Tavaszi tüzek: száz év kell a helyreállításra

2015. február 25., szerda 06:05

erdotuz-400-1424811794.jpgBudapest, 2015. február 25. - Alig olvadt el a hó, azonnal begyulladtak a tavaszi vegetációtüzek, több erdő is károsodott, értékes gyepterületek pusztultak el, beleértve a helyszín teljes ökoszisztémáját, élővilágát. Szerencsére személyi sérülés nem történt, azonban a szakemberek mindenkit nagyobb odafigyelésre intenek. Magyarországon az erdőtüzek 99 százaléka emberi gondatlanságból fakad.

Magyarországon évente több ezer erdőtűz és vegetációtűz keletkezik. 2011-ben számuk meghaladta a 8400-at, 2012-ben a 21 500-at, 2013-ban 4600-at. A szabadterületi vegetációtüzek éves szinten több mint 2000 esetben erdőterületet is érintenek.

 

Az erdőtüzek miatt sokszor kell autópályákat, főutakat lezárni, de a tüzek lakott területeket, tanyákat is veszélyeztetnek. Az erdőben kialakuló koronatüzek nemcsak a teljes növényzetet semmisítik meg (fákat, cserjéket, lágyszárúakat), sok élőlény sem tud elmenekülni a tűz elől.

hirdetés

 

Hazánkban az úgynevezett tavaszi tüzek nagy számban fordulnak elő. A közvetlenül a hóolvadás után kezdődő és lombfakadásig, a növényzet kizöldüléséig tartó időszak kiemelten veszélyes az erdő- és vegetációtüzek szempontjából.

 

- A lángokat már egy kisebb erősségű szél is jelentősen felgyorsíthatja, továbbviheti a szomszédos erdőterületekre - mondja Dr. Nagy Dániel, a NÉBIH Erdészeti Igazgatóságának igazgató-helyettese. „Közvetett módon a változó klimatikus viszonyok is hatással vannak az erdőtüzekre. Egyrészt megnő a tűzveszélyes időszakok hossza, másrészt a keletkező erdő- és vegetációtüzeket nehezebb eloltani. Mivel a tüzek 99 százalékát mi emberek okozzuk, az erdőtűz és vegetációtűz elleni legjobb védekezés az odafigyelés.”

 

Csak a megelőzés segíthet!

 

„Mivel az erdőtüzek csaknem a teljes lakosság életminőségét és életmódját befolyásolhatják - természetjárókét, gazdálkodókét, közúton közlekedőkét, tanyán és falvakban élőkét, kerttulajdonosokét - megpályáztuk és 2014-ben elnyertük az Európai Unió LIFE programjának támogatását erdőtűz-megelőzési kommunikációs és képzési programok végrehajtására, a lakosság informálására, szakemberek továbbképzésére” - közölte a FIRELIFE projekt projektvezetője, Dr. Nagy Dániel.

 

A szakember elmondta, az erdőtűzkockázat jelentősen függ az időjárási viszonyoktól. Indokolt esetben az erdészeti hatóság tűzgyújtási, illetve látogatási tilalmat rendelhet el egyes erdőterületekre. Tűzgyújtási tilalom idején a kijelölt tűzrakó helyeken sem szabad tüzet rakni.

 

Forrás: OBJEKTÍV Hírügynökség

Kapcsolódó cikkek

A Széchenyi Kereskedelmi Bank honlapján közzétett, december 27-i keltezésű, Szakács Tibor elnök-vezérigazgató által jegyzett sajtóközleményt közöljük.

lego-villanyszerelo400-1441650776.jpgSiófok, 2015. szeptember 8. - A gőzerővel dübörgő digitális ipari forradalom életünk minden területét átszövi. Aki nem alkalmazkodik a fénysebességű változásokhoz, az pedig lemarad és előbb-utóbb elbukik. Hazánk legnagyobb infokommunikációs konferenciája, az Internet Hungary a lehető legtöbb aspektusból vizsgálja a digitális gazdaság jelenlegi és jövőbeli trendjeit.

Budapest, 2014. július 15. - A dél-kelet Pest megyei régióban és Budán is hatékonyan működik az amerikai „Aki ad, az nyer!®” sikerfilozófián alapuló üzleti modell. A 80-as évek Amerikájából indult vállalkozásépítési modell Magyarországra a 2000-es évek második felében érkezett meg. Eddig a fővárosban 12, vidéken 13 BNI (Business Network International) csoport működött.