Nagy érdeklődés kísérte a XIX. Kadarkát

2014. március 19., szerda 06:00

vorosbor400-1395180093.jpgKiskőrös, 2014. március 19. - Tizenkilencedik alkalommal rendezték meg a hagyományos Kadarka Nemzetközi Borversenyt a kiskőrösi István Borházban. Az idehaza és a határainkon túl is ismert és elismert borverseny évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

A március 14-i versenyre kizárólag Kadarka illetve Kadarka cuvée borokkal lehetett nevezni, fehér, rosé, siller és vörös kategóriában. A Magyarország mellett a Délvidékről, Erdélyből és Bulgáriából nevezett 141 borminta között 118 tiszta Kadarka volt.

 

A XIX. Kadarka Nemzetközi Borverseny legszebb Kadarka nagydíját a Besenyei Borház (Egri borvidék), a második legszebb Kadarka díjat a Mészáros Borház Kft. (Szekszárdi borvidék), a harmadik legszebb Kadarka díjat pedig a Bock Borászat Kft. (Villányi borvidék) nyerte el.

hirdetés

 

A Kadarka Kör által felajánlott különdíjat, a Vesztergombi Bt. szekszárdi Kadarkájával, a Szentendrei Kadarka Kör „Legszebb Siller Bor” különdíját Hlavács István kiskőrösi Kadarkájával nyerte el. Az István Borház elegáns plakettjét, a "Legszebb Cuvée” különdíját a Besenyei Borház nyerte el.

 

Érdekesség, hogy a három bírálóbizottság által kiválasztott hat legszebb bor öt különböző borvidékről származott. Ezeket minősítve döntött egy külön bizottság arról, melyik Kadarka kapja a nagydíjat.

 

A Kadarka magyarországi meghonosodását a hihetetlen alkalmazkodóképesség, változatosság és változékonyság, egyben szívósság fémjelzi. Jó tulajdonoságai miatt gyorsan teret hódított hazánkban, hosszú évtizedekig az ültetvények nagy része Kadarka szőlőfajta volt.

 

A Kadarka pályája az ipar és modern szőlőfajták térhódítása, valamint gazdaságtalan termesztése miatt megtört, gyors hanyatlásnak indult. Hazánkban Kiskőrösön és környékén volt - s van is a mai napig - a legtöbb Kadarka-ültetvény. Akadtak azonban olyan szőlőtermelők, borászok, akik nem hagyták veszni a múlt kincseit. Így ma már egyre több borvidéken telepítenek Kadarka-szőlőt és újra visszakerül megérdemelt helyére ez a majdnem elfeledett fajta.

 

Forrás és további részletek: István Borház

Kapcsolódó cikkek

Budapest, 2015. március 6. - A Digitális Nemzet Fejlesztési Programban célul tűzte ki a kormány, hogy 2018-ra Magyarország teljes területén elérhetővé tegye a 30 Mbit/s sávszélességű internetet. Az eddigi legnagyobb hálózatfejlesztés eredményes végrehajtása érdekében országos szintű adatbázis készül a szélessávú lefedettségről.

Budapest, 2014. május 14. - A meteorológiai előrejelzések alapján fokozatosan erősödő szélre számíthatunk, elsősorban a dunántúli területeken, ahol akár 100 km/órát meghaladó lökések is várhatóak, emellett péntekig akár 50-100 mm csapadék is eshet. A rendkívüli időjárás miatt várhatóan többfelé vízátfolyások vagy fakidőlések is lehetnek, ezért a Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri a közlekedőket, hogy a szokásosnál is nagyobb óvatossággal vezessenek a következő napokban, utazás előtt pedig minden esetben tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról.

eskuvo400-1420106756.jpgBudapest, 2015. január 1. - Az Országgyűlés a házasságkötési kedv növelése érdekében 2015. január 1-jétől új adóalap-csökkentő kedvezménnyel, az ún. első házasok kedvezményével bővítette a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvényt.