Több pénz juthat az önkormányzatoknak 2017-ben

2016. április 28., csütörtök 06:00

Budapest, 2016. április 28. - Több mint hatmilliárd forinttal javasolja megemelni az önkormányzatok előirányzatát az ideihez képest a kormány a jövő évi költségvetésről szóló előterjesztésében.

Az indítvány szerint az önkormányzatok számára átengedett bevételek - adók és bírságok - mértéke és fajtája 2017-ben is változatlan marad. A fejezetre 668,38 milliárd forintot irányozott elő a nemzetgazdasági miniszter, míg az idei évre 662 milliárd forint szerepelt itt.

 

A működés általános támogatására 155,8, az önkormányzatokhoz köthető köznevelési feladatok támogatására 186,9 milliárd forint jut. Utóbbi 7,2 milliárd forinttal magasabb az ideinél. Több mint 10 milliárd forinttal nő az egyes szociális, gyermekjóléti és gyermekétkeztetési feladatok előirányzata, itt 198,5 milliárd forintot tüntetett fel a kormány.

hirdetés

 

Kulturális feladatokra lényegében változatlan összeg - 31,2 milliárd forint - szerepel, s miközben a kiegészítő támogatások előirányzata a 2016-os 107 milliárd forintról 62,7 milliárdra csökken, új soron felhalmozási támogatásokat szerepeltetnek 33,2 milliárd forintos előirányzattal.

 

Az önkormányzatok jövőre is változatlan összeget vehetnek fel lakosságarányosan hivataluk működésükhöz, s továbbra sem változik a közvilágítás, a köztemető-fenntartás és a közutak fenntartásának alaptámogatása.

 

Az előterjesztésben idén is 2 milliárd forintot szerepeltetnek a fővárosi önkormányzat önkormányzati törvényben meghatározott feladatainak támogatására, a megyei önkormányzatok pedig változatlanul összesen 4,89 milliárd forintból gazdálkodhatnak.

 

Többlettámogatást kapnak a schengeni külső határoknál határátkelőt fenntartó települések.

 

Az óvodapedagógusok és a munkájukat közvetlenül segítők bértámogatására plusz 4 milliárd forintot fordítanának.

 

A költségvetési javaslatban megcímkézve szerepel egyebek mellett 1,7 milliárd forint a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed, a Kodály Központ és a Pannon Filharmonikusok működésének támogatására, 10,5 milliárd forint a budapesti Pannon Park projektre, 3,2 milliárd forint a szintén fővárosi Hermina garázsberuházásra, 620 millió forint a Normafa Parkra és 723 millió forint a Veszprém Aréna építési beruházásával összefüggő tőke- és kamattörlesztő-részletek átvállalására.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

Budapest, 2016. szeptember 29. - A Létesítménygazdálkodási és Épületüzemeltetési Szolgáltatók Országos Szövetsége (LEO) szakközépiskolások számára hirdet pályázatot, amelyen széles körű műhely-korszerűsítést és exkluzív tanulmányi kirándulásokat nyerhetnek. A pályázat és a hozzá tartozó nagyköveti program egyedülálló, országos kezdeményezés, amelyben a létesítménygazdálkodási és épületüzemeltetési szakma vezető képviselői fogtak össze.

broker400-1440608065.jpgBudapest, 2015. augusztus 27. - Huszonötödik évébe lépett Közép-európai Brókerképző Alapítvány. A szervezetet az értékpapír-kereskedés szabályszerűségeinek és előírásainak oktatása, tananyagainak fejlesztése érdekében hozták létre az alapítók.

Budapest, 2014. szeptember 2. - A Profession.hu előző két felméréséből kiderült, hogy a távmunka motiváltabbá teheti a dolgozókat és csökkentheti a munkahelyi stresszt. Az állásportál legújabb kutatása azt vizsgálta, mi lenne, ha a munkavállalók számára heti egy nap irodán kívüli munka engedélyezett lenne.