Újabb többmilliárdos BAT-beruházás jön

2016. július 20., szerda 07:00

bat-beruhazas-bejelentese-richard-widmann400-1468944688.jpg

Budapest, 2016. július 20. - A világ egyik legnagyobb dohányvállalata, a londoni székhelyű British American Tobacco csoport hárommilliárd forintos beruházással 200 új munkahelyet hoz létre és jelentősen bővíti kapacitásait Pécsett - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter kedden sajtótájékoztatón.

Szijjártó Péter szerint a beruházás a magyar-brit gazdasági, kereskedelmi együttműködés egy újabb sikerpontja. Hozzátette: a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) emellett  hét brit vállalattal tárgyal további befektetésekről. A szaktárca vezetője beszámolt arról is, hogy tavaly 15 százalékkal növekedve 5 milliárd euró volt a magyar-brit kereskedelmi forgalom.

 

A miniszter kiemelte: a BAT európai gyártási stratégiájának felülvizsgálata és újragondolása eredményeként bizonyos nyugat-európai kapacitásokat leépít, és Magyarországra hoz beruházást. Ennek eredményeként már 800-an dolgoznak majd a BAT Pécsi Dohánygyár Kft.-nél, a kormányzat és a város pedig segítséget nyújt a szakképzett munkaerő felkutatásában, illetve képzésében - tette hozzá.

hirdetés

 

Richard Widmann, a BAT közép-európai vezérigazgatója (első képünkön) a sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy a vállalatcsoport 1992 óta több mint 57 milliárd forint értékű termelőberuházást valósított meg Magyarországon, ennek köszönhetően a Pécsi Dohánygyár az egyik legjelentősebb befektetővé és munkaadóvá vált. 2014-ben több milliárd forintos beruházással hozták létre új pécsi gyáregységüket a régi belvárosi termelőegység fenntartása mellett.

 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (második képünkön) beszédében a politikai környezetről is szólt. Úgy fogalmazott: normális esetben csak arról kellene beszélni, hogy a BAT két pécsi gyára a globális termelési hálózatában jelentősen megerősítette pozícióját, és továbbra is Pécsett működik Európa második legnagyobb dohánygyári komplexuma. Jelenleg azonban a "helyzet Európában nem normális," egyebek között azért sem, mert Európa terrorfenyegetettsége minden eddiginél súlyosabb - mutatott rá.

 

bat-beruhazas-bejelentese-szijjarto-peter500-1468946883.jpg

 

Ennek egyik oka véleménye szerint, hogy a mindenki által tabuként kezelt európai társadalmi integrációs folyamat jelentős része kudarcot vallott. Több országban párhuzamos társadalmak jöttek létre, a radikalizációt nem sikerült Európa határain kívül tartani, emellett európai intézmények még bátorítottak is egy "esztelen beáramlást" támogató politikát - mondta a miniszter.

 

Hangsúlyozta: a jelenlegi helyzetben már nemcsak a befektetés-ösztönzési rendszer és a kedvező adózási környezet fontos, hanem a biztonság is. Magyarországon pedig az emberek és a befektetések is biztonságban vannak - jelentette ki Szijártó Péter.

 

Forrás: MTI, MTI-fotó: Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó cikkek

pmr-2a-akna-1373565033.jpg

A teljes aknamentesítésre kijelölt horvát határ menti terület negyedét, 236 ezer négyzetmétert vizsgáltak át június eleje óta a 2007-2013-as Magyarország-Horvátország IPA Határon Átnyúló Együttműködési Programban.

Budapest, 2015. szeptember 15. - A Cook Communications és a Mathias Corvinus Collegium (MCC) a 2015/2016-os tanévre is ösztöndíjat hirdet Komáromy Gábor emlékére.

Budapest, 2015. augusztus 29. - Az építőipari szakemberek kapnak hideget, meleget. Mindenki hallott rémtörténeteket Mekk mesterekről, kontár és félbehagyott munkáról. A Mapei Kft. kíváncsi volt az érem másik oldalára: burkolókat és kőműveseket kérdezett meg arról, hogy milyennek látják a megrendelőket.