Zöldüzlet: sikeres zárás után jön a folytatás

2014. március 19., szerda 07:00

zolduzlet-sajtotajekoztato400-1395206393.jpgBudapest, 2014. március 19. - Díjátadó sajtótájékoztatóval zárult tegnap a Magyarországon egyedülálló környezettudatos üzlet mintaprojekt, melyet a SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft. indított el tavaly márciusban a Magyar Telekom hello holnap! „fenntartható tudatformálás” pályázatának támogatásával.

A program célja az volt, hogy a budapesti és a pécsi Király utcának és az azokat körülvevő területnek közös koncepciót adva környezettudatosságra ösztönözze az ott található üzletek tulajdonosait, dolgozóit, beszállítóit és természetesen vásárlóit is. A program mellé állt Budapest VI. és VII. kerületének önkormányzata, a pécsi önkormányzat, a Pécs-Baranya Kereskedelmi és Iparkamara és több szakmai szervezet.

 

A „Zöldülnek a Királyok” versenyben a legkülönbözőbb tevékenységi körben működő üzletek, vállalkozások indultak. Így a hotelektől a vendéglátó egységeken, játszóházon keresztül a parkolóházig, rendezvény helyszínekig valóban széles spektrumot sikerült felölelni. A résztvevő cégek felismerték azt a tényt, hogy az egy év során, amíg szakértő segítséggel zöld üzletté és környezettudatos vállalkozássá válnak, komoly költségcsökkentést tudnak elérni. További hozzáadott értéket jelent számukra, hogy a programban való részvétellel növelik imázsukat és pozitív megítélésüket vásárlóik körében.

 

A versenyben összesen 21 pécsi és budapesti üzlet vett részt, melyek közül a budapesti Dob utcában található Club22 Caféban (Club22 Esélyegyenlőségi és Öko pub) megrendezett díjátadó sajtótájékoztatón kiderült, melyikük tette leghatékonyabbá, leginkább környezettudatossá működését.

hirdetés

 

A verseny győztese Pécsen a Ruhatár, Budapesten a Casati Budapest Hotel lett. A közönségdíjat a szintén budapesti Orange Optika érdemelte ki. Az üzletek vállalásokat tettek környezetbarát tisztítószerek használatára, energia-, víz-, gázfogyasztásuk csökkentésére, így például a Ruhatár perlátor felszerelésével harmadára csökkentette a vízfogyasztását. A Casati Budapest Hotel a három alapvállalásán túl több zöld vállalást is teljesített, például környezetbarát papírt használ, illetve törekszik a helyi magyar termékek felszolgálására.

 

A igazán különlegesek díjakat formatervező hallgatók készítettek az ökodesign jegyében. A díjazottaknak Hassay Zsófia, VI. kerület Terézváros polgármestere, Rónaszékiné Keresztes Monika országgyűlési képviselő, a VII. kerület Erzsébetváros alpolgármestere és a Telekom képviseletében Mácz Ákos EU-kapcsolati vezető gratulált.

 

A Zöldüzlet program 2014-ben is folytatódik. A szervezők várják azoknak az üzleteknek a jelentkezését, akik fontosnak tartják a fenntartható, környezettudatos működést. A programhoz az országban bárhol működő üzletek csatlakozhatnak 2014. április 18-ig. A zöldüzlet programmal továbbra is cél a résztvevő üzletek környezettudatosságra való ösztönzése, a példamutatás és a környezettudatos magatartás erősítése.

 

A Zöldüzlet logót a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala védjegyként lajstromozta 2013 októberében. A projektben sikeresen szereplő üzletek ezt a védjegyet kaphatják meg, mely hiteles formában igazolja a környezettudatos, felelős működés iránti elkötelezettségüket, a társadalmi illetve a fogyasztói réteg pozitív megítélését eredményezi; erősíti a versenyelőnyt azokkal szemben, akik még nem alkalmaznak zöld szempontokat működésük során; elősegíti, ösztönzi a munkatársak, érdekelt felek környezettudatosságát; aktív eszköze a vállalati környezetvédelemnek. Jelentkezni a www.zolduzlet.hu oldalon lehet.

 

A versenyben résztvevő üzletek első lépésként önkéntes vállalásokat tesznek üzleti teljesítményük javítására, mint például energia-, víz- gázfogyasztás nyilvántartása; környezetbarát papír, illetve tisztítószer használata, stb.

 

Az év során a program kidolgozója a SURVIVE ENVIRO Környezetmenedzsment Tanácsadó Nonprofit Kft. a teljesítményeket auditálja, az üzletek számára képzést, valamint személyre szabott tanácsadást biztosít, ahol megismerkednek a fenntarthatóság fogalmával, a környezetbarát üzlet kritériumaival és a gyakorlati tudnivalókkal, úgy mint, környezettudatosság, energiahatékonyság a munkahelyen és otthon; környezettudatos vásárlás – ökocímkék, környezetvédelmi jelölések; tisztán, de biztonságosan – takarítás, vegyszerhasználat; fenntartható étkezés; zöld rendezvény; a szelektív hulladékgyűjtés rejtelmei témakörben. Így az év folyamán az üzletek igazán zöldüzletté, környezettudatos vállalkozássá válhatnak, melynek haszna az energiatakarékosság, a tudatos zöld beszerzések révén kimutatható és forintosítható megtakarítások. A teljesítmény alapján kerül átadásra a legjobb zöldüzlet díj 2015-ben is.

 

A ZÖLDÜZLET ÉRTÉKET KÉPVISEL

 

A projekt segítségével a fenntarthatóság fogalma, illetve annak tartalma kézzelfoghatóvá, így könnyebben értelmezhetővé, egyben ismertté és népszerűvé válik. A környezettudatos üzletben alkalmazott intézkedések megvalósulásával széles körben tudatosul a fenntarthatóság, mint értékrend és válnak ismertté a környezetbarát üzlet kritériumai, a környezetbarát jelölések, ökocímkék, erősödik a környezettudatosság. Így a vásárlók beszerzéseik során tudatosan kereshetik a környezetbarát üzleteket és a környezetbarát termékeket, megvalósíthatják a tudatos zöld beszerzést. A védjegyhasználat feltételeiről és a zöldüzlet programról bővebben a www.zolduzlet.hu honlapon tájékozódhatnak az érdeklődők. Legyen az Öné is zöld üzlet! Nyisson egy zöldebb világra! Csatlakozzon a környezettudatos üzletekhez!

 

Forrás: SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft., további fotók a március 18-i díjátadó sajtótájékoztatóról: zolduzlet.hu/galeria

Kapcsolódó cikkek

mk-alomut-csoportkep400-1455724062.jpg

Budapest, 2016. január 18. - A Magyar Közút 2015 októberében hirdette meg „Álomút” címmel harmadik országos gyermekrajz-pályázatát, amelyre több mint 200 pályamű érkezett. A hét tagú zsűri végül összesen 195 rajzot díjazott, a kategóriagyőztesek fődíjként egy-egy csoportos kirándulást nyertek a társaság Kiskőrösi Közúti Szakgyűjteményébe, Közép-Európa legnagyobb úttörténeti múzeumába.

Budapest, 2013. április 27., szombat - Politológusok szerint a baloldal népszerűségvesztésére adott válasz és az összefogáspárti ellenzéki szavazók megnyugtatása a célja az MSZP és az Együtt-PM szövetség szombaton bejelentett megállapodásának. Mráz Ágoston, a Nézőpont Intézet vezetője és Juhász Attila, a Political Capital vezető elemzője az MTI-nek egyaránt úgy nyilatkozott: a szombati bejelentésben nem volt semmi új vagy váratlan, s számos kérdés - közös lista állítása, a közös miniszterelnök személye, együttműködnek-e a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalícióval - továbbra sem dőlt el.

Budapest, 2016. október 18. - Könnyen visszájára sülhet el az energiahatékonysági célú nyílászárócsere, ha nem gondoskodunk a megfelelő szellőzésről. Az új, jól szigetelő nyílászárókkal ugyanis megszűnik a lakás természetes szellőzése, melynek egyenes következménye, hogy megnő a páratartalom, egészségtelen, rossz lesz a levegő. A rendszeres szellőztetés nem megoldás, mert kiszökik a megtakarított energia jelentős része - derül ki a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem vizsgálatából.