint 19 milliárd forintos egészségügyi modernizálás valósult meg vagy van tart még Pécsett – többnyire az Új Széchenyi Tervnek és a város saját forrásainak köszönhetően. Ennek részeként újították fel a pécsi rendelőintézeteket és szerelték fel a legmodernebb eszközökkel, épül regionális vérellátó központ, illetve egy onkológiai centrum, érkeztek új mentőautók, és teljesen felújítják a 400 ágyas klinikát.

- Határozott elképzelésünk volt 2009-ben, amikor Páva Zsolt vette át Pécs polgármesteri székét. Tudtuk, hogy nagy a baj, tudtuk, hogy szinte lehetetlen lesz leküzdeni az adósságot, de tudtuk azt is, hogy a pécsiek azért szavaztak nekünk bizalmat, mert elegük volt abból a semmittevésből és sikertelenségből, amely Pécset jellemezte – magyarázza Csizi Péter, aki szerint a pécsiek adtak erőt ahhoz, hogy a város fejlődési pályára álljon.

hirdetés

Pécs alpolgármestere hangsúlyozta, már akkor tudták, hogy az egyik legfontosabb fejleszteni való terület a pécsi egészségügyi ellátás lesz, hiszen sok tízezer embert érint.

 

- Az egészségnél kevesebb fontosabb dolog van, mi pedig mindent elkövetünk annak érdekében, hogy a pécsiek, de nyugodtan mondhatom, hogy baranyai emberek is a lehető legjobb körülmények között, a legjobb ellátást kaphassák a legmodernebb eszközök segítségével – mondja Csizi.

Bár 2009-ben is ért el szép eredményeket a város, ekkor sikerült elkezdeni a Lánc utcai rendelőintézetet modernizálását, az igazi lehetőségek 2010-ben nyíltak meg Pécs számára, amikor már maguk mögött tudhatták az új kormány támogatását – hangsúlyozza az alpolgármester.

 

- Azóta csaknem 19 milliárd forint érkezett Pécsre, amelyet csak és kizárólag a helyi egészségügy fejlesztésére tudtunk fordítani – mondja Csizi.

Ebből a hihetetlen mennyiségű pénzből - amelyet részben uniós pályázatokon, részben az Új Széchenyi Terven keresztül szerzett meg Pécs - sikerült felújítani és modernizálni a rendelőintézeteket, korszerűsíteni a mentőállomást és új mentőautókat vásárolni, elkezdeni a regionális vérellátó központ építését, illetve az új onkológiai centrumot, de a 400 ágyas teljes felújítása is ebbe a csomagba tartozik.

Csizi Péter kijelentette, az orvosszakmai vélemények szerint a milliárdos pécsi felújításoknak köszönhetően a betegellátás színvonala meghaladja az európai átlagot Pécsett.

Kapcsolódó cikkek

A Dél-dunántúli régióban elsőként, hiánypótló szolgáltatásként, az SNI családi napközi létrehozásával, a Kisgyermek Szociális Intézmények újabb lépést tehet a szolgáltatási szemléletű, egyedi igényekre és szükségletekre is választ adó, gyermek és családbarát szolgáltatási struktúra kialakítása felé; segítséget nyújtva azoknak a családoknak is, akik (jelenleg) normál bölcsődei csoportba nem integrálható SNI kisgyermeket nevelnek.

energiatakarekossagi-nap400-1384493159.jpg„KÉK-Zöld Iroda” című Új Széchenyi Terv-projektjének energiahatékonysági kiállítására és családi programjaira várja az érdeklődőket a pécsi önkormányzat, a Kertvárosiak az Élhető Kertvárosért Egyesület és az Ökováros - Ökorégió Alapítvány és a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt.

Pécs, 2013. november 12. - Két év három hónapról hét évre súlyosította a Pécsi Törvényszék a tanítványaival erőszakoskodó mohácsi rajztanár börtönbüntetését ma meghozott hozott jogerős ítéletében.