Több mint tízezer aláírás gyűlt össze a szegedi biomassza-erőmű megépítése ellen

2013. június 13., csütörtök 14:37

Szeged, 2013. június 13., csütörtök - Több mint tízezer aláírás gyűlt össze a szegedi biomassza-erőmű megépítése ellen indított népi kezdeményezés során - jelentette be Ménesi Imre (MSZP-Összefogás Szegedért) szegedi önkormányzati képviselő csütörtökön a csongrádi megyeszékhelyen.

Az elmúlt több mint két évtizedben ez volt az első sikeres népi kezdeményezés Szegeden, hiszen az érintett városrészekben élő 48 700 választópolgár jóval több mint 10 százaléka támogatta, hogy a szegedi közgyűlés újra napirendre vegye az egyik lakótelep szomszédságába tervezett biomassza-erőmű építésének ügyét - mondta a politikus, amikor az aláírások közül hétezer-hétszázat átadott ellenőrzésre és hitelesítésre a helyi választási iroda munkatársainak.


    A képviselő azt mondta, az érintettek példátlan felháborodással fogadták a biomassza-erőmű építésének tervét, illetve azt, hogy a beruházáshoz kapcsolódóan termálvizet hasznosítanának fogyasztási meleg vízként.
    A szegedi közgyűlés fideszes és jobbikos képviselői áprilisban fogadták el a mintegy négymilliárd forintos költségvetésű, uniós támogatással megvalósítandó távhőberuházással kapcsolatos előterjesztéseket.

hirdetés


    Bohács Zsolt, a szegedi közgyűlés Fidesz-frakciójának vezetője akkor elmondta, az elfogadott határozatok csupán a lehetőséget teremtik meg a fejlesztéshez. Ha sikerül a hosszú évek óta első szegedi termelő beruházást megvalósítani, az rezsicsökkentést eredményez és munkahelyeket teremt. A fideszes politikus közlése szerint a tervezett beruházás az adófizetőknek egyetlen fillérjébe sem kerülne, hiszen azt a helyi távhőszolgáltató kisebbségi magántulajdonosának érdekeltsége valósítaná meg saját kockázatára.


    A beruházás során három darab, öt megawatt hőteljesítményű biomassza-kazános új erőművet telepítenének, három új termálkút fúrásával és két másik felújításával pedig használati meleg vizet biztosítanának a fogyasztóknak. A fejlesztés összességében 30 százalékkal csökkentené a távhő előállításához szükséges földgáz mennyiségét.


    Ménesi Imre hangsúlyozta, a szegedi közgyűlésben kisebbségben lévő szocialista frakció támogatja a termálvíz energetikai célú hasznosítását. Ehhez azonban - az egyetemen már a megvalósítás szakaszába ért projekthez hasonlóan - nyílt közbeszerzést kellene kiírni, így kiválasztva a fogyasztók számára legkedvezőbb megoldást.
    A szocialista politikus emlékeztetett arra, hogy egy szegedi projekttel kapcsolatos interpellációra adott válaszában Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár azt hangsúlyozta, nem tekinti "zöld energiának" a biomassza elégetését, s nem támogatja sem biomassza-erőmű, sem szemétégető építését.

Kapcsolódó cikkek

Budapest, 2015. szeptember 3. - Egész napos családi eseményekkel, különleges túrákkal, sűrített járatokkal és idei kuriózumként, egyfajta előprogramként, szarvasbőgéssel invitál a negyedik alkalommal megszervezett országos Kisvasutak Napja szeptember 12-én.

349987-1293535492-320x240-1388099032.jpgSokan vásárolnak szilveszterre tűzijátékot, melyet akár otthon, a kertben is „ellőhetnek”, ezzel is feldobva az ünnep hangulatát.
De mire érdemes figyelnünk, ha biztonságosan, na és persze szabályosan akarjuk használni a pirotechnikai eszközöket?

Budapest, 2015. október 24. - Október 25-én kezdődik a téli időszámítás, az órákat vasárnap hajnalban kell 3 óráról 2 órára visszaállítani.