Migrációs válsághelyzet már Baranyában is

2015. szeptember 18., péntek 06:00

migransok-illocskan-20150917-400-1442546468.jpgPécs-Budapest, 2015. szeptember 18. - Egy nap alatt összeomlott a horvát bevándorlási rendszer. Rendőröket csoportosítottak át Baranyába és Somogyba. Ötszáz migránst fogtak el csütörtökön Baranyában.

Egy nap alatt összeomlott a horvát bevándorlási rendszer, ezért Baranya és Somogy megyében tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet lesz, és megkezdődik a fizikai határzár építése - közölte Szijjártó Péter külügyminiszter csütörtök esti rendkívüli sajtótájékoztatóján.

 

A horvát bevándorlási szervek elvesztették az ellenőrzést az országukban zajló folyamatok felett, a bevándorlókat ellátás és regisztráció helyett továbbküldik Magyarországra - mondta a miniszter.

 

"Meg fogjuk védeni Magyarországot, Magyarország és a schengeni övezet határát!" - hangsúlyozta Szijjártó Péter, aki azt is elmondta, hogy minderről tájékoztatta az osztrák külügyminisztert, és pénteken Belgrádba utazik, hogy tárgyaljon szerb kollégájával is.

hirdetés

___

 

Rendőröket csoportosítottak át Baranya és Somogy megyébe - közölte az M1 aktuális csatorna csütörtök esti műsorában a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

 

Bakondi György közlése szerint erre anélkül került sor, hogy "meggyengítettük volna jelentősen a kerítéseink védelmét a szerb szakaszon", az átvezényelt erők létszámával kapcsolatos kérdést azonban elhárította.

 

Ugyanakkor jelezte: a válsághelyzet kihirdetésével együtt megkezdték a felkészülést a magyar-horvát határ műszaki védelmének megerősítésére. Kissé tisztázatlan még a helyzet, hogy mi történik Horvátországban - jegyezte meg a főtanácsadó.

___

 

Mintegy félezer migránssal szemben intézkedett a rendőrség csütörtök este tíz óráig Baranyában - mondta a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI megkeresésére.

 

Popovics Dejan közölte, hogy a bevándorlók a zöldhatáron át kisebb csoportokban folyamatosan érkeznek Magyarországra, ahol a rendőrök elfogják, majd "rendőrségi objektumokban" előállítják őket. Hozzátette: a határőrizeti szervek folyamatosan elemzik a horvátországi helyeztet és ennek megfelelően reagálnak.

 

A szóvivő kitért arra, hogy a magyar-horvát határ baranyai része 142 kilométer hosszú, ebből 80 kilométer a szárazföldi szakasz.

 

Popovics Dejan arra a kérdésre, látnak-e esélyt arra, hogy a migránsok a Dráván átkelve is megpróbálnak Magyarországra jutni, azt mondta: nem kíván találgatásokba bocsátkozni.

 

Az illegális bevándorlók csütörtökön délután jöttek először nagyobb számban a magyar-horvát határon át Baranyába, s Illocska, Old és Sárok térségében bukkantak fel. A rendőrség korábban azt közölte: "A szükséges erőkkel és eszközökkel jelen van a térségben, fenntartja a közrendet és a közbiztonságot".

 

Képünkön (MTI-fotó: Lendvai Péter): Rendőri intézkedés illegális bevándorlókkal szemben Illocskán szeptember 17-én.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

Budapest, 2014. október 8. - A Széchenyi 2020  program támogatását élvező „A Munkáért” projekt részeként a következő hetekben és hónapokban rendezik meg az ország több pontján a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének vállalkozói tapasztalatcserét szolgáló rendezvénysorozatát.

magyar-orokseg-dijazottak-20140621-400-1403558275.jpgBudapest, 2014. június 25. - Újabb hét kitüntetettnek - köztük a kesztyűgyártásáról híres pécsi Hamerli családnak - ítélték oda a Magyar Örökség Díjat. A Magyar Örökség és Európa Egyesület elismeréseit szombaton adták át a Pesti Vigadóban.

2013. március 29., péntek- Negyven város és 90 workshop után megérkezik Budapestre a Lean Startup Machine, hogy első kézből sikeres külföldi és hazai vállalkozóktól lehessen tanulni a lean metodikát. Nem csendes-ülős konferencia, nem geek meetup vagy öltönyös villásreggeli várható április végén, hanem 3 napos intenzív workshop, amely megtanít arra, hogyan lehet hatékonyan vállalkozást indítani, illetve a gyakorlatba átemelni az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő elméletet.