Tobin-ügy - Megkezdi büntetését Magyarországon az ír gázoló

2014. január 13., hétfő 21:33

download-1389645597.jpg

Csaknem 14 évvel a Leányfalun történt, két gyermek halálát okozó baleset után megkezdi büntetésének letöltését egy budapesti büntetés-végrehajtási intézetben az ír gázolóként ismertté vált Francis Ciarán Tobin - jelentette be Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter hétfőn.

 A tárcavezető hozzátette: Tobint a kora esti órákban vették őrizetbe a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A korábbi megállapodás alapján abban az esetben, ha kérelmezi, hogy büntetését Írországban tölthesse le, már pénteken megindul az erre vonatkozó eljárás, és január 17-én elhagyhatja Magyarországot, hogy hazájában folytassa büntetésének letöltését.


Az eljárás folyamatát ismertetve a miniszter azt mondta: ha Tobin beadja az erre vonatkozó kérelmét, ő már kedden elbírálja. Ezután átadják a kérelmét Írországnak, mivel az ír igazságügy-miniszternek is hozzá kell járulnia a kérelemben foglaltak teljesítéséhez, továbbá az ír legfelsőbb bíróságnak is döntenie kell arról, hogy a fogvatartottat átveszik.


Navracsics Tibor hangsúlyozta: Tobin büntetési feltételei megegyeznek a magyar büntetés-végrehajtási szabályzatban foglaltakkal, két feltétel azonban van, amelyekben megállapodtak és eltérnek az általánostól. Az egyik ilyen a láthatási szabály, Tobinnal ugyanis együtt érkezett Magyarországra a felesége, akinek engedélyezték, hogy naponta 40 perc láthatása legyen. A másik pedig, hogy Tobin különcellát kapott, vagyis egyedül tölti büntetését.

hirdetés


A miniszter úgy fogalmazott: győzött az igazság, majd arról szólt, hogy ezt az eredményt a családdal, illetve a család jogi képviselőjével együttműködve sikerült elérni. Hozzátette: valójában nem volt már jogi eszköz arra, hogy kikényszerítsék a hároméves büntetés letöltésének megkezdését, az egyetlen lehetőség idén decemberben nyílt volna meg: az Európai Bíróság előtt kikényszerítve Írországtól, hogy eleget tegyen a magyar bírósági ítéletnek. Mindezek alapján Navracsics Tibor úgy értékelte: a sajtón keresztül, a nyilvánosság erejével, a nyilvánosságon keresztüli nyomásgyakorlással sikerült elérni, hogy Tobin végül megtört, a lelkiismeretére hallgatott, és ma magyar büntetés-végrehajtási intézetben ül.
Navracsics Tibor kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: az eset tanulsága az, hogy nem szabad feladni.


A rögtönzött sajtótájékoztatón Zoltai Bence, a két elhunyt gyerek édesapja azt mondta: Tobin fő büntetése az volt, hogy éveken keresztül nem tudott megszabadulni ettől az ügytől, most azonban lezárhatja életének ezt a hosszú, nehéz időszakát.
Arra a kérdésre, elégtételt jelent-e, hogy őrizetbe vették a férfit, azt mondta: ezért küzdöttek, ezt érték el. A büntetéssel kapcsolatban úgy fogalmazott: nem súlyos büntetés egy két halálos áldozattal járó balesetért, de a jogrendszer ezt tette lehetővé. Az általánostól eltérő fogva tartási körülményekről azt mondta: az volt a fontos, hogy Tobin megkezdje büntetésének letöltését.


Tobin, aki az Irish Life biztosítótársaság képviseletében három évig dolgozott Magyarországon, 2000. április 9-én Leányfalun halálra gázolt egy ötéves és egy kétéves kisgyermeket. Miután kiküldetése lejárt, 2000 novemberében távozott Magyarországról. Két évvel később, távollétében Magyarországon háromévi szabadságvesztésre ítélték. Az ítéletet másodfokon megerősítették, azzal a kiegészítéssel, hogy Tobin legkorábban 18 hónap letöltése után bocsátható feltételesen szabadon.


Tobin 2011 novemberében őrizetbe vételre jelentkezett Dublinban. Az ír legfelsőbb bíróság 2012 júniusában utasította el végleg a magyar kiadatási kérelmet, és elrendelte a férfi szabadlábra helyezését. Navracsics Tibor március végén jelentette be, hogy az ír férfi kész letölteni büntetését, azt kérve, Budapest garantálja, kérelme esetén Írországban folytathatja Magyarországon megkezdett büntetése letöltését.
Az ír férfi múlt év szeptember 30-áig nyilatkozhatott arról, elfogadja-e a Magyarország által nyújtott garanciát: ha megkezdi büntetését Magyarországon, a lehető legrövidebb időn belül elbírálják kérelmét, hogy hazájában folytathassa büntetése letöltését. Ezt a határidőt hosszabbították meg azóta többször.


Navracsics Tibor december 6-án Brüsszelben azt nyilatkozta: bízik abban, hogy ez év elején megvalósulhat Francis Ciarán Tobin ígérete, és Magyarországon megkezdi büntetését.
Legutóbb december 10-én számolt be arról a Magyar Nemzet, hogy már januárban Budapestre utazhat az ír gázoló, hogy megkezdje két gyermek halálra gázolása miatt kirótt börtönbüntetésének letöltését. A napilap akkor azzal indokolta, hogy Francis Ciarán Tobin még mindig Dublinban van, hogy az ír bíróságokon december 20-án kezdődik az ítélkezési szünet, és csak január közepén folytatódik az igazságszolgáltatásban a munka.

Kapcsolódó cikkek

Budapest, 2015. december 16. - Óriási összefogással, rengeteg felajánlással, kisebb és nagyobb támogatók segítségével idén rekordösszeggel, közel 225 millió forinttal segítette a közmédia Jónak lenni jó! című adománygyűjtő műsora a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat tevékenységét.

Budapest, 2015. június 15. - Katolikus papokat és diakónusokat szentelnek a nyáron országszerte - közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia. Országszerte összesen 20 papot és 17 diakónust szentelnek fel.

Budapest, 2015. február 19. - A magyar munkavállalók számára már 2014-ben is a fizetés volt a legfontosabb a Randstad adatai szerint, de a nemzetközi trendek alapján 2015-ben ez még dominánsabbá válhat az állásajánlatok közötti választásnál. Veszélybe kerülhet azonban az autóipar vezető helye a legvonzóbb szektorok toplistáján.