Túlfűtött kereslet vagy japánizálódás?

2016. augusztus 5., péntek 07:05

Budapest, 2016. augusztus 5. - Egyre több nyugat-európai állampapír hozama csúszik negatív tartományba. Vajon csak a biztonságos befektetési eszközök iránti túlfűtött keresletről van szó, vagy az alacsony hozamszintek „japánizálódásra” figyelmeztetnek, és Japánhoz hasonlóan defláció és stagnálás jöhet Nyugat-Európában is? A K&H Alapkezelő szakemberei elmondják, mit tehetnek a befektetők.

Az utóbbi hetekben a tízéves német hozamok soha nem látott alacsony szintre zuhantak, miközben már negatív hozam érhető el a francia és olasz államkötvények egyes lejáratain is. Az uniós szinten egyre több országra jellemző negatív állampapírhozam „japánizálódásra” figyelmeztet: a nem túl acélos növekedést ismét lassulás és elhúzódó recesszió válthatja fel.

 

Ekkor ugyanis Nyugat-Európára - Japán elmúlt húsz évéhez hasonlóan - deflációs, stagnáló időszak várna. Tartós defláció, azaz negatív infláció esetén, még nulla vagy minimális negatív hozam mellett is jobb - és reálhozamban megtérülő - lehet a megtakarításunkat egy biztos államkötvényben tartani, mintsem felvállalni a részvényekkel járó kockázatot.

hirdetés

 

- A kötvénypiaci hozamok egyértelműen szakadnak, amit részben indokol, hogy az EKB kötvényvásárlási programja és a Brexit keltette bizonytalanság miatt túlfűtött kereslet van a biztonságos eszközök iránt. Emellett az is igaz, hogy egy 3% körüli növekedés mellett a befektetők a kötvények helyett a részvénypiacot ostromolnák, tehát a lassuló gazdaság is szerepet játszik a jelenlegi hozamszintekben - tájékoztatott Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

 

hozamgorbek20160805-600-1470373125.jpg

 

- Látni kell azonban, hogy a nyugat-európai és a japán helyzet két alapvető eltérést mutat. Egyrészt míg a 90-es években recesszióba csúszó Japán esetében a magánszektor eladósodottsága veszélyesen magas szintre ugrott, addig az uniós országok azonban lényegesen kedvezőbb helyzetből indulnak, hiszen a magánszektor nincs túlzottan eladósodva. Másrészt a szigetország gazdaságát az erős jen is fojtogatja, míg az unióban az EKB beavatkozásainak köszönhetően sikerült elérni, hogy az euró árfolyama gyengüljön - mondta el a befektetési szakember.

 

Mit üzen mindez a kötvénypiacon befektetőknek?

 

Mivel a Brexit okozta bizonytalanság nemhogy enyhülne, de egyre nagyobb nyomást gyakorol a piacokra, a nagy jegybankok pedig továbbra is alacsonyan tartják a kamatokat - sőt, a Bank of England csökkenést is kilátásba helyezett -, ezért a jelenlegi rekord alacsony hozamszintek az idei évre megmaradhatnak.

 

Középtávon azonban az EKB kötvényvásárlási program kifutása már fölfelé hajthatja a hozamokat, míg az olajárak stabilizálódásával az infláció is pozitív pályára áll. Így nem számítunk arra, hogy bekövetkezik a japanizálódás. A szakember ezért azt javasolja, hogy aki eddig kitartott a kötvénypiac mellett, annak érdemes szép lassan visszavonulót fújni: elmozdulni a rövidebb futamidejű kötvények irányába, illetve kihasználni azokat az állampapírokat - mint pl. a hazai kötvényeket -, ahol még most is vannak pozitív hozamok.

 

Forrás: K&H Bank, további aktuális tőkepiaci hírek és befektetési tippek: trendmonitor.hu

Kapcsolódó cikkek

Budapest, 2016. július 1. - Sokaknak az jelenti a kapcsolatépítést, hogy minél több ismerősük legyen a közösségimédia-felületeken, felszínes kapcsolati hálót kialakítva ezzel. Az üzleti életben ez másoknak névjegykártyagyűjtés, értékesítési célú megkeresések, felületes ismertségek sokasága. Pont ezek azok, amelyek nem érvényesek a networkingre, mert az sokkal több, mint kapcsolatépítés.

Budapest, 2015. november 11. - Több forrásból is eljut az információ a NAV-hoz, ha valaki ki tudná fizetni korábbi adótartozását, mégis úgy tesz, mintha nem lenne semmilyen vagyona. Ilyenkor újra megkíséreli behajtani a korábban sikertelenül követelt tartozást a NAV. Több példa is igazolja, hogy a behajthatatlannak tűnő hátralék nem szűnik meg, sőt gyakran meg is térül.

349987-1293535492-320x240-1388099032.jpgSokan vásárolnak szilveszterre tűzijátékot, melyet akár otthon, a kertben is „ellőhetnek”, ezzel is feldobva az ünnep hangulatát.
De mire érdemes figyelnünk, ha biztonságosan, na és persze szabályosan akarjuk használni a pirotechnikai eszközöket?