Nők vs. férfiak: kinek a terepe a magyar konyha?

2016. március 9., szerda 06:00

konyha400-1457473332.jpg

Budapest, 2016. március 9. - Majd' száz éve március 8-a a nőkről szól az egész világon. A Nőnap alkalmából egy hazai közvéleménykutató cég feltérképezte, mennyire tartjuk fontosnak a hagyományosan női szerepkörbe tartozó főzést és hogyan készülnek a párok a konyhában erre a napra. A rövid konyhai helyzetjelentésből többek között az is kiderült, hogy a magyaroknak több mint a fele (52%) nagyon szeret főzni.

A 25 és 50 éves korosztály körében készült friss kutatás [1] eredményei azt mutatják, hogy a nők több időt töltenek a konyhában és még mindig jobban szeretnek főzni, mint a férfiak. A házimunkák azonos arányú felosztásával viszont mindkét nem egyetért.

 

Átlagosan napi 58 perc a konyhában

 

Hazánkban a nők hétköznap 58 percet, hétvégén 107 percet töltenek átlagosan a konyhában, az ellenkező nem képviselői pedig ennek kevesebb, mint felét, hétköznap 26 percet, hétvégén 42 percet. Az étkezésre fordított időben nincsenek ilyen nagy különbségek a két nem között. Elmondható azonban, hogy a férfiak hétköznaponként este több időt fordítanak az étkezésre, mint a nők, és inkább csak hétvégén jellemzőek a közös étkezések.

 

Kinél van a fakanál?

 

A „gyengébbik nem” képviselőinek csaknem kétharmada, míg a férfiaknak mindössze 37%-a állítja azt magáról, hogy nagyon szeret főzni. A nemi szerepekkel kapcsolatos attitűdök vizsgálata is a fentieket erősíti. Párválasztásnál nem különösebben szempont az, hogy a leendő partner tud-e főzni vagy sem, bár a férfiaknak ez fontosabb, mint a nőknek.

hirdetés

 

Azzal az állítással, hogy a konyhai teendők ellátása női feladat, közel fele-fele arányban értenek egyet a megkérdezettek, noha itt is megfigyelhető, hogy az egyetértők aránya a férfiak körében egy kicsit magasabb. A konyhai teendők közül a főzést 52% közös feladatnak, míg 46% inkább a nőinek tartja, ennek megítélésében nem mutatkozik eltérés a nemek között.

 

Férfi a konyhában!

 

- A konyha nálunk is az édesanyám felségterülete volt, de gyerekkoromban szinte minden nap ott álltam mellette és néztem, hogy hogyan áll össze az a csoda, amit az asztalra tesz. Szerintem az nem kérdés, hogy ma már a férfiaknak is ki kell venniük a részüket a házimunkából. Nekem természetes volt, hogy én a főzést választom. Különösen az elmúlt pár évben vált a szenvedélyemmé, mert számomra ez alkotás, ami tökéletesen kikapcsol. Ma már nálunk megfordult helyzet a magyar átlaghoz képest, mert a konyha az én terepem lett, sokkal többet sütök-főzök, mint a párom. Persze nagy terveim is vannak ezzel, de egyelőre a szűk körű elismeréseket is boldogan gyűjtöm be otthon! Tényleg csak biztatni tudok mindenkit, hogy bátran fogjon fakanalat és kezdjen el kísérletezni az ízekkel. A „házi” Michelin-csillag a férfiak számára is elérhető! - mondja a gasztroblogger Sass Dani, a Konyhafőnök legutóbbi szériájának döntőse.

 

Egyéb feladatok a háztartásban

 

A felmérés során arra is fény derült, hogy a magyar férfiak és nők véleménye nem tér el jelentősen egymástól a háztartási munkák megosztásáról. A mosogatást és a takarítást közel minden harmadik válaszadó tartotta inkább női, míg kétharmada közös feladatnak. A bevásárlást és a közös programok szervezését a nagy többség szintén közös feladatnak érzi. Az egyedüli tevékenység, amit zömmel inkább férfi feladatnak tartanak, az a lakásban elvégzendő kisebb javítások és a barkácsolás.

 

A női és férfi válaszadók között egyetlen „konfliktus” a családi kassza kezelése körül alakult ki. A válaszadók kétharmada közös feladatnak tartja a házi költségvetés kialakítását, azonban a férfiak negyede és a nők 37%-a inkább a saját neméhez sorolná a pénzügyek feletti döntés jogát.

 

Azzal, hogy a házimunka ugyanannyit ér, mint a fizetett munka, a nők valamivel markánsabban értenek egyet, mint a férfiak, bár szerencsére az „erősebbik nem” is értékeli az otthon elvégzett munkát, mert az ő többségük is ezen az állásponton van.

 

Nőnapkor igen?

 

A nőnap kiváló alkalom lehet arra, hogy a fentiek alapján kirajzolódó szokásokon a férfiak változtassanak. A párkapcsolatban élő nők 84%-ának jólesne, ha nőnap alkalmából a párjuk főzne nekik. Ezzel szemben a válaszadó párkapcsolatban élő férfiak mindössze 20%-a tervez ilyen jellegű meglepetést.

______

 

[1] A Szinapszis Kft. által végezett kutatás célcsoportja a 25-50 éves korosztály, a minta a nemre és korra reprezentatív a 2011-es KSH adatok alapján. Az online kérdőíves felmérésben 100 magyar, budapesti és vidéki lakos vett részt. Az interjúalanyok 53%-a volt férfi, 47%-a nő.

 

Forrás: WELL

Kapcsolódó cikkek

filo-mihaly-mesterek-mestere2015-400-1447588394.jpgBudapest, 2015. november 16. - Először adták át a kimagasló építőipari szakmunka elismeréséért járó Mesterek Mestere Díjat. A szakmai zsűri döntése alapján Filó Mihály budapesti burkoló lett Magyarország Mesterek Mestere. A közönségdíjat Kiss Tamás, Nagykereki burkoló kapta. Az elismerést a díjazottak tiszteletére rendezett ünnepségen adták át.

zolduzlet400-1396412427.jpgBudapest, 2014. április 2. - Sikeres tavalyi mintaprojektjét követően 2014-ben is meghirdeti a Zöldüzlet Programot a SURVIVE ENVIRO Környezetmenedzsment Tanácsadó Nonprofit Kft.

videokontroll-delfindij400-1466049121.jpg

Budapest, 2016. június 16. - DELFIN Díjat nyert a Videokontroll, a precíziós terményszárítást megvalósító innováció. A fejlesztés iránt egyre élénkebb a piaci és befektetői érdeklődés, jelenleg tőkebevonás előtt áll.