Napelemmel spórolhat és növelheti otthona értékét

2015. december 19., szombat 06:05

Pécs, 2015. december 19. - Meglepőnek tűnhet, de a legkönnyebben betartható újévi fogadalom az, ha megfogadja, jövőre nullára fogja csökkenteni a villanyszámláját. A napelemes rendszerek ára drasztikusan csökkent az elmúlt években, így a technológia már bármely család számára elérhető és az otthona értékét is növeli.

A napelem vásárlása hosszú távú befektetés, mely körülbelül 8 év alatt térül meg, ám nem szabad elfelejteni, hogy a beüzemelése pillanatában megszünteti a villanyszámlát, így a megtérülési ideje alatt sem jelentkezik többletköltség. Előnyöket pedig azok számára is tartogat, akik a közeljövőben költözni terveznek. Ilyenkor a napelemes rendszerek tulajdonosai előtt két lehetőség áll: vagy eladják az ingatlannal együtt a napelemeket (mely így természetesen többet ér), vagy magukkal viszik az új otthonukra.

 

„A napelemes rendszer kiépítése egyszeri ráfordítás mellett minimális karbantartást igényel. A vásárlók számára pedig minden olyan megoldás fontos, ami alacsony fenntartási költség mellett növeli a komfortérzetet és jobb energetikai besorolást eredményez. Az ingatlan ár-érték arányát tehát határozottan növeli, és a lakás könnyebben értékesíthetővé is válik ez által. Az olcsóbb fenntartási költség rendkívül vonzóvá teszi az ingatlant. Hozzá kell tenni, széles körben még nem terjedt el ez az innovatív megoldás, de a tendencia azt mutatja, hogy egyre többen élnek ezzel a lehetőséggel” - mondta Szilvási Harry ingatlanszakértő.

hirdetés

 

Petre András, a napelemes rendszerek szakértője a másik választható úttal kapcsolatban oszlatta el a kételyeket: akkor sincs gond, ha költöznénk és a napelemes rendszerünket is magunkkal szeretnénk vinni. „A telepítés és engedélyeztetés költsége elenyésző, a rendszer lelkét jelentő napelemek és az inverter teszi ki az összes költség több mint 90%-át. Ezek pedig könnyedén átszerelhetőek egy másik ingatlanra is. Tehát logisztika és adminisztráció kérdése csupán, ha a napelemes rendszerünket magunkkal szeretnénk vinni, hogy az új otthonunkon is nullára csökkentse a villanyszámlát.”

 

Jellemzően a hálózatra termelő napelemes rendszereket ajánlják a családok számára a szakemberek, hiszen ezek működéséhez nem szükséges akkumulátor, mely a költségeket jelentősen csökkenti. Fontos, hogy ezeknél a rendszereknél feltétlenül át kell állni az áramszolgáltatónál az éves elszámolásra. Egy megfelelő méretűre tervezett napelemes rendszer a szükségesnél a nyári időszakban több áramot fog termelni, mely a téli időszak kisebb mértékű termelését ellensúlyozza és a teljes, 12 hónapos időszakot nézve fog nullára kijönni a villanyszámla összege.

 

napelem-termeles-fogyasztas600-1450499998.jpg

Kapcsolódó cikkek

Budapest, 2014. március 14. - Még mindig talál egyszerű megoldást az, akinek személyijövedelemadó-bevallása nem a munkáltatója, és nem is a NAV közreműködésével készül. Az úgynevezett csökkentett adattartalmú szja-bevallást május 20-ig nyomtatott és elektronikus formában is be lehet nyújtani a NAV-hoz - tudatta az OBJEKTÍV Hírügynökséggel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Budapest, 2015. augusztus 7. - Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban folytatódik a kánikula, tovább erősödik a felmelegedés. A napi középhőmérséklet a 27 fokot is meghaladhatja. Ezért az országos tisztifőorvos - figyelembe véve az Országos Közegészségügyi Központ ajánlását - a korábban kiadott másodfokú hőségriasztást harmadfokúra, „hőségriadó” szintre emeli, ezzel együtt augusztus 11-én, kedden éjfélig meghosszabbítja.

Pécs-Budapest, 2015. június 4. - Nemrég újabb magyar közösségi finanszírozás kampány indult, de az eddigiektől eltérő módon. A startupok kedvelt üzleti modellje ezúttal nem a nemzetközi piacon, hanem magyar nyelvű felhasználók körében bizonyított, hiszen fél nap alatt elérte a kitűzött, 100%-os célt.