Pécsi csapat az Erzsébet-vetélkedő dobogóján

2015. március 31., kedd 06:00

Budapest, 2015. március 31. - A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány által meghirdetett Erzsébet-vetélkedő múlt heti döntőjébe jutott tíz csapat közül a bajai Töltési fiúk volt a legfelkészültebb és nyerte meg az értékes díjakat. A dobogón rajtuk kívül még egy pécsi és egy határon túli gárda végzett.

A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány immár harmadik alkalommal hirdette meg az Erzsébet-vetélkedőt 7-12. osztályos Kárpát-medencei gyerekek számára. A szűkebb és tágabb hazánk ismert és kevésbé ismert történelmét, kultúráját, épített és természeti kincseit, értékeit feldolgozó, azokat a fiatalokkal megismertetni és megszerettetni kívánó Erzsébet-vetélkedőre háromfős csapatok jelentkezhettek.

 

hirdetés

A megmérettetésre idén közel 400 csapat regisztrált. Magyarország szinte összes megyéje mellett Felvidék, Erdély és Kárpátalja is képviseltette magát. A diákoknak januártól márciusig a vetélkedő internetes oldalán közétett színes és változatos feladványokat kellett megoldaniuk három írásbeli fordulóban. A résztvevők életkorának megfelelő, könnyedebb hangvételű kérdések sokszor komoly tudást igényeltek, megoldásukhoz a diákok a világhálót is használhatták.

 

A három internetes forduló után az eddigiekhez hasonlóan szóbeli döntővel zárult a verseny, amelybe idén is a tíz legjobb csapat került be: négy pécsi, két császártöltési, egy-egy veszprémi és bajai, valamint a külhoniak közül Csíkszeredából és Margittáról érkezett diákok vetélkedtek egymással.

 

A versenyt a Töltési fiúk, a bajai III. Béla Gimnázium csapata nyerte, második helyezést ért el a Triumvirek csapata a pécsi Leőwei Klára Gimnáziumból, és szintén dobogós lett - a vetélkedő történelmében először - egy határon túli csapat, akik az erdélyi Margittából, a Horváth János Gimnáziumból érkeztek.

 

A nyertesek összesen 1 millió forint értékű tárgynyereményt, a dobogós gyermekek és felkészítő tanáraik ezeken kívül magyarországi, vízparti, családi üdülési lehetőséget is kaptak.

 

Az Erzsébet-vetélkedő idén is betöltötte a szervezők által neki szánt küldetését: közös felfedezőútra vonzotta a gyerekeket a Kárpát-medence kincsestárába, határokon innen és túl egyaránt.

 

Forrás: Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány / MTI OS

Kapcsolódó cikkek

1000-wishes400-1446499658.jpgPécs, 2015. november 3. - Gajcsi Blanka ötvösművész egyedülálló jótékonysági kampányba fogott: vállalta, hogy egymaga 1000 darab, limitált példányszámú ezüst darumedált készít el, az eladott ékszerekből befolyt összeggel pedig beteg gyermekeket szeretne segíteni. A nemes cél megvalósulását november 14-ig lehet támogatni közösségi finanszírozás keretében.

Budapest, 2016. január 2. - Az új évben számos, az adózók számára kedvező változás lép életbe a személyi jövedelemadó (szja) rendszerben, többek között csökken az adókulcs, új bevallási módokat vezetnek be, nem lehet megbírságolni a késedelmes bevallókat és emelkedik a kétgyermekesek családi kedvezménye.

Budapest, 2016. november 18. - A pénzügyi adathalász támadások növekedése várható az ünnepi szezon közeledtével, amely az úgynevezett Fekete Péntek napján kezdődik, majd Kiber Hétfővel folytatódik a karácsonyi szezon végéig.