Tejpiaci egyeztetés: Pécsen is demonstrálnak

2014. július 7., hétfő 08:00

Budapest, 2014. július 7. - Tüntetést rendez a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (TSZSZT) Demonstrációs bizottsága több településen is július 8-án - közölték az MTI-vel.

A demonstráció keretében kedden Pécsen, Nyíregyházán, Ebesen, Nagytarcsán és Budaörsön félpályás útlezárást tartanak reggel hét órától délután négy óráig mezőgazdasági munkagépekkel - tájékoztatta az MTI-t Hegedűs Imre, a bizottság vezetője, a TSZSZT egyik alapító tagjának, a Bicske Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Zrt.-nek a vezérigazgatója.

 

Elmondta: a termelők a tiltakozással a fogyasztók figyelmét szeretnék felhívni arra, hogy a részesítsék előnyben a magyar tejtermékeket az importtal szemben. Emellett figyelmeztetni akarnak egyes, aránytalanul nagy mennyiségben import tejtermékeket forgalmazó kereskedőket arra, hogy preferálják a magyar tejtermékeket.

hirdetés

 

Hangsúlyozta: a bizottság elvárja azt is, hogy a kormány puszta erkölcsi támogatás helyett szigorúbb piacszabályozó intézkedésekkel vessen gátat az import aránytalanul nagy mennyiségű forgalmazásának.

 

A bizottság múlt pénteki közleménye szerint soha nem látott mennyiségben áramlik Magyarországra az import tej és tejtermék, elsősorban ultrapasztőrözött tej és félkemény sajtok formájában. A terméktanács információi szerint ezért a magyar feldolgozóknál az elmúlt hónapokban nagy mennyiségű eladatlan árukészlet halmozódott fel, így kénytelenek a nyerstej felvásárlási árát csökkenteni.

 

A testület számításai szerint a tej kilogrammonként 10 forintos árcsökkenése éves viszonylatban 14 milliárd forint kárt okoz a magyar tejtermelőknek, és ugyanennyit a feldolgozóiparnak.

 

A mintegy 350 tejtermelőt képviselő TSZSZT elnökségének tejtermelő tagjaiból alakult Demonstrációs bizottság közleményében jelezte: amennyiben a kereskedelmi láncok továbbra is előnyben részesítik a gyanúsan olcsó külföldi tejtermékek forgalmazását, számítani lehet a demonstráció "időbeni, térbeni és hangulati" kiszélesítésére.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

utinform-hu-pecs400-1417291335.jpgBudapest, 2014. november 30. - Már elérhető a Magyar Közút Útinform szolgálatának új weboldala a www.utinform.hu címen. A teljes egészében átalakított internetes oldal átláthatóbb, könnyebben használhatóbb, gyorsabb és informatívabb az eddigieknél.

tombhaz400-1468578322.jpg

Budapest, 2016. július 16. - Közel tizenkétezer ingatlan cserélt gazdát a múlt hónapban országszerte, amely csupán 2%-kal marad el az egy évvel ezelőtti június hónaptól.

mocsai-tamas-es-novodomszky-eva-vetette-az-elso-sor-burgonyat-400-1429761216.jpgFelsőmocsolád, 2015. április 23. - Ötvenhárom településen, összesen 110 hektárnyi földterületen indult el a tavaszi munka a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Syngenta Élelmiszerlavina programjában. Az itt megtermelt egészséges élelmiszernövények, zöldségfélék nehéz sorsú emberekhez kerülnek majd. A program történetében eddig 100 ezer ember kapott kézzelfogható segítséget.