Opten: egy év alatt megszűnhet az építőipari cégek tíz százaléka

2013. január 28., hétfő 11:33

Soha nem látott ütemben szűntek meg az építőipari vállalkozások 2012 utolsó negyedévében: egyetlen negyedév alatt 1677 építőipari cég megszűnését tették közzé a cégbíróságok, az ágazat cégeinek 2,3 százaléka zárt be három hónap alatt.

Tóth Tamás, az Opten ügyvezető igazgatója a közleményben kiemelte:  ha a tendencia fennmarad, egy év alatt a cégek 10 százaléka adja vissza működési engedélyét .


Tavaly az első negyedévben - a cégtörvény márciusi szigorítása miatt - 1900 új céget alapítottak az ágazatban, azóta negyedévenként 700-800 új céget jegyeznek be a cégbíróságok. 2012 egészében így összesen alig több mint 4000 új cég jött létre, és 5268 szűnt meg az ágazatban, miközben 2011-ben még 6000 vállalkozást alapítottak, és 4800 lépett ki ilyen-olyan formában a piacról.

hirdetés

Az ágazatban 2012 utolsó negyedévben 782 felszámolást és 536 végelszámolást tettek közzé a cégbíróságok. Mindkét szám lényegesen alacsonyabb az egy évvel korábbi értéknél. "Ez a jelenség egyértelműen a cégtörvény változásának és nem a lánctartozások csökkenésének eredménye" - idézi a közlemény az Opten ügyvezető igazgatóját.


Az építőipari vertikumban egyedül a tervező cégeket kerüli el a tömeges bezárás, a fluktuáció az ő körükben az építőipari számoknak a töredéke: a tervező cégek kevesebb mint 2 százaléka került csőd- vagy felszámolási eljárás alá 2012-ben, és az alapított és megszűnt társaságok száma is közel azonos. Ez az alacsony ráta kiemelkedően jó eredmény az összes ágazatot vizsgálva, de még a szellemi tevékenységet gyakorló szektorok között is a legjobbak közé tartozik - mutat rá az Opten a közleményben.

 

(mti)

Kapcsolódó cikkek

Budapest, 2016. július 4. - A Videótanár kevesebb, mint három év alatt fontos részéve vált az általános iskolások mindennapjainak.

Budapest-Pécs, 2016. május 27. - Országszerte 444 kilométer főúti és 119 kilométer mellékúti szakasz újul meg 69 milliárd forintos hazai forrásból. A felújítások miatt még több térség elérhetősége javul, csökkennek az utazási idők, emelkedik a közúti és az autóbuszos közösségi közlekedés szolgáltatási színvonala. A felújított utak legalább középtávon, de igénybevételtől függően akár hosszabb ideig is szolgálják a biztonságos közlekedést.

2013. június 12., szerda - A legnagyobb vízállások - Mohács kivételével, ahol csütörtökön várható a tetőzés - mindenhol meghaladták a korábban valaha mért legmagasabb szinteket - írta az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) legfrissebb, szerda déli összesítésében.