Téliesre fordul az idő, sót szór a Közút

2014. január 22., szerda 15:50

kozut2013-14tel-400-1390402364.jpgBudapest, 2014. január 22. - A meteorológiai előrejelzések alapján már ma délutántól havas esőre, hószállingózásra vagy kisebb havazásra lehet számítani, a téliesebb időjárás várhatóan kitart a hét hátralévő részében. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. valamennyi üzemmérnökségén 12 órás váltott műszakokban látják el a szakemberek a szükséges téli munkákat. A síkosság megelőzésére a közútkezelő munkatársai csütörtök reggelig legalább egyszer sót szórnak az országos közúthálózaton. A társaság ugyanakkor arra kéri a közlekedőket, hogy fokozott óvatossággal közlekedjenek a következő napokban.

A hét hátralévő részére az évszaknak megfelelően már valóban téliesebbre fordul az időjárás, így a közlekedők havas vagy ónos esőre, hószállingózásra, havazásra is számíthatnak, pénteken és szombaton akár 5-15 centiméternyi hó is hullhat az ország egyes részein.

 

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 93 üzemmérnökségén ezért már január 22-én, szerdán kettes riasztási fokozat van érvényben. Közel 700 munkagép van készenlétben és a szakemberek is 12 órás váltott műszakokban látják el feladataikat. Megelőzendő a síkosság kialakulását, a teljes, mintegy 31 ezer kilométeres országos közúthálózaton csütörtök reggelig minimum egyszer végeznek sószórást a közútkezelő munkatársai.

hirdetés

 

A szükséges védekezési vagy elhárítási munkákat is folyamatosan végzik majd, először a gyorsforgalmi úthálózaton, azután a főutakon, a felüljárókon és hidakon kezdik meg a beavatkozást, ezt követi a mellékutak hóeltakarítása vagy síkosságmentesítése. Mivel közel 31 ezer kilométernyi útról van szó, a folyamatos munkavégzés ellenére lehetnek olyan szakaszok, amelyeken időszakosan téliesebb útviszonyok alakulhatnak ki.

 

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. ezért arra kéri a közlekedőket, hogy fokozott óvatossággal és inkább lassabban, megfontoltabban közlekedjenek, mindig az út- és látási viszonyoknak megfelelően vezessenek. Rengeteg hasznos téli vezetési tanács található a www.utinform.hu oldalon, ahol egy tájékoztató anyag is elérhető a közlekedőknek.

 

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának munkatársai a hivatalos Facebook és Twitter oldalukon naponta hatszor osztanak meg országos összesítést az aktuális útállapotokról, útviszonyokról 5.30, 7.30, 9.30, 12.30, 15.30 és 17.30 körül. A közlekedési eseményekről (balesetek, lezárások stb.) a www.utinform.hu oldalon kaphatnak folyamatos tájékoztatást a közlekedők, a megyei és autópálya diszpécserek telefonos elérhetőségei szintén ezen a weboldalon érhetőek el, az Útinform munkatársait pedig a 06-1-336-2400-ás telefonszámon keresztül kereshetik az autósok.

 

Forrás: Magyar Közút

Kapcsolódó cikkek

szarvasgomba400-1480657627.jpg

Budapest-Pécs, 2016. december 2. - Több mint fél kilogrammos isztriai szarvasgombára bukkant a Nefag Zrt. egyik gombásza Baranya megyében, a példány több millió forintot is érhet.

keba-verseny400-1413378629.jpgBudapest, 2014. október 16. - Útjára indult a Közép-európai Brókerképző Alapítvány (KEBA) népszerű pénzügyi-értékpapírpiaci versenye és tőzsdejátéka, a „Tőzsdejáték Középiskolásoknak”. A versenyre középiskolai csapatok jelentkezését várták, idén 138 iskolából érkeztek nevezések. A szervezők beszámoltak róla, hogy a korábbi évekhez hasonlóan ismét jelentős az érdeklődés a határon túli területekről.

Budapest, 2016. október 13. - A Nemzetpolitikai államtitkárság idén negyedik alkalommal is meghirdeti a Miénk a város! című játékot, amelyre 6-10 éves óvodások és kisiskolások jelentkezését várják.