Mesterek Mestere: a művészi szintű munka díja

2015. november 16., hétfő 06:05

filo-mihaly-mesterek-mestere2015-400-1447588394.jpgBudapest, 2015. november 16. - Először adták át a kimagasló építőipari szakmunka elismeréséért járó Mesterek Mestere Díjat. A szakmai zsűri döntése alapján Filó Mihály budapesti burkoló lett Magyarország Mesterek Mestere. A közönségdíjat Kiss Tamás, Nagykereki burkoló kapta. Az elismerést a díjazottak tiszteletére rendezett ünnepségen adták át.

A Mapei által alapított díj célja, hogy elismerje a kiemelkedő színvonalú munkát nyújtó építőipari szakemberek munkáját. Az első alkalommal meghirdetett díjra 29 érvényes pályázat érkezett 11 megyéből. A díjátadón beszédet mondott Dr. Odrobina László a Nemzetgazdasági Minisztárium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára. Hangsúlyozta, hogy akkor jó egy ország szakképzési rendszere, ha összhangban van a munkaerőpiaci igényekkel.

 

- Azt szeretnék ha a cégekkel partnerségben tudnánk együtt dolgozni azon, hogy az országnak megfelelő minőségű és mennyiségű munkaerő-kínálata legyen. A másik ismérve a jó oktási rendszernek az, ha a minőséget, a szakmai színvonalat tudja támogatni és a Nemzetgazdasági Minisztérium maximálisan elkötelezett, hogy színvonalas képzéseket, színvonalas oktatásokat támogasson. Azt gondolom, hogy egy jó irányú együttműködés vette kezdetét - mondta a helyettes államtitkár.

hirdetés

 

A szakmai zsűri egybehangzó döntése alapján Filó Mihály (képünkön) lett Magyarország Mesterek Mestere. A zsűri indoklása szerint Filó Mihály munkáiban két szakmai véglet kiemelkedő megvalósítása volt látható: a szinte szobrászi szintű kőfaragó munka új technológiák használatával, valamint a lassan eltűnő helyszíni terrazzó készítése.

 

Filó Mihály 73 éves, Budapesten élő, ma is aktív szakember. Munkássága 55 évre tekint vissza, referenciái között olyan munkák szerepelnek, mint a Magyar Állami Operaház burkolatának restaurálása, a Ramada Aqua World szálloda intarziás padló- és falburkolatainak készítése.

 

A szakmai zsűri a pályaművek elbírálásnál figyelembe vette a szakmaiságon és a bemutatott munkákon felül, hogy az adott mester alkotásaival és munkásságával mennyire lehet a szakma számára példakép, követendő életút.

 

- A legfontosabb az alkotási vágy. Ezt mondom a munkatársaimnak is, hogy legyen bennük alkotási vágy. Aki csak a pénzért dolgozik, abból soha nem lesz senki. Ha létrehozok valamit és az a megrendelőnek tetszik, az nekem is örömet okoz - mondta a díjazott.

 

A Mesterek Mestere közönségdíját 29 pályázó közül Kiss Tamás nagykereki burkoló kapta. Kiss Tamás pályázatában sokoldalúságát mutatta be, referenciái között családi ház teljes körű felépítése, burkolása, járda és teraszépítés valamint borospince-burkolás is szerepelt.

 

Kiss Tamás Nagykerekin él, 34 éves. 17 éve dolgozik burkolóként, munkái között többségében lakossági megbízások szerepelnek. - Számomra a munka alkotás. Őszintén megvallva, nem jó, hanem a legjobb akarok lenni - mondta.

 

A díjazottak erkölcsi és anyagi elismerésben, valamint tárgyjutalomban részesültek a Bosch Magyarország Kft. jóvoltából.

___

 

A Mesterek Mestere díj pályázatnak fő szempontjai az erkölcsi megbecsülés és a szakmában való ismertség növelése voltak. A Mapei Kft. célja ezzel a díjjal a kiemelkedő színvonalú burkoló és kőműves szakma elismerése, ezáltal segítve az építőipar kultúrájának fejlődését Magyarországon.

Az évente kiosztásra kerülő Mesterek Mestere díjat, 2015. év elején alapította a Mapei Kft. A díjra minden, munkáját mesteri szinten folytató, ma is aktív kőműves és burkoló szakember pályázhat 2016-ban is.

 

Forrás: Fülöp Zoltán

Kapcsolódó cikkek

isk-osztas400-1472703102.jpg

Budapest, 2016. szeptember 1. - A tanévkezdés előtti utolsó nyári napra szervezett játékos programon látott vendégül tegnap egy osztálynyi rászoruló gyereket az Ökumenikus Segélyszervezet és a kampány stratégiai partnere, az E.ON.

alomut-rajzpalyazat400-1477428707.jpg

Budapest, 2016. október 26. - A Magyar Közút Nonprofit Zrt. ismét várja az általános iskolás gyermekek rajzait, amelynek témája az úthoz kapcsolódik, például közlekedés, útépítés, az út és környezet kapcsolata, az úton lévők tájékoztatása (Útinform).

szabo-attila-2013ab-1373891537.jpg

Pécs, 2013. július 15. - Tavalyi győzelme után idén is abszolút első lett a 44. Nemzetközi Fizikai Diákolimpián (IPho) Szabó Attila, a pécsi Leőwey Klára Gimnázium diákja - erősítette meg több hírportál információját az iskola igazgatója hétfőn az MTI-nek.