Őznász: fokozott balesetveszély az utakon!

2015. július 21., kedd 07:00

oz400-1437422255.jpgBudapest, 2015. július 21. - Az Országos Magyar Vadászati Védegylet és az Országos Magyar Vadászkamara ezúton kéri az autósokat: a következő hetekben fokozott figyelemmel vezessenek, hiszen az őzek a párzási időszak alatt kevésbé óvatosak, és gyakrabban tévedhetnek az országútra - nappal és éjszaka egyaránt.

Az őz az ország egész területén elterjedt, remekül alkalmazkodik a környezethez, és a nagyvadfajok közül legnagyobb az állománya: mintegy 370 ezer darab.

 

Az őzek nászidőszaka, az üzekedés az ország déli részén július közepe tájt kezdődik és augusztus közepéig tart, míg északabbra később veheti kezdetét. Őznász idején a suták és az azokat követő vagy egymást kergető bakok is kevésbé elővigyázatosak, mint máskor, ezért sokkal gyakrabban ugranak ki az autók elé is.

hirdetés

 

Ezért a két vadászati szervezet felhívja a gépkocsivezetők figyelmét, hogy autózzanak a szokásosnál is nagyobb körültekintéssel a következő bő egy hónapban. Emellett feltétlenül vegyék figyelembe a vadveszélyre figyelmeztető közúti jelzéseket!

 

Ha vaddal találkozunk az úton, az egyetlen megoldás a vészfékezés. A kormányt semmiképpen sem szabad félrerántani, hiszen a vad elütése még mindig kisebb veszélyforrás, mintha az autó lemenne az útról vagy frontálisan ütközik egy szembe haladó járművel.

 

A vadelütések megelőzésről, a statisztikákról, a kárrendezés menetéről részletesen itt olvashatunk.

 

Forrás: Országos Magyar Vadászati Védegylet / MTI OS

Kapcsolódó cikkek

Budapest, 2015. március 31. - A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány által meghirdetett Erzsébet-vetélkedő múlt heti döntőjébe jutott tíz csapat közül a bajai Töltési fiúk volt a legfelkészültebb és nyerte meg az értékes díjakat. A dobogón rajtuk kívül még egy pécsi és egy határon túli gárda végzett.

hajlektalan400-1429452878.jpgBudapest, 2015. április 20. - Az önkéntes és független Február Harmadika Munkacsoport már tizenhetedik éve minden februárban több ezer hajléktalan életviszonyait rögzíti. Legutóbb, idén február 3-án 10 928 hajléktalan helyzetben lévő ember válaszolt országos felmérésük kérdéseire.

Budapest, 2014. május 8. - Az új hatályba lépő rendelet alapvetően változtat mind a távollévők között szerződések - ilyenek például az online rendelések -, mind az üzlethelyiségen kívül fogyasztóval kötött szerződések - termékbemutatók - szabályain. A most hatályban lévő kormányrendeletek ezzel egy időben érvényüket vesztik június 13-tól.