16 útszakasz újul meg Baranyában tavaszig

2013. október 10., csütörtök 00:01

Már idén elkezdődik az az útfelújítási program, amely során 16 baranyai útszakaszt tesznek rendbe legkésőbb jövő tavaszra. A munkákat Csizi Péter, Baranya megye útügyi miniszteri biztosa felügyeli, a felújítások költsége pedig összesen 1,8 milliárd forint.

Az elmúlt évtizedben alig fordítottak pénzt és figyelmet a vidéki úthálózatokra, amelyek emiatt komolyan leromlottak. A közúthálózat szolgáltatási színvonala jelentősen elmarad a társadalmi elvárásoktól, nem felel meg a gazdasági szereplők igényeinek.

 

A 2002-2010 közötti időszakban rendkívül előnytelen PPP-konstrukcióban valósultak meg az autópálya beruházások. A PPP-beruházások évi százmilliárd forintos pénzügyi terhe még ma is szinte teljes egészében elviszi a hazai forrásokat.

hirdetés

 

Az elmúlt 3 évben azonban 12 milliárd forintos fejlesztésre került sor Baranya útjain.

Ezen felül már idén elkezdődik és legkésőbb jövő március végéig befejeződik az az útfelújítási program, melynek során 16 baranyai útszakaszt újítanak fel 1,8 milliárd forintból.

 

A fő- és mellékúthálózaton szükséges beavatkozásokról a Magyar Közút állított össze tételes listát, amelyet a megyei útügyi biztosok által felmért lakossági igények figyelembe vételével rangsoroltak. Az országosan rendelkezésre álló keretösszeget a megyei úthosszakkal arányosan osztották el.

 

A burkolatjavítások elsőrendű főutakat és ötszámjegyű bekötőutakat egyaránt érintenek. Az adott helyszínen leghatékonyabban alkalmazható technológiai megoldással a rendbe tett szakaszok hosszú évekig biztosan megfelelő minőségben állnak majd a közlekedők rendelkezésére.

 

Idén országszerte egyébként mintegy 551 kilométernyi, régóta felújításra váró alsóbbrendű mellékút teljes körű rekonstrukciója valósul meg a Magyar Közút Nonprofit Zrt. beruházásaiban az Új Széchenyi Terv forrásaiból. A közútkezelő a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogató döntése nyomán 71 milliárd forintból indíthat fejlesztéseket.

Kapcsolódó cikkek

Pécs, 2013. június 5.- Háromoldalú együttműködési megállapodást írt alá a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. az önkormányzattal és az egyetemmel szerdán. Az önkormányzat és a gyár azért szeretné a jövőben szorosabbra fűzni a viszonyt a Pécsi Tudományegyetemmel, hogy a művészeti kar hallgatói egyrészt bemutathassák munkáikat, terveiket a Zsolnaynak, másrészt a manufaktúra fejlesztési koncepciójába illeszkedő alkotások készülhessenek a PTE-n.

Pécs, 2016. április 19. - Elektromos buszok üzembe állításával folytatódik a 2013-ban indult pécsi buszcsereprogram, amelynek keretében eddig 175 autóbusz érkezett a baranyai megyeszékhelyre, jelentősen fejlesztették a vonalhálózatot, az utastájékoztatást, valamint a jegy- és bérletrendszer is - közölték kedden sajtótájékoztatón.

Pécs, 2014. május 8. - A baranyai megyeszékhely önkormányzatának közgyűlése mai, rendkívüli ülésén a holokauszt 70. évfordulója alkalmából írásban deklarálta elköteleződését: Pécs városában - és sehol a világban - többé ne fordulhasson elő, hogy valakit vallása, bőrszíne vagy bármely kisebbséghez való tartozása miatt hátrányos megkülönböztetés ér.