Pécsi kötődésű kitüntetettek a nemzeti ünnepen

2016. március 16., szerda 06:00

Budapest, 2016. március 16. - A szívünk fölé kitűzött kokárda 168 éve ugyanazt jelképezi: a szabadság, a függetlenség, a polgárosodás iránti vágyat - hangsúlyozta Áder János a Kossuth- és Széchenyi-díjak, valamint a Magyar Érdemrend kitüntetéseinek átadásakor, kedden az Országházban.

Az államfő kiemelte: az 1990-es rendszerváltó nemzedék bátran választhatta volna iránytűnek Jókai Mór mondatát: "Magyarországot megalkotni jöttünk". "Hogy a mai Magyarország kevésbé hasonlít '90 előtti önmagára, az a ma kitüntetett tudósoknak, orvosoknak, egyetemi tanároknak, művészeknek, a lelkünk nyugalma felett őrködőknek, a közintézményekben tevékenykedőknek, a gazdasági élet vezetőinek is köszönhető" - méltatta a díjazottakat a köztársasági elnök.

 

Az ünnepségen a Magyar Érdemrend különböző fokozatait huszonegyen vehették át, Kossuth Nagydíjban egyetlen alkotó részesült, tizenhét művész kapott Kossuth-díjat, Széchenyi-díjat szintén tizenheten vehettek át.

hirdetés

 

A Pécshez kötődő kitüntetettek

 

Kossuth-díjban részesült:

 

GULYÁS DÉNES Liszt Ferenc-díjas operaénekes, kiváló és érdemes művész, a Pécsi Nemzeti Színház zeneigazgatója az operairodalom leghíresebb tenorszerepeiben világszerte nagy sikerű alakításai mellett más komolyzenei műfajokban is elsőrendű előadásokat magába foglaló művészi pályája, valamint a fiatal ének- és zeneművészek képzését, illetve pályakezdését segítő fáradhatatlan oktatói munkája elismeréseként,

 

TILLAI AURÉL Liszt Ferenc-díjas karnagy, zeneszerző, érdemes művész, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara Zeneművészeti Intézetének professor emeritusa a tanítványok és a közönség szeretete által övezett, ugyanakkor a szakma megbecsülését kiérdemlő és Pécsvárosának kulturális életét is gazdagító karnagyi pályafutása, valamint termékeny zeneszerzői és nemzedékek számára meghatározó zenepedagógusi életműve elismeréseként.

 

Széchenyi-díjat kapott:

 

VÖRÖS JÓZSEF közgazdász, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar Gazdaság-módszertani Intézete Termelés-menedzsment és Döntéstudományi Tanszékének egyetemi tanára a matematikai alapú közgazdaságtan iskolateremtő alakjaként a módszertanilag igényes üzleti tudományok hazai meghonosítása terén elsőrendű szakmai munkája, valamint a különféle gyártási rendszerek mögött meghúzódó termelési filozófiák modellezésében elért jelentős kutatási eredményei elismeréseként.

 

A Magyar Érdemrend középkeresztje (polgári tagozata) kitüntetésben részesült:

 

UDVARDY GYÖRGY, a Pécsi Egyházmegye megyéspüspöke, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökhelyettese az egyházmegye és Pécsváros hit- és közéletének alakítása, valamint a Pécsi Tudományegyetem hazai és külföldi megbecsültségéhez történő tevékeny hozzájárulása elismeréseként.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

monitorok400-1475922131.jpg

Budapest, 2016. október 10. - Tizenöt éve már, hogy 'Az Év Honlapja' díj Magyarországon mértékadó szakmai elismerést jelent. Az online térben otthonosan mozgó vállalatok évről évre többen, egyre több kategóriában, egyre gyorsabban változó feltételek között versengenek egymással. ’Az Év Honlapja’ Magyarország legrangosabb webfejlesztői versenye, amelynek célja az online kultúra fejlesztése.

bator-tabor400-1463227767.jpg

Hatvan, 2016. május 15. - A daganatos és krónikusan beteg gyerekek élményterápiás kezelésével foglalkozó Bátor Tábor Alapítvány 2001 óta működik Magyarországon, kiemelt transzparenciával. Hatvani székhelyére idén érkezik meg a 8000. táborozó. Az alapítvány közösségi összefogásból készülő új filmmel és szlogennel ünnepli a jeles évfordulót.

Budapest, 2016. július 14. - Pénteken, július 15-én elindul az M5 HD program tesztsugárzása a MinDig TV digitális földfelszíni televíziós kínálatában. A csatorna HD-minőségben, az egész országban elérhető lesz, ezzel az előfizetési díj nélkül elérhető, nagyfelbontású tévécsatornák száma ötre bővül. Augusztus 1-jétől változik a MinDig TV és MinDig TV Extra szolgáltatások keretében fogható programok elérhetősége.