Nemzeti kártya: a személyink lesz a bérletünk és a bankkártyánk is?

2012. augusztus 28., kedd 11:18

nemzeti kártya: ez nem vicc

A jövőben egyetlen okmányon tárolhatják majd minden adatunkat, sőt, a kártya BKV bérletként és bankkártyaként is funkcionálhat.

Mi más is lehetne az innováció neve, ha nem "Nemzeti kártya"?!

 

2014-re tervezi a kormány a plasztiklap bevezetését, ami egyszerre lesz személyigazolvány, lakcímkártya, diákigazolvány, tajkártya, adókártya, bankkártya, bérlet - egyszóval nemzeti kártya. A Közigazgatási és Igazgatási Minisztérium (KIM) és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) már kötött is egy megállapodást ezzel kapcsolatban.

 

A metróbejáratokból az ellenőrök eltűnnek, mivel oda nem lehet majd bejutni érvényes bérlet nélkül. A bejáratnál telepítendő beléptető kapuk ugyanis a metróban csak akkor nyílnak ki, a buszon, villamoson pedig az ellenőrök akkor fogadják el a bérletet, ha leolvasókészülékkel azonosították, hogy kifizették a bérlet árát.

hirdetés

 

ilyen lesz a nemzeti kártya

A munkáltató a többi cafeteriával együtt tölti fel a kártyához tartozó számlát. (Csak egy megjegyzés: ismerjük a munkáltatókat - különösen az államiakat. Mi van akkor, ha elfelejti? Vagy késik? És az ember odasétál hónap elején a buszhoz, abban a tudatban, hogy minden rendben, és oda fog érni időben, ahova indult...) Aki saját magának vásárolja, annak a BKV-pénztárban érvényesítik a digitális bérletét.

 

Azt is tervezik, hogy a reggeli csúcsforgalmat a nyugdíjasok ingyenes utazásának korlátozásával orvosolnák. A technika ugyanis lehetővé teszi, hogy az ő kártyájukat a reggeli időszakban ne fogadja el a rendszer, és így ne jussanak fel a tömegközlekedési eszközökre. Érdekes belegondolni, hogy ahogy a beléptető rendszer megszűri a 65 év felettieket, ugyanúgy más jellemző alapján is válogathat, hogy kinek a kártyáját fogadja el, és kiét nem. Persze miért tenné... (De miért is ne?)

 

 

A másik izgalmas kérdés az, hogy mi lesz akkor, amikor már esetek sokasága fogja tanúsítani, hogy mennyire súlyos következményekkel jár egy ilyen mindentudó kártya elvesztése vagy ellopása. Ezen kétféle módon lehet majd segíteni: az egyik, ha olyan chipet építenek a kártyába, amely alapján a hivatalos szervek könnyen be tudják mérni. De ki akar egy olyan kártyával járni-kelni, amivel könnyedén megfigyelhetik a nap 24 órájában?

 

A másik lehetőség, hogy az állampolgárok úgy döntenek, inkább a testükön belül hordanák adataikat, egy parányi mikrochipen. Ez azonban egyet jelent a totális kontroll technikai alapjainak lefektetésével, hiszen egy ilyen mindentudó és nyomkövető kis szerkezettől már meg sem szabadulhat az ember – mindenhová magával kell vinnie: mindig követhető és az adatai bárhol, bármikor leolvashatóak.

Kapcsolódó cikkek

Pécs-Budapest, 2015. június 4. - Nemrég újabb magyar közösségi finanszírozás kampány indult, de az eddigiektől eltérő módon. A startupok kedvelt üzleti modellje ezúttal nem a nemzetközi piacon, hanem magyar nyelvű felhasználók körében bizonyított, hiszen fél nap alatt elérte a kitűzött, 100%-os célt.

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara épületének elfoglalásáról döntöttek a városban rendezett diáktüntetés résztvevői szerdán. Miskolcon párhuzamosan ismét több százan tüntetnek.

mav-bombardier-traxx400-1444326608.jpgBudapest, 2015. október 9. - A vonatokat és a vonatozást kedvelő, 8 és 12 év közötti gyermekek jelentkezését várja a vasúttársaság most meghirdetett rajzpályázatára. A győztes alkotás egy éven át a MÁV-START egyik mozdonyát díszíti majd.