Több mint 30 milliárd működőképességük megőrzésére

2013. december 1., vasárnap 07:00

Összesen 30 milliárd 466 millió forintot kap 1875 önkormányzat a működőképessége megőrzésére - jelentette be Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten. A legnagyobb összegre Pécs számthat.

Az érintett települések szeptember 30-áig pályázhattak a többletforrásra a tárcánál, részletezve, hogy milyen jellegű fizetési nehézségük van. A belügyminiszter 14 jogcímen ítélt meg forrást a településeknek, ezek között szerepel a jogerős bírósági ítélet alapján jelentkező fizetési kötelezettség vagy a helyi iparűzési adóbevétel kiesése, például egy gyár bezárása miatt - ismertette az államtitkár.

 

hirdetés

A pályázatra 1890 önkormányzat jelentkezett 76,1 milliárd forint forrásigénnyel, összesen 23 problémát megjelölve. Az igények egy része indokoltatlan volt, a másik része pedig jórészt adósságtörlesztéshez kapcsolódott - mondta Tállai András, emlékeztetve, hogy az állam jövőre átvállalja az önkormányzatok fennmaradó tartozásait is.

 

Az 1875 támogatott önkormányzatnak hétfőn utalják el a megítélt összeget. A több mint 30 milliárdos forrás részben a szerkezetátalakítási tartalék maradványából, részben az általános tartalékból, valamint az év végi előirányzatok fel nem használt összegeinek átcsoportosításából áll össze - mondta Tállai András, kiemelve: a pénzt szigorú elszámolási feltételekkel kapják a települések.

 

Az államtitkár ismertette azt is, hogy a legnagyobb összeget, másfél milliárd forintot Pécs kapja, Miskolc 1,1 milliárd forintban részesül, Dunaújváros, Salgótarján és Vác pedig 700-700 millió forintot kap. A legalacsonyabb összeget, 52 ezer forintot a Vas megyei Nemeskeresztúr kapja.

 

Tállai András szólt arról is: idén összesen csaknem 50 milliárd forint működési többlettámogatást kaptak az önkormányzatok, a források elegendőek arra, hogy minden település tartozásmentesen le tudja zárni a 2013-as évet.

 

Felidézte, hogy a szerkezetátalakítási tartalékból alanyi jogon öt jogcímen kaptak az önkormányzatok 17,441 milliárd forintot; a belügyminiszter és a nemzetgazdasági miniszter év közbeni döntései nyomán pedig további 443 millió forinthoz jutott 23 önkormányzat az általános tartalékból.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

Pécs, 2015. október 22. - Valótlan tartalmú számlalevelekkel, trükkös marketingfogásokkal próbálják az pécsi vállalkozásokat tisztességtelenül megtéveszteni. A vállalkozók által küldött levelek első oldala megjelenésében sokszor nagyon hasonlít egy jól ismert szolgáltató által kibocsátott számlára, melyet valósnak gondolnak az üzletfelek és olyan szolgáltatásért fizetnek, amelyet nem rendeltek meg.

Budapest, 2015. november 23. - Diszkréten keres állást a magyar, 96 százalékuk csak akkor szól főnökének, ha már konkrét ajánlata van vagy le is szerződött új munkaadójával - derült ki a Jobinfo.hu állásszemléző oldal kutatásából. Persze az addig vezető út rögös, sok a diszkriminatív kérdés, melynek elszenvedői leginkább a kisgyermekes anyukák és a szülő korban lévő hölgyek. Utóbbiak több ízben számoltak be arról, hogy írásban akarták őket arra kötelezni, hogy 3-5 évig ne vállaljanak babát.

hoeltakaritas-magyar-kozut400-1419674309.jpgBudapest, 2014. december 27. - A Katasztrófavédelem és az Országos Meteorológiai Szolgálat információi alapján a következő napokban erős lehűlés várható, hideg, szeles idő lesz több helyen havazással.