Netkapcsolat nélkül is lophatják az adatainkat

2016. március 29., kedd 06:00

usb-kulcs400-1459191533.jpg

Budapest, 2016. március 29. - Internetkapcsolat nélküli adatlopási módszert fedeztek fel az ESET szakemberei, amelyhez elegendő csupán egy fertőzött USB adathordozó.

Az ESET és a szintén IT-biztonsággal foglalkozó Sicontact Kft. közös közleménye szerint az USB Thief-re keresztelt trójai kártevő kizárólag USB kulcsokon terjed, anélkül hogy bármilyen bizonyítékot, vagy nyomot hagyna a fertőzött számítógépeken. Az alkotói speciális működési mechanizmust alkalmaznak, ami még nehezebbé teszi a kártevő másolását, felderítését és elemzését. Rejtett támadásaival képes az elkülönítetett hálózatokon lévő adatok eltulajdonítására, ráadásul a felderítés és visszafejtés ellen is védi magát.

hirdetés

 

A kártevő a hordozható alkalmazások - mint például a Firefox, Notepad++, Truecrypt - plugin forrásában (a szoftvert és hardvert bővítő vagy módosító kiegészítő modulforrás), vagy az alkalmazás által használt DLL-ben (Dynamic Link Library - dinamikus csatolású könyvtár) tárolódik, és a fertőzött alkalmazás indításával a kártevőt is élesíti a háttérben a felhasználó.

 

A Sicontact Kft. közölte: egy partnerei körében végzett felmérése szerint a mintegy 1800 válaszadó 21 százaléka talált már más által elhagyott adathordozót, és nagy többségük meg is nyitotta ezek tartalmát. A kft. vezető IT tanácsadója, Béres Péter szerint ezért a biztonsági megoldások használata mellett nagyon fontos az is, hogy a felhasználók megértsék, egy ismeretlen vagy nem ellenőrzött forrásból származó USB milyen veszélyeket rejthet. Amíg ez nem így lesz, addig a számítógépek, illetve az izolált hálózatok is folyamatos veszélynek vannak kitéve - idézte a közlemény a tanácsadót.

 

Forrás: MTI, képünk illusztráció

Kapcsolódó cikkek

bolond-1364823952.jpg

Ritkán esik meg, hogy a húsvét ünnepe egybeesik a bolondok napjával.

Ha már unjuk a pihenést és a lakmározást, élvezhetjük a bolondozás,tréfálkozás napját!

Ki lesz április bolondja?

Budapest, 2015. szeptember 28. - Az E.ON Csoport energiahatékonyság témakörben kreatív pályázatot  ír ki óvodás gyermekeknek, valamint általános iskolai diákoknak három kategóriában. A pályázatok szorosan kapcsolódnak az ’EnergiaKaland’ elnevezésű, környezet- és energiatudatossági szemléletet erősítő oktatási programhoz.

happy2014hivo-1395767146.jpgBudapest, 2014. március 25. - Ezen a héten az ország 144 oktatási, nevelési intézményében ismét az ivóvíz kerül a középpontba és a poharakba! A vízfogyasztást népszerűsítő HAPPY-héten idén több mint 43 ezer gyerek vesz részt 106 településről - értesült az OBJEKTÍV Hírügynökség.