Nőnap

2013. március 8., péntek 11:30

nonap.jpgBoldog és nyugalmas nőnapot kívánunk minden kedves hölgy olvasónk számára !
A továbbiakban a nőnap rövid történetét olvashatják.

A nőnap örténete:

 

A nemzetközi nőnap a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének napja, amelyet 1917 óta (Magyarországon 1948 óta) minden év március 8-án tartanak. A nemzetközi nőnapot az ENSZ is a világnapok közt tartja számon. A nőnap eredetileg a mai virágos, kedveskedős megemlékezéssel szemben munkásmozgalmi eredetű, harcos, a nők egyenjogúságával és szabad munkavállalásával kapcsolatos demonstratív nap volt.

Az első március 8-hoz kötődő esemény 1857-ben történt, amikor március 8-án emberibb munkafeltételeket és magasabb fizetést követelő textilipari nődolgozók tüntettek New York utcáin. 

hirdetés

1909-ben az Egyesült Államokban tartották meg az első nemzeti nőnapot, február utolsó vasárnapjára, 28-ára igazítva.

 

Magyarország a nőnapi felhíváshoz először 1913-ban csatlakozott, amikor az Országos Nőszervező Bizottság röplapokat osztott. A következő évben, 1914-ben már országszerte rendezvényeket szerveztek. A Rákosi-korszakban a nőnap ünneplése kötelezővé vált, és az eredetileg különböző időpontokban rendezett nőnapot 1948-tól szovjet mintára március 8-án tartották meg.

A rendszerváltás után a nőnap Magyarországon is elvesztette eredeti munkásmozgalmi hangulatát, helyette a virágajándékozás dominál.

Kapcsolódó cikkek

Súlyos testi sértést okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetéssel gyanúsítja a Pestvidéki Nyomozó Ügyészség azt a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében szolgáló rendőrt, aki nagy valószínűséggel a hétfő esti, az M3-as autópályán történt tömegkarambolt okozta.

1000-wishes400-1446499658.jpgPécs, 2015. november 3. - Gajcsi Blanka ötvösművész egyedülálló jótékonysági kampányba fogott: vállalta, hogy egymaga 1000 darab, limitált példányszámú ezüst darumedált készít el, az eladott ékszerekből befolyt összeggel pedig beteg gyermekeket szeretne segíteni. A nemes cél megvalósulását november 14-ig lehet támogatni közösségi finanszírozás keretében.

kimeletes-allattartas-foto-bajomi-balint-1384004408.jpgA Négy Mancs a Márton-nap előtt felhívja a vásárlók figyelmét, hogy a liba- és kacsatermékek esetében lehetőségük van kíméletes, állatbarát tartásból származó magyar termékek választására is.