Nyújtsa be adóbevallását „söralátéten”!

2015. március 11., szerda 06:00

Budapest, 2015. március 11. - A személyijövedelemadó-bevallás legegyszerűbb módja az adónyilatkozat, amit „söralátét-bevallásként” is emlegetnek. Ezt - egyebek mellett - akkor lehet választani, ha a munkáltató által levont adó, adóelőleg, és a ténylegesen fizetendő adó különbözete nem több ezer forintnál.

A 1453ADÓNYILATKOZAT nyomtatványon a személyes adatokon kívül mindössze három sort kell kitölteni:

  • bruttó jövedelem (a családi kedvezménnyel nem csökkentett összevont adóalap és valamennyi, bevallási kötelezettséggel járó külön adózó jövedelem összege)
  • fizetendő adó (a jövedelmet terhelő személyijövedelemadó-kötelezettség összege)
  • levont és befizetett adó (a munkáltató/kifizető által levont személyi jövedelemadó és adóelőleg összege)

A munkáltatótól év elején kapott 14M30-as igazoláson az is szerepel, hogy az adózó benyújthatja-e adónyilatkozaton az szja-bevallást. Ha igen az igazolás adatait át kell másolni az adónyilatkozat megfelelő soraiba.

hirdetés

 

Függetlenül attól, hogy esetleg az összes - több munkáltatótól, kifizetőtől kapott - igazoláson egyenként az szerepel, hogy az adózó adónyilatkozat beadására jogosult, lehetséges, hogy az igazolásokat együttesen értékelve mégsem teljesítheti adóbevallását „söralátét-bevalláson”. Kitöltés előtt ezért érdemes a nyomtatvány hátoldalán található, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapjáról letölthető kitöltési útmutatóból tájékozódni a részletekről.

 

Az adónyilatkozat (1453ADÓNYILATKOZAT) a NAV bármely ügyfélszolgálatán beszerezhető, illetve a NAV honlapjáról is letölthető. A kitöltött bevallást 2015. május 20-ig kell eljuttatni a NAV-hoz.

 

Az adózók bizonyos adóügyeket telefonon is intézhetnek a NAV Ügyféltájékoztató és Ügyintéző Rendszerében, a 06-40/20-21-22 számon. A telefonos ügyintéző rendszer használatához azonosító szám szükséges, ami a TEL nyomtatványon igényelhető. Idei újdonság, hogy ez a szám már a 2014-es évre vonatkozó személyijövedelemadó-bevallásban is kérhető, tehát a 1453ADÓNYILATKOZAT nyomtatványon is. Azonosító szám birtokában a netán hibásan kitöltött bevallás is javítható telefonon keresztül.

 

Forrás: OBJEKTÍV Hírügynökség

Kapcsolódó cikkek

nymop2016plakat400-1475726962.jpg

Budapest, 2016. október 6. - Még közel egy hétig, október 12-ig lehet jelentkezni a Magyar Református Szeretetszolgálat Ösztöndíj Programjára, melynek keretében rendszeres anyagi támogatást biztosítanak magyarországi, kárpátaljai, erdélyi, felvidéki és délvidéki oktatási intézményekben tanuló, kiemelkedően tehetséges magyar tanulók számára, akik szerény anyagi lehetőségekkel rendelkeznek.

czippan-anett-gyerekekkel400-1450557015.jpgBudapest, 2015. december 20. - Országszerte közel 350 hátrányos helyzetű, gyermekotthonban élő gyermek vett részt a MinDig TV Extra karácsonyi ajándéknak szánt mesefilm premiervetítésén.

Nyíregyháza-Pécs, 2015. március 8. - Tizenhat állomásból álló országjáró körútra indul a máriapócsi Szűz Mária-kegykép. A tervek szerint 18-án délután érkezik Pécsre az ikon és 19-én délig marad a baranyai megyeszékhelyen.