Szeptemberben ismét Kutatók Éjszakája

2014. augusztus 10., vasárnap 10:00

kelogo2014-1407656849.jpgBudapest, 2014. augusztus 10. - Kísérletek, lézershow és csillagparty is várja az érdeklődőket a Kutatók Éjszakáján, amelyet szeptember 26-án rendeznek országszerte az oktatási intézményekben és kutatóintézetekben. Magyarországon ez már a kilencedik hasonló rendezvénysorozat lesz.

A pécsi Zsolnay-negyedben bemutatkoznak a nemzetközi robotolimpia pécsi résztvevői, lesz electroPí disco, csillagok és fizikai kísérletek, az eseményt pedig egy drón dokumentálja.

 

Debrecenben mintegy 100 tudományos program szórakoztatja a látogatókat: szó esik majd a társas intelligenciáról, a genetikáról és a büntetőjogról, valamint az NCIS Debrecen sem marad el - közölték a szervezők az MTI-vel. A Szegedi Tudományegyetemen saját lézershowt állíthatnak össze a látogatók, emellett egész éjszakás csillagpartyt rendeznek csillagászokkal. A gödöllői Szent István Egyetem botanikus kertjében többek között a tavalyi Év fája verseny győzteséről, a mintegy 300 éves vadkörtefáról tudhatnak meg többet az érdeklődők.

hirdetés

 

A budapesti Planetáriumban 3D-ben mozizhatnak a nézők a Csodálatos univerzum című programon. A térhatású alkotást - amely lenyűgözően mutatja be a naprendszerbeli bolygók világát, az űrkutatást, a különféle űrszondákat, teleszkópokat és az űrrepülőgépet - a Bay Zoltán Nonprofit Kft. jóvoltából tekinthetik meg az érdeklődők. A Színház- és Filmművészeti Egyetemen az ott zajló elméleti kutatómunkával ismerkedhetnek meg a látogatók, az oktatók előadásait este színházi előadások követik.

 

A Kutatók Éjszakáját Európa-szerte szeptember utolsó péntekén tartják azzal a céllal, hogy megváltoztassák a kutatókról kialakult általános képet és szórakoztató formában tárják az érdeklődők elé az egyes tudományterületek aktuális eredményeit. A magyarországi rendezvényeket a Tempus Közalapítvány koordinálja a budapesti és vidéki felsőoktatási intézményekkel és kutatóintézetekkel együttműködve, ötödik alkalommal a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. is társszervezője az eseménynek.

 

Bizonyos programokon a helyszűke miatt regisztrációhoz kötött a részvétel, ezért érdemes minél előbb csemegézni a kínálatból.

 

Forrás: MTI / a szervezők, további információk: www.kutatokejszakaja.hu

Kapcsolódó cikkek

Budapest, 2015. október 6. - Életének 94. évében, családja körében elhunyt Göncz Árpád, a Magyar Köztársaság volt elnöke kedden - tudatta a család nevében Gulyás András titkárságvezető az MTI-vel. Temetéséről később intézkednek.

mini-magyarorszag-uj-makettek400-1402303360.jpgSzarvas, 2014. június 9. - A magyar vasúttörténet legendás mozdonyainak, legszebb állomásépületeinek és a balatoni vitorlázás ikonikus hajóinak kicsinyített másai láthatók a szarvasi Mini Magyarország makettpark új makettjei között. Az ország egyetlen interaktív makettparkjában tavasztól már mintegy félszáz makett látható.

happy2014hivo-1395767146.jpgBudapest, 2014. március 25. - Ezen a héten az ország 144 oktatási, nevelési intézményében ismét az ivóvíz kerül a középpontba és a poharakba! A vízfogyasztást népszerűsítő HAPPY-héten idén több mint 43 ezer gyerek vesz részt 106 településről - értesült az OBJEKTÍV Hírügynökség.