Nagy durranás: három új, hazai gyártású műsor a Spektrumon

2013. szeptember 29., vasárnap 19:28

brutalis-fizika1-1380475428.jpgA Spektrum, a hazai szórakoztató tudás csatornája három új, hazai gyártású sorozatot mutat be idén. Az új műsorok ugyan más-más témákról - fizikáról, hálózatokról, világhírű magyar vállalatokról - szólnak, mégis összeköti őket, hogy a legjobb magyar szakértők segítségével, izgalmas, szórakoztató formában járnak körbe tudományos témákat.

A három új műsor a Brutális Fizika, a Behálózva, és az Ötlettől a milliókig címeket kapta. A sorozatokat az év utolsó negyedévében, egy-egy hónapon át vetítik. A gyártást hosszú és komoly tervezés, közös gondolkodás előzte meg. Ennek köszönhető, hogy megvalósításukban olyan nevek is részt vettek, mint Barabási Albert-László, világhírű tudós, a hálózatkutatás szakértője, Härtlein Károly, a Budapesti Műszaki Egyetem tanszéki-mérnöke, Dr. Kürti Sándor, a Kürt Zrt. elnöke, Gerendai Károly, a Sziget Kft. alapítója és ügyvezető igazgatója, Árvai Péter, a Prezi alapítója és ügyvezető igazgatója, és Fehér Gyula, a Ustream alapító-tulajdonosa.

 

A Brutális fizika gyártó cége az IKO Műsorgyártó Kft., hazánk legnagyobb műsorgyártója. A Behálózva című sorozat mögött két vállalkozás, a Színfolt Film (Lévai Balázs Dob+Basszus és Bestseller műsorainak alkotó cége) és a Freerun Media állnak.  Az Ötlettől a milliókig gyártási teendőt a „The Scoup”, a Színház- és Filmművészeti Egyetem mesterszakos dokumentumfilm rendezőinek cége nyerte el.

 

Málnay B. Levente, a Chello Central Europe vezérigazgatója kiemelte: „Nagyon fontosak ezek az új műsorok a Spektrum számára. Egyrészt, mert a Spektrum hagyományait folytatva szokatlan, elsőre megfoghatatlan, de itthon nagyon releváns témákat dolgozunk fel, amelyek kellő csomagolásban nagy tömegeket tudnak megszólítani. Másrészt, mert ezekhez a szórakoztató, informatív műsorokhoz olyan szakemberek, szereplők közreműködését tudtuk megnyerni, akik nemcsak megkérdőjelezhetetlenek a maguk területén, hanem tudásukat valóban mindenki számára érthető nyelven is tudják közvetíteni.”

hirdetés

 

BRUTÁLIS FIZIKA

 

A három újdonság közül elsőként a Brutális Fizika című sorozattal találkozhatnak a nézők. A fizika szó sokaknak ijesztően hangzik, kevesen szerették az iskolában. Pedig a fizika minden jelenség alapja, körülveszi az egész életünket. Aki látott már szépen fröccsenő vizet, vagy jégen csúszkáló autót, közelebb volt a fizikához, mint bármikor az iskolai évek alatt.

 

A Brutális Fizika pont ezeket az alapvető jelenséget vizsgálja, és október négy szombatján látható a Spektrumon. A műsor főszereplője, Härtlein Károly a sebesség, az erőkar, a lökéshullámok és a nyomás témaköreit veszi végig. Olyan látványos kísérleteket mutat be, amelyek pofonegyszerűen és látványosan bizonyítják a fizika törvényszerűségeit. Härtlein Károly évek óta tart ilyen bemutatókat egyetemistáknak és középiskolásoknak, előadásait mindig élvezettel csodálják. Egyik legizgalmasabb kísérlete a Spektrum műsorán is látható lesz, amelyben egy grafitceruzát próbál meg átlőni egy masszív fadeszkán úgy, hogy a ceruzának a hegye se csorbuljon.

 

A sorozat másik kulcsfigurája Vályi István, a Totalcar internetes autós magazin munkatársa lesz. Vályi István végigvezeti a nézőt a kísérletek teljes folyamatán, és a hétköznapi ember fizikatudását segítségül hívva a laikus érdeklődőket képviseli a műsorban.

 

A sorozatot október 5-től október 26-ig, szombat délutánonként 16:00-kor vetíti a Spektrum.

 

brutalis-fizika2-1380475454.jpg

 

BEHÁLÓZVA

 

A hálózatkutatás témájával ugyan foglalkoztak már néhány ismeretterjesztő filmben, de részletesen még nem tárták fel és mutatták be, hogyan alkalmazzák napjainkban. A filmsorozatban bemutatjuk a legfontosabb területeket – a terrorizmust, az orvostudományt, a vállalatokat, és az internetet -, ahol alkalmazzák a hálózatkutatás módszereit.

 

A téma egyik komoly erőssége, hogy az elmúlt évtizedekben a hálózatkutatás szinte “magyar tudomány” lett. A Harvardon is tanító, nagy népszerűségnek örvendő Barabási-Albert László mellett Kertész János, Csermely Péter, Vicsek Tamás és Letenyei László egyaránt nemzetközileg elismert nagyágyúi a hálózatkutatásnak. Sőt, az emberi hálózatok törvényszerűségét is egy hazánk fia, Karinthy Frigyes írta le elsőként.

A Behálózva című novemberben műsorra kerülő sorozat ennek az elsőre bonyolultnak tűnő témának ered a nyomába. Két műsorvezetője Barabási-Albert László, a hálózatkutatás világszerte elismert sztárja, és Lévai Balázs, aki a televíziós ismeretterjesztés világában mozog otthonosan. Segítségükkel megelevenednek a hálózatkutatás törvényei és kutatási területei. A sorozat bevezető részében a tudomány alapjait fordítják le a hétköznapi ember nyelvére, majd végigveszik a kutatási területekben rejlő törvényszerűségeket.

 

Premier a Spektrumon: november 2., du 16:00 óra. A következő adások időpontjai: november 9., 16., 23. és 30.

 

ÖTLETTŐL A MILLIÓKIG

 

Az Ötlettől a milliókig című decemberi sorozat négy magyar, mára világhírűvé vált cég történetét mutatja be a legelső pillanattól, az ötlet megszületésétől. Egy cég életében azonban ez csak a kezdet, ezután következik az igazi küzdelem, ahol a munka, a szerencse, a kapcsolatok, és nem utolsó sorban a kitartás játszik döntő szerepet.

 

A négy magyar vállalat, a Sziget, a Prezi, a Kürt és a Ustream azok, amelyek történetében elmerülhetünk a Spektrum sorozatával. Az egyes adásokban megszólalnak az alapítók, akik azóta elismert üzletemberek és cégtulajdonosok lettek, és elmondják emlékeiket a befektetők, az első alkalmazottak és a családtagok is. Megtudjuk, a kezdet kezdetén mit gondoltak a nagy ötletről, támogatták-e azt, és hittek-e benne. Megérthetjük, melyek voltak a döntő pillanatok, és mi volt az, ami átlendítette őket a nehéz helyzeteken. A Gerendai Károly, Dr. Kürti Sándor, Árvai Péter és Fehér Gyula munkájáról és eredményeiről szóló sorozatok decemberben kerülnek a Spektrum televízió műsorára.

 

A sorozat első adása december 7-én 16:00 órakor kerül a Spektrum képernyőjére. További adások: december 14., 21., és 28.

 

Forrás: Spektrum TV

Kapcsolódó cikkek

Budapest, 2015. július 31. - Az elmúlt években a fővárosban is igazolódott: a hagyományos üzleti modellek mellett izgalmasabb üzleti struktúrákra is nyitottak a hazai vállalkozások. A Business Network International (BNI) az „Aki ad, az nyer®” elvén alapuló, jutalékmentes üzleti ajánlások rendszerét honosította meg hazánkban, budapesti régiója pedig néhány év alatt a világ öt legeredményesebb körzete közé került.

Budapest, 2013. december 3. - A téli közfoglalkoztatási programban mintegy 850 embernek ad munkalehetőséget a MÁV Zrt., további 580 álláskeresőnek faipari gépkezelői vagy motorfűrész kezelői oktatást biztosítanak.

Budapest, 2014. június 13. - Idén is a Magyar Turizmus Zrt. szakmai partnerségével valósul meg a Múzeumok Éjszakája rendezvény, amelynek sajtótájékoztatóját június 11-én tartották Kecskeméten - közölte az MT Zrt.