Néhány jó tanács, mielőtt kötelezőt váltanánk

2015. november 28., szombat 08:00

Budapest, 2015. november 28. - A KGFB-díjak éveken át tartó csökkenését követően lassú emelkedés érzékelhető a piacon. Sokan inkább nem is vesződnek a váltással, hiszen egyre nehezebb olcsóbb biztosítást találni. A Pénzügyi Tanácsadó Irodahálózat szakemberei ennek ellenére azt javasolják, legalább járjunk utána - ez ma már a számítógép előtt ülve néhány perc alatt megoldható -, és ha tehetjük, váltsunk olcsóbbra. Ez nem csak egyéni érdek, a díjak fokozatos emelkedésének kizárólag az érdemi piaci verseny szabhat gátat, ehhez pedig akár minimális nyereségért is váltani kész kritikus fogyasztói tömegre van szükség.

Az elmúlt évek jogszabályváltozásai miatt egyre kevesebb az úgynevezett naptári évfordulós szerződés (akiknek a biztosítási időszak január 1-től december 31-ig terjed). Így zsugorodik az a tömeg, amely a szokásos novemberi KGFB-kampány során erős versenyt, ezáltal kedvezőbb díjakat generálna. Mindezt a rosszabb baleseti statisztikák is tetézik, a fogyasztók tehát jelenleg vesztésre állnak a kedvező díjakért folyó küzdelemben.

 

Aki mégis úgy gondolja, hogy váltani szeretne, vagy legalább is megpróbálja, íme, néhány jó tanács:

  • A biztosítók a díjtarifáikat a Magyar Nemzeti Bank honlapján, saját honlapjukon, továbbá a MABISZ honlapján teszik közzé.
  • A biztosító november 11-ig köteles elküldeni a következő évre vonatkozó díjról szóló tájékoztatást.
  • Érdemes minél több biztosító ajánlatát megvizsgálni, pl. online alkusz oldalak segítségével is.
  • Az online alkusz oldalakon kalkulált díjak pontossága nagyban függ a helyes adatbeviteltől, az esetleges hibák miatt az alkuszoldalon megjelenő kalkuláció esetleg eltérő lehet attól, amit végül a választott biztosító kalkulál.
  • Amennyiben sikerült egy olcsóbb biztosítást találni, első körben fel kell mondanunk a meglévő biztosításunkat. A felmondásnak a biztosítóhoz (nem az alkuszhoz!) legkésőbb december 1-ig meg kell érkeznie!
  • A felmondásnak írásban kell történnie (tértivevényes postai levél, fax, ügyfélszolgálaton kitöltött és igazoltan átadott dokumentum).
  • Amennyiben alkusz igénybevételével intézzük az ügyet, hagyjunk elég időt az alkusznak arra, hogy a megbízásunk alapján felmondja a szerződést!
  • A felmondást követően december 31-ig meg kell kötni az új szerződést a kiválasztott biztosítóval.
  • A szerződés megkötését követően a biztosítási díjat határidőben meg kell fizetni.
  • TIPP: Az MNB Pénzügyi Navigátor füzete számos további hasznos információt tartalmaz.

A Pénzügyi Tanácsadó Irodahálózatot a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központ támogatásával működteti. Az Irodahálózat tizenegy megyeszékhelyen nyújt díjmentes, pártatlan és szakszerű pénzügyi fogyasztóvédelmi tanácsadást. A Hálózat működéséről és eddigi eredményeinkről a www.penzugyifogyaszto.hu honlap Bemutatkozás menüpontjában tudhat meg többet.

hirdetés

 

Forrás: Morvai Gábor / Pénzügyi Tanácsadó Irodahálózat

Kapcsolódó cikkek

bam-2013osz-400-1380730997.jpgOrszágszerte péksüteménnyel, gyümölccsel és egyéb finomságokkal várják a kerékpárosokat október 3-án és 4-én, csütörtökön és pénteken reggel a Bringázz a munkába! (Bam!) kampány részeként. Pécsen harmadikán számíthatunk a kedves vendéglátásra.

Budapest, 2014. március 5. - Megállt az influenzaszerű megbetegedések számának négy hete tartó folyamatos emelkedése a 9. héten becsült adatok alapján. Február 24. és március 2. között az előző heti 26 200-zal szemben 25 200 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a honlapján szerdán.

Budapest, 2014. július 15. - A dél-kelet Pest megyei régióban és Budán is hatékonyan működik az amerikai „Aki ad, az nyer!®” sikerfilozófián alapuló üzleti modell. A 80-as évek Amerikájából indult vállalkozásépítési modell Magyarországra a 2000-es évek második felében érkezett meg. Eddig a fővárosban 12, vidéken 13 BNI (Business Network International) csoport működött.