Szja-bevallás csökkentett adattartalommal

2014. március 14., péntek 06:00

Budapest, 2014. március 14. - Még mindig talál egyszerű megoldást az, akinek személyijövedelemadó-bevallása nem a munkáltatója, és nem is a NAV közreműködésével készül. Az úgynevezett csökkentett adattartalmú szja-bevallást május 20-ig nyomtatott és elektronikus formában is be lehet nyújtani a NAV-hoz - tudatta az OBJEKTÍV Hírügynökséggel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Ebben az évben a csökkentett adattartalmú személyijövedelemadó-bevallás nyomtatott verziója mindössze hét oldal. Kitöltéséhez segítséget nyújt a negyedik oldalon szereplő konkrét példa, amely a leggyakrabban kitöltött sorokra vonatkozóan megmutatja, hogy mely összeget, milyen összefüggés alapján, és melyik sorba kell beírni.

 

A személyijövedelemadó-bevallás csökkentett adattartalmú nyomtatványa bármely NAV ügyfélszolgálaton beszerezhető, illetve letölthető a NAV honlapjáról. A honlapon elérhető kitöltő-ellenőrző program használatakor a 1353 számú bevallás előlapján lehet a csökkentett adattartalmú bevallást kiválasztani.

hirdetés

 

A csökkentett adattartalmú bevallást nem lehet alkalmazni, ha tavaly például az alább felsorolt jogcímeken szerzett valaki jövedelmet vagy bizonyos kedvezményt szeretne érvényesíteni. Az ezekhez tartozó sorok csak a teljes adattartalmú bevallásban szerepelnek:

 

• az Államadósság Ellen Alapba való befizetés utáni adóalap-kedvezmény érvényesítése

• 2013-ban külföldről származó jövedelem

• ingatlan, vagyoni értékű jog értékesítéséből származó jövedelemnél adókiegyenlítés érvényesítése

• csereügyletből szerzett bevallásköteles jövedelem

• különadó hatálya alá tartozó bevétel

 

Akinek 2013-ban más olyan bevallásköteles jövedelme keletkezett, amelyet a csökkentett adattartalmú bevallásban megfelelő sor hiányában nem tud feltüntetni, szintén a teljes adattartalmú 1353 számú bevallást kell kitöltenie és 2014. május 20-áig eljuttatnia a NAV-hoz.

 

Forrás: OBJEKTÍV Hírügynökség

Kapcsolódó cikkek

1000-wishes400-1446499658.jpgPécs, 2015. november 3. - Gajcsi Blanka ötvösművész egyedülálló jótékonysági kampányba fogott: vállalta, hogy egymaga 1000 darab, limitált példányszámú ezüst darumedált készít el, az eladott ékszerekből befolyt összeggel pedig beteg gyermekeket szeretne segíteni. A nemes cél megvalósulását november 14-ig lehet támogatni közösségi finanszírozás keretében.

elelmiszerlavina400-1454134059.jpg

Budapest, 2016. január 30. - Február 18-ig várják önkormányzatok, oktatási intézmények és civil szervezetek pályázatait a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Syngenta Élelmiszerlavina programjában. A nyertes pályázók több százezer forint értékű zöldség vetőmaghoz juthatnak, amelyből közösségi termelést indíthatnak földjeiken.

internetado-tuntetes-pecs3-400-1414526419.jpgBudapest-Pécs, 2014. október 28. - A kormány által bevezetni tervezett internetadó ellen kezdődött újabb tüntetés Budapesten, az V. kerületi József nádor téren ma este. A tervezett intézkedés ellen Budapest mellett több nagyvárosban - köztük Pécsen - is tüntettek.