Szálló por: Pécsen javult, több helyen rosszabbodott a helyzet

2014. január 5., vasárnap 10:05

Budapest, 2014. január 5. - Több településen emelkedett, Pécsen csökkent a levegő szálló por (PM10) koncentrációja. Vasárnap négy város - köztük Budapest - levegőjét is egészségtelennek minősítette az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI).

Az OKI térképe alapján ugyan sehol sem veszélyes mértékű a légszennyezettség, de Budapesten, Miskolcon, Putnokon és Sajószentpéteren egészségtelen a levegő. Pécsett viszont javult a helyzet, ott már csak "kifogásolt" minősítésű a levegő.

 

Ugyancsak a "kifogásolt" szintet jelentő zöld színnel jelölték Dunaújvárost, Kazincbarcikát, Oszlárt, Nyíregyházát, Esztergomot és Székesfehérvárt. A többi helyen elfogadhatónak minősítette a levegőt az OKI.

hirdetés

 

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelését egy index alapján végzik. Az OKI táblázata a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

 

A Főpolgármesteri Hivatal vasárnapra virradó éjszaka közölte az MTI-vel, hogy a szálló por légköri koncentrációjának emelkedése miatt Tarlós István főpolgármester - további intézkedésig - Budapesten elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát.

 

A tájékoztatási fokozatot akkor rendelik el, amikor a határértéket meghaladó szálló por rövid idejű hatása veszélyt jelent a lakosság különösen érzékeny csoportjaira. A Főpolgármesteri Hivatal közleménye szerint a veszélyeztetett népességcsoportok: a légúti és keringési betegségben szenvedők, a csecsemők, a gyermekek és időskorúak, az aktív és passzív dohányosok. A hivatal azt javasolja, hogy elsősorban az e népességcsoportokba tartozók kerüljék a jelentős gépjárműforgalom által érintett tereket, útszakaszokat, illetve a szellőztetést, a szabadban való tartózkodást.

 

Forrás: MTI

 

Pécs aktuális levegőegészségügyi helyzetének értékelése az OKI honlapján

Kapcsolódó cikkek

Honlapot indított a Történelemtanárok Egylete (TTE) a történelmi tévhitek eloszlatására.

Budapest, 2016. október 20. - Október 30-ig lehet szavazni, hogy ki kapja Magyarország Mesterek Mestere 2016 közönségdíját. A második alkalommal meghirdetett díjra összesen tizennyolc érvényes pályázat érkezett.

A havazás, valamint váltóállítási gondok miatt több vonat is százperces vagy még nagyobb késéssel közlekedik hétfő délelőtt - derül ki a MÁV térképes vonatinformációjából (http://vonatinfo.mav-start.hu/).