Migráció: eredményt hoztak a nemzeti megoldások

2016. június 24., péntek 06:00

migransok-szabadkan400-1466698943.jpg

Pécs, 2016. június 24. - A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint eredményt hoztak azok a nemzeti megoldások, amelyeket Ausztria koordinációjával a balkáni migrációs útvonalon megvalósítottak. Bakondi György erről A határrendészettől a rendészettudományig című nemzetközi tudományos konferencián tartott előadásában beszélt csütörtökön Pécsett.

Az európai uniós határőrizeti ügynökség, a Frontex legutóbbi jelentésére hivatkozva azt mondta: e nemzeti megoldásoknak köszönhetően "a migráció csökkenése, a távolmaradás, nagyságrendi visszaesés hamarabb történt meg, minthogy az EU-török megállapodás megszületett volna".

 

Az EU-nak képesnek kell lennie megvédelmezni saját határait - fogalmazott Bakondi György, aki Törökországra utalva megjegyezte: az unió nem hagyatkozhat csak egy EU-n kívüli, 80 milliós népességű állam segítségére, jó szándékára.

 

A belbiztonsági főtanácsadó, aki a migrációt a hidegháború vége óta nem látott rendvédelmi és honvédelmi kihívásnak nevezte, előadásában szólt arról is, hogy nem tudni, pontosan hány olyan ember jött Európába, aki fenyegeti a tagállamok közbiztonságát, illetve nemzetbiztonságát.

hirdetés

 

Úgy vélekedett: e szempontból kiemelt veszélyt jelenthetnek a katonai kiképzésen átesett, harcokban részt vett emberek, továbbá az Iszlám Államhoz (IÁ) csatlakozott "egykori iraki, líbiai, szíriai titkosszolgálati tisztek", akik "szervező, hálózattartó, irányító feladatokat tudnak végezni". A belbiztonsági főtanácsadó felsorolásában megemlítette a szunnita iszlám szélsőségesnek tekintett vahabita ágának hitszónokait is.

 

A migráció politikai hatásáról szólva kitért arra, hogy "számos országban" a politikai palettán eddig nem szereplő pártok jelentek meg.

 

"Mivel Európában demokrácia van, ezért hosszú távon kormányozni úgy nem lehetséges, hogy azzal a lakosság nem ért egyet, akár Brüsszelben, akár Németországban" - jegyezte meg Bakondi György.

 

A kvótareferendumról azt mondta: a kötelező betelepítésről szóló brüsszeli elképzelést népszavazással lehet megállítani.

 

A Schengen 2.0 reformjavaslattal kapcsolatban reményének adott hangot, hogy létrejöhet egy olyan szemléletváltás, amely az európai és magyar emberek biztonságát kitüntetettebb szerepbe helyezi.

 

A Magyar Rendészettudományi Társaság és a Magyar Hadtudományi Társaság pécsi csoportjai által szervezett csütörtöki tanácskozáson tizenegy előadást tartottak a rendészet aktuális kihívásainak kérdéseiről.

 

Forrás: MTI, képeinkenMigránsok a teljes kapacitással működő szabadkai befogadóállomáson 2016. június 20-án. Megközelítőleg 200 migráns tartózkodik itt rövidebb ideig, amíg tovább nem indulnak az Európai Unióba (MTI-fotó: Molnár Edvárd)

 

migransok-szabadkan500-1466699128.jpg

Kapcsolódó cikkek

Budapest, 2016. március 31. - A testbeszéd rendkívül erőteljes, amikor a másokkal való kapcsolatba lépésről és a networkingről van szó. Már az első hét másodpercben olyan vizuális benyomást keltünk az emberekben, amely alapján értékelnek minket. Dr. Ivan Misner, a Business Network International (BNI) alapítója és számos üzleti bestseller szerzője elárulja, hogyan figyeljünk oda a testbeszédünkre a sikeres kapcsolatépítés érdekében!

Budapest, 2017. január 2. - Több mint ötezren szavaztak a Magyar Haltani Társaság honlapján októberben elindított közönségszavazáson, amelynek tétje az Év hala cím elnyerése volt. A korábbi évekhez hasonlóan most is három őshonos jelölt közül lehetett választani. A szavazatok közel felével (48%) a harcsa lett a versenyben az első, megelőzve a paducot (37%) és a harmadik helyezett halványfoltú küllőt (16%).

programozas400-1459350659.jpg

Budapest, 2016. március 31. - Középtávon a legfőbb technológiai trend a dolgok internete, az egymással kommunikáló eszközökre épülő megoldások egyre jobban befolyásolni fogják a vállalatok és az intézmények életét, a hálózatok és a szolgáltatások üzemeltetése, fejlesztése pedig egyre nagyobb igényt támaszt a képzett informatikai szakemberek iránt - hívja fel a figyelmet a T-Systems Magyarország.