Mi a gond a januári tavasszal?

2014. január 6., hétfő 06:00

ibolya-viragzik-zalaban-mti-1388942259.jpgAz ország kertésze cikkében azt boncolgatja, hogy milyen következményekkel járhat a növényvilágban, ha továbbra is ilyen enyhe marad a tél. Az orgonabokrok rügyei duzzadnak, a tulipánok hajtásai előbújnak a földből, virágzik a rozmaring is. Bálint Gazda aggódik.

Az utóbbi időszak időjárása valóban szokatlan volt. A természet jelenségeit figyelemmel kísérő emberek látták, hogy az orgonabokrok rügyei duzzadnak, virágzik az ibolya (képünkön a Zala megyei Borsfán, MTI Fotó: Varga György), a tulipánok hajtásai előbújnak a földből és aggódtak, hogy ha ezt az enyheséget egy enyhe időszak váltja fel, akkor jelentős fagykárok következnek be.

 

A mélyebben gyökerező növények azonban nem hagyták magukat félrevezetni: a talaj alsóbb rétegei nem melegedtek fel, ezért az egyébként korán ébredő kajszi és őszibarack, a cseresznye és a meggy rügyei mélynyugalmi állapotban maradtak, bennük a nedvkeringés nem indult meg.  Az olvasók panaszkodtak viszont, hogy sok örökzöld növényük levele barnul, a tűlevelek lehullnak. Ezt a sajnálatos jelenséget a vízhiány idézte elő. Az örökzöld fák és cserjék ugyanis a téli hónapokban is lélegeznek, párologtatnak, vízre tartanak igényt. Ezért ezeket most is öntözni kellene, még pedig nagy vízadagokkal.

hirdetés

 

Mi várható februárban?

 

Február már nagyobb veszélyeket hordoz! Ilyenkor, enyhe időben megindul a nedvkeringés, a szövetek a vízfelvétel következtében fellazulnak és a növény fagyra érzékenyebbé válik. Ha a mostani enyhe időt zord, fagyos idő követi, akkor az érzékeny virágrügyek elfagyhatnak. A februári tavasz – márciusi tél az idei gyümölcs és szőlőtermést semmisítheti meg.  Súlyosbítja az időjárás a növényvédelmi helyzetet is. A kártevők tojásai és a betegségek spórái a telet károsodás nélkül vészelték át, tehát tavasszal nagymértékű elszaporodásukra kell felkészülnünk.

 

Nem nagyon bíztató az őszi búza, rozs és árpa vetések helyzete sem. A csapadékhiány következtében vontatottan keltek ki és az indító tápanyagoknak csak kis részét vették fel. A bokrosodó fajták még mindig egyszálúak, az oldalhajtások csak akkor fognak kifejlődni, ha hűvös és csapadékos lesz a tavasz. Ez pedig nem csupán terméscsökkenést okoz, hanem egyenetlen érést, megdőlést, nehéz, szempergéssel járó aratást is. De addig még sok minden változhat - zárta optimistán sorait Bálint gazda.

Forrás: greenfo.hu

Kapcsolódó cikkek

Budapest, 2016. szeptember 11. - Míg áprilisban az építkezés és felújítás előtt álló lakosság 43 százaléka tervezete, hogy igénybe veszi a CSOK-ot, addig a valóban építkezők 21 százaléka vette is igénybe. Sokan hamisan tápláltak reményeket. A szakemberek és a kereskedők is jobbra számítottak, de azért nem panaszkodnak.

Budapest, 2015. február 24. - Magyarországon 120-ra emelkedett a rendkívüli kihűléses halált halt emberek száma 2014. október eleje és 2015. február 18. között. Ez azt jelenti, hogy - noha a tél még nem ért véget - máris többen fagytak meg, mint a múlt télen, amikor 119-en távoztak az élők sorából - közölte a Magyar Szociális Fórum.

Budapest, 2014. október 6. - A Magyar Telekom országos tudakozó szolgáltatásai - a Belföldi Tudakozó és a Tudakozó Plusz - már új, európai formátumú, ötjegyű hívószámon érhetők el. Október 1-jével megszűnt a korábbi 198-as hívószám, a 197-es pedig már csak az év végéig üzemel.