Pollenhelyzet - ÁNTSZ: az üröm és a parlagfű pollenjei is megjelentek a levegőben

2013. augusztus 10., szombat 19:51

Az üröm és a parlagfű pollenjei is megjelentek a levegőben a mérőállomások adatai szerint, néhol már tüneteket okozó közepes mennyiséget is mértek, de továbbra is a csalánfélék pollenszemeit regisztrálták a legnagyobb számban - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szombaton az MTI-vel.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet aerobiológiai monitorozási hálózatához beérkezett adatok szerint a csalánfélék pollenszemeinek mennyisége ugyan tovább csökkent, de koncentrációjuk még mindig elérte a közepes szintet, sőt Miskolcon és Zalaegerszegen magas volt.

hirdetés


Egy-egy napon magas szintet mértek még Miskolcon a kender, Szombathelyen pedig a parlagfű virágporából. A kültéri allergén gombák mennyisége Zalaegerszegen, Győrben és Szombathelyen elérte a nagyon magas, Budapesten és Miskolcon a magas szintet, Pécsen legfeljebb közepes értéket regisztráltak.


Közepes koncentrációban volt jelen a legtöbb helyen a kender, a parlagfű és az üröm pollenje, illetve a pázsitfűféléké Miskolcon, Győrben és Zalaegerszegen, a libatopféléké pedig Győrben. Ezek mellett alacsony koncentrációban regisztrálták még a csapdákban az útifű, a fészkesvirágzatúak, az ernyősvirágzatúak és a lórom pollenjét – alacsony koncentrációban.


Az ÁNTSZ csütörtökön jelentette be, hogy elérte a közepes szintet a parlagfű átlagos pollenkoncentrációja az országban, s emiatt az Országos Környezetegészségügyi Intézet "narancs" jelzést adott ki a középső és a keleti területekre.

Kapcsolódó cikkek

Budapest, 2016. augusztus 2. - Egyre népszerűbbé válik a távolról, akár saját számítógépekről és mobileszközökről végzett munka a nyári szezonban, ami új veszélyforrást jelenthet a nagyvállalatok számára. A biztonságosabbnak tekinthető irodai IT környezet elhagyásával a felhasználók gyakran tudtukon kívül sodorják veszélybe a vállalat féltve őrzött adatait.

Budapest, 2015. április 3. - Az üzletemberek javarészt kapcsolatokból élnek, így a networking a napi rutinjukban is főszerephez jut. A tudatos üzleti kapcsolatépítéshez azonban érdemes segítséget kérni, és szervezett keretek között folytatni azt. Most rávilágítunk arra, hogy miért hasznos üzleti találkozókra járni.

Budapest-Pécs, 2015. március 27. - Szombattól öt hétvégén közel 70 helyszínen tekinthetnek be az érdeklődők az európai uniós támogatásból megvalósult több tízezer fejlesztés közül a legizgalmasabbak kulisszatitkaiba - olvasható a Széchenyi 2020 program internetes honlapján.