Szilveszteri tűzijátékok: mire figyeljünk?

2013. december 27., péntek 00:01

349987-1293535492-320x240-1388099032.jpgSokan vásárolnak szilveszterre tűzijátékot, melyet akár otthon, a kertben is „ellőhetnek”, ezzel is feldobva az ünnep hangulatát.
De mire érdemes figyelnünk, ha biztonságosan, na és persze szabályosan akarjuk használni a pirotechnikai eszközöket?

December 28 és 31 között már vásárolhatunk ugyan, de felhasználni csak december 31-én este hat órától január 1-jén reggel hatig lehet.

 

A visszavétel helyéről és időpontjáról az árusítónál találhatnak tájékoztatást a vevők. Az év végén megvásárolható 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijátékok egy időben és helyen összesen 3 kilogramm összes nettó hatóanyag-tartalomig tárolhatók. A fel nem használt, hibás vagy lejárt szavatosságú terméket öt napon belül (január 5-ig) kell visszaszállítani a forgalmazónak, aki köteles azt térítésmentesen és költség felszámítása nélkül visszavenni.

hirdetés

 

Fontos változás a korábbi évekhez képest, hogy valamennyi bombának minősülő pirotechnikai terméket a 4. pirotechnikai osztályba sorolt át, így magánszemélyek már nem vásárolhatják, és nem is használhatják fel. Változatlan viszont a petárdára vonatkozó tilalom, ami így az idén sem engedélyezett. Fontos tudni még, hogy pirotechnikai termékeket postai vagy csomagküldő szolgálat útján tilos értékesíteni, így, ha az interneten rendeltük volna meg a tűzijátékainkat, akkor is csak személyesen vehetjük át a megadott értékesítési ponton.

 

Vigyázzunk egymásra!

 

Mindig olvassuk el figyelmesen a használatit útmutatót és annak megfelelően járjunk el, valamint vigyázzunk, hogy senkinek se essen baja. A tűz ezesetben sem játék!

 

Figyeljünk kedvenceinkre is!

 

A kevésbé félős állatokat is megijesztheti a tűzijáték. Rengeteg kutya szökik meg ilyenkor átugorva a kerítéseket -legtöbbjük sosem talál haza- ,így a menhelyek állandó problémája is a tűzijátékoktól megriadó kutyák száma.
Amennyiben nem tudunk otthon maradni vagy valakire bízni kedvencünket, érdemes olyan helyre bezárni, ahonnan biztosan nem tud kiszökni, és ahol a legkevesebbet hall/lát a számára olyan ijesztő jelenségből.
Ha gyógyszeres úton akarunk gondoskodni kutyánk nyugalmáról, kaphatók olyan nyugtatók, feszültségoldó és szorongásgátló készítmények is, amiknek semmilyen káros mellékhatása nincs a szervezetre.

Kapcsolódó cikkek

kellerferenc-koszonjukneked400-1475007822.jpg

Pécs, 2016. szeptember 28. - A Magyarországon foglalkoztatottaknak több mint 50%-a végez fizikai munkát és egyre inkább hiányszakmának minősül minden fizikai munka. A Pécsre érkező országos kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a fizikai dolgozók munkájának megbecsülésére.

Budapest, 2015. március 11. - A személyijövedelemadó-bevallás legegyszerűbb módja az adónyilatkozat, amit „söralátét-bevallásként” is emlegetnek. Ezt - egyebek mellett - akkor lehet választani, ha a munkáltató által levont adó, adóelőleg, és a ténylegesen fizetendő adó különbözete nem több ezer forintnál.

mesedoktor4-1379195885.jpgKözel tizenötezer lelkes önkéntes regisztrált eddig a K&H gyógyvarázs mesedoktorok programjára. Az elmúlt hónap során több mint ezer meseolvasó járult hozzá a beteg gyermekek lelki egészségéhez. A meseolvasásra most már egészen év végéig lehet jelentkezni.