Vasárnap óraátállítás a nyári időszámítás miatt

2014. március 29., szombat 16:20

oraatallitas20140330-400-1396106403.jpgBudapest, 2014. március 29. - Az idén március 30-án, vasárnap hajnalban 2 óráról 3-ra kell átállítani az órákat. Magyarországon - az EU gyakorlatához igazodva - március utolsó vasárnapjától október utolsó vasárnapjáig tart a nyári időszámítás. A rendszerrel egy napi átlagos villamosenergia-fogyasztását spórolja meg évente az ország.

Az Európai Unióban egységesen alkalmazott nyári időszámítás lényege, hogy a szokásos ébrenléti idő minél inkább egybeessen a természetes világosság idejével, azaz reggel 7 és este 10 óra között a lehető legkevesebbet kelljen használni a világítást.

 

A MAVIR szakemberei évtizedek óta gyűjtik és elemzik a mindenkori fogyasztási adatokat, amely alapján megállapítható, hogy a módszerrel hazánk egy napi átlagos villamosenergia-fogyasztását spórolhatjuk meg évente, vagyis közel 40 ezer háztartás éves felhasználását. Az 1980 óta működő rendszer segítségével eddig közel 4000 gigawattóra energiát takarítottunk meg, amely az ország közel 5 heti átlagfogyasztását jelenti.

hirdetés

 

Az energiatakarékos fényforrások elterjedésével ugyan csökken az egyes eszközök fogyasztása, azonban számuk növekszik, így a megspórolt energia mértéke állandónak mondható. A megtakarítás jellemzően a háztartásokban, az építkezéseken, a hosszan nyitva tartó intézményekben és szolgáltatóknál, valamint a középületek díszkivilágítása kapcsán keletkezik. Az októberi visszaállítás - mivel az év ezen időszakában már korán sötétedik - nem okoz többletfogyasztást.

 

A MÁV-Start tájékoztatása szerint a vasárnapi óraátállítás 6 belföldi és 17 nemzetközi, hajnalban induló és akkor úton lévő vonat közlekedési rendjét érinti. Belföldön változik a Budapestről Szobra, Szolnokra, Debrecenbe, a Debrecenből Budapestre és Nagykerekibe, valamint a Lajosmizséről Budapestre közlekedő vonat érkezési, illetve egyes esetekben az indulási időpontja. Nemzetközi viszonylatban egyebek mellett a Budapestről Brassóba, Bukarestbe, Zürichbe, Berlinbe, Varsóba, Krakkóba, Münchenbe, Belgrádba, Moszkvába induló vonat, és több, Moszkvából érkező nemzetközi gyorsvonat közlekedik az óraátállítás ideje alatt. Az érintett vonatok menetrendjéről, indulási és érkezési időpontjairól részletes információ a www.mav-start.hu oldalon található.

 

A Budapest Airport azt közölte, a légi közlekedésben a hajnali óraátállítás elvben nem érinthet egyetlen budapesti járatot sem, mert a menetrend szerint akkor nincs érkező vagy induló gép a Liszt Ferenc-repülőtéren. Viszont a nyári időszámítás kezdetéhez igazodva vasárnap hajnalban lép életbe a nyári menetrend, így számos légitársaság növeli járatainak sűrűségét, új járatokat indít vagy ismét elindítja a télen szüneteltetett járatokat.

 

Forrás és grafika: MTI

Kapcsolódó cikkek

kapu400-1467693029.jpg

Budapest, 2016. július 5. - Három éve, 2013. július elsején lépett életbe az e-útdíj rendszer, amely a 3.5 tonna fölötti járművekkel szállító közúti fuvarozók számára hozott gyökeres változást a munkavégzésben. Az elmúlt évek tapasztalatai és tanulságai alapján dolgozott ki javaslatcsomagot a rendszer javítására az egyik bevallási közreműködő cég, a flottakövetéssel foglalkozó iData Kft. e-útdíj munkacsoportja.

Budapest, 2016. augusztus 10. - Nehéz szezonjuk van idén a hazai szőlőtermesztőknek. Az enyhe telet követően szőlőbetegségek sora jelent meg, tavasszal fagyok, nyáron pedig jégverések keserítették meg az ország több területén a gazdálkodók életét. A Syngenta napokban megtartott szakmai rendezvényén elhangzott: a szüretig hátralévő időben nagyon kell figyelni a szőlőbetegségek megelőzésére és kezelésére, különösen a szürkerothadásra, amely hatalmas károkat okozhat a fejlődés utolsó szakaszában.

laptop400-1474746864.jpg

Budapest, 2016. szeptember 26. - Az internet egyre nagyobb hatással van az építőiparra is. Az építőanyag-kereskedők 61, a kőműves és burkoló szakemberek 45 százaléka a saját bőrén érzi, hogy online tájékozódnak a lakossági építtetők, főleg a „CSOK-os” megrendelők. Képeket mutatnak, szakmai kérdéseket tesznek fel, néha tudálékosak és sokan használják ki, hogy online lehet olcsóbbat találni.