Traktorokon csaltak el félmilliárdnyi áfát

2016. július 8., péntek 08:00

Pécs, 2016. július 8. - Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt nyomoznak a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) dél-dunántúli bűnügyi igazgatóságának pénzügyi nyomozói. A gyanú szerint az elkövetők traktorok és mezőgazdasági gépek adásvételével félmilliárd forint áfát csaltak el - tájékoztatta a szervezet sajtóreferense az MTI-t.

Kuperczkó Adrienn közölte: a csalássorozat két irányítója az általuk működtetett cég nevében belföldi megrendelőknek szerzett be nagy értékű mezőgazdasági gépeket, majd azokat papíron egy általuk létrehozott szlovákiai gazdasági társaságnak értékesítették tovább áfamentesen. A szlovák társaság - szintén csak papíron - a traktorokat továbbadta a magyar megrendelőknek, szintén adómentesen - tette hozzá.

hirdetés

 

A sajtóreferens kiemelte, hogy a gépek nem hagyták el az országot: az átszámlázásokkal az áfafizetést akarták elkerülni a gyanúsítottak, a fiktív utaztatást szabályosnak tűnő szállítási okmányokkal is alátámasztották.

 

A pénzügyi nyomozók tizenöt helyszínen tartottak házkutatásokat: könyvelési anyagokat, számlákat, szerződések foglaltak le, valamint az akció napján 15 tanút is kihallgattak.

 

A készpénzlefoglalásnak, a nagy értékű ingatlanok és üzletrészek zár alá vételének köszönhetően a félmilliárdos kár teljes mértékben megtérül - mondta Kuperczkó Adrienn. A láncolatot irányító két férfi gyanúsítottra akár tíz évig terjedő szabadságvesztést is kiszabhatnak.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

Péntektől az egri Bitskey Uszoda ad otthont a 18. víz alatti hoki világbajnokságnak, amely a sportág történetének legnépesebb viadala lesz.

Gyermekeknek hirdet rajzpályázatot „A Duna MÁSIK arca” címmel a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Az apropót az adja, hogy idén júniusban az egyébként békés Duna megmutatta erejét és országokon, városokon, falvakon rohant át veszélyeztetve az ott lakók biztonságát. Gyermekrajzokat az árvízzel érintett megyékből várnak.

fogyasztovedok400-1433059401.jpgBudapest-Pécs, 2015. június 1. - Aki nem azt kapta, amit vásárolt, rossz minőségű áruval csapták be, megtévesztő szolgáltatással találkozott, csalódott egy termékben vagy szolgáltatásban, online is felteheti kérdéseit, elmondhatja esetét. A fogyasztóvédők vállalják, hogy rövid időn belül megoldást keresnek a problémára, választ adnak a felmerülő kérdésekre, díjmentesen.