Nem minden számla, ami annak látszik

2015. október 22., csütörtök 06:05

Pécs, 2015. október 22. - Valótlan tartalmú számlalevelekkel, trükkös marketingfogásokkal próbálják az pécsi vállalkozásokat tisztességtelenül megtéveszteni. A vállalkozók által küldött levelek első oldala megjelenésében sokszor nagyon hasonlít egy jól ismert szolgáltató által kibocsátott számlára, melyet valósnak gondolnak az üzletfelek és olyan szolgáltatásért fizetnek, amelyet nem rendeltek meg.

A Gazdasági Versenyhivatal felhívja az Pécsett működő vállalkozások figyelmét is, hogy kellő körültekintéssel járjanak el, amennyiben olyan helyről kapnak számlát/díjbekérőt, ahonnan arra nem számítottak, vagy olyan szolgáltatás díjának megfizetésére szólítják fel, amelyre vonatkozóan korábban nem kötöttek szerződést.

 

A Baranya megyében tapasztalt leggyakoribb megtévesztések:

 

A cégek egy ismert telekommunikációs cég nevéhez hasonló nevet vesznek fel és olyan logót használnak, amely ezekkel a cégekkel összetévesztésre alkalmas. Ilyen eset volt a közelmúltban a telefonkönyvben történő részvételért díjazást kérő vállalkozás esete is, ahol az általuk küldött levél legalján csupán apró betűvel szerepelt, hogy a „fizetés önkéntes”.

hirdetés

 

Szintén megtörtént eset, amikor a tisztességtelen cég fiktív számláit a már mindenki által jól ismert piros "mikulás-zacskóba" csomagolta és a szélvédő mögé tette, így a pórul járt autós bosszankodva, de rutinból elment rendezni a büntetést a legközelebbi postához. Csak kevesen nézték meg pontosan kinek és miért is fizettek pénzt pontosan.

 

- A fiktív számlákat küldő vállalkozások kihasználják azt, hogy üzletfeleik legtöbb esetben automatikusan befizetik a számláikat, anélkül hogy megvizsgálnák van-e mögötte szerződéses jogviszony. Bár a vállalkozások magasabb szintű gazdasági ismeretekkel rendelkeznek, az mégsem várható el a cégvezetőktől, hogy minden számlájuk valódiságában kételkedjenek - mondta dr. Kogyilla Tímea, a Gazdasági Versenyügyi Tanácsadó Iroda koordinátora.

 

fiktiv-szamla-1445486580.jpg

 

A Gazdasági Versenyhivatal megbízásából és vele együttműködésben az pécsi Gazdasági Versenyügyi Tanácsadó Iroda munkatársai, ilyen esetekben is díjmentesen tudnak segítséget nyújtani - 7621 Pécs, Apáca u. 15. I. em. 8., +36 30 748 9147, [email protected], www.fogyasztovedok.hu -, jogsértés esetén a megfelelő hatósághoz irányítják az ügyeket.

 

A Gazdasági Versenyhivatal felhívja az üzletfelek figyelmét a számlalevélnek tűnő ajánlatokkal kapcsolatos megtévesztő kereskedelmi gyakorlatra, amelyről további részletek, hasznos tanácsok a GVH honlapján (www.gvh.hu), a Gondolja Végig Higgadtan menüpont alatt olvashatók.

 

Forrás: Gyarmati Anett / Gazdasági Versenyügyi Tanácsadó Iroda

Kapcsolódó cikkek

A következő napokban, illetve a karácsonyi ünnepek alatt a meteorológiai előrejelzések alapján nem várható nagyobb havazás vagy rendkívüli téli időjárási helyzet. Ugyanakkor ónos esőre és szitálásra, hószállingózásra, zúzmaraképződésre, deresedésre és páralecsapódásra is számíthatnak a közlekedők, illetve többször is ködös idő várható. Tehát a havazástól eltekintve időszakosan, akár nagyon rövid idő alatt is télies útviszonyok alakulhatnak ki, mivel a következő egy hétben is fagypont körüli hőmérséklet várható.

bp2-tuntetes400-1416259031.jpgBudapest-Pécs, 2014. november 17. - A korrupció és a kormány politikája ellen tüntettek hétfő este Budapesten, a Kossuth Lajos téren, ahol a felszólalók összefogásra, szerveződésre és új politikai rendszer létrehozására szólítottak fel. A Facebookon szervezett, A közfelháborodás napja elnevezésű rendezvénnyel egy időben több magyarországi és külföldi városban is hasonló demonstrációkat tartottak.

Budapest, 2014. június 23. - Pályafelújítás miatt közel három héten át változásokra kell számtani a pécsi, a kaposvári és az esztergomi vasútvonalon. Mától egyes szakaszokon autóbuszok viszik az utasokat - közölte a Mávinform az MTI-vel.