Vasutasok tiltakoznak áprilistól

2013. március 18., hétfő 20:33

A Vasutas Szakszervezetek Szövetsége (VASZ) elszánta magát, hogy április második hetétől tiltakozó akciósorozatba kezd az országos bérajánlásra vonatkozó megállapodás kikényszerítése érdekében. 

A Mozdonyvezetők Szakszervezetét, a Vasutasok Szakszervezetét és a VDSzSz Szolidaritást tömörítő VASZ elnöksége döntött arról is, hogy felkéri a kormányt a köztulajdonban lévő vállalatokra vonatkozó bérajánlás megtételére.
A közlemény szerint a bérajánlás létrejöttét továbbra is "a Vállalkozók Országos Szövetsége akadályozza", egyedüliként a munkaadói konföderációk közül. Amennyiben továbbra sem bírálják felül álláspontjukat, és emiatt nem jön létre a bérajánlás, a VASZ elindítja tiltakozó akcióját, amelyhez más szakszervezetek csatlakozására is számít - tudatták.
A vasutas szakszervezetek az idei évre az éves inflációt lefedő 4-5,2 százalékos, január elsejétől visszamenőleges hatályú bérfejlesztést tart elfogadhatónak.    A közlemény hangsúlyozza: a MÁV csoport cégeinél öt éve nem volt reálkereset-fejlesztés, ez a mintegy huszonötezer vasutas munkavállalót képviselő VASZ szerint tarthatatlan.

hirdetés
Kapcsolódó cikkek

Egy friss magyar felmérés szerint a 18-30 év közötti fiatalok a gyorsabb karrier elérése érdekében hajlamosak a gyakori munkahelyváltásra. A kutatásból az is kiderült, hogy a 1982-95 között született, úgynevezett Y generáció tagjai számára a munkavégzés közbeni szabadság és a munkahelyi légkör oldottsága kiemelkedően fontos. A Coaching Team által végzett, 499 fős mintavételű felmérés elgondolkodtató eleme, hogy a válaszadók több mint egyharmada külföldön képzeli el az álompozíció elérését.

techno-budapest400-1436722489.jpgBudapest, 2015. július 13. - A Love Parade és a Mayday több évtizedes hagyományának köszönhetően a techno zene teljesen átitatta az európai partikultúrát, néhány évnyi szünet után pedig újra lesz technoünnep Budapesten, a műfajban legendának számító fellépőkkel.

filo-mihaly-mesterek-mestere2015-400-1447588394.jpgBudapest, 2015. november 16. - Először adták át a kimagasló építőipari szakmunka elismeréséért járó Mesterek Mestere Díjat. A szakmai zsűri döntése alapján Filó Mihály budapesti burkoló lett Magyarország Mesterek Mestere. A közönségdíjat Kiss Tamás, Nagykereki burkoló kapta. Az elismerést a díjazottak tiszteletére rendezett ünnepségen adták át.