Mérgek vagy méhek? Úton a Greenpeace

2014. november 11., kedd 06:05

pollent-gyujto-meh400-foto-jon-sullivan-1415555033.jpgBudapest-Pécs, 2014. november 11. - A Greenpeace múlt héten elindult „Úton a fenntartható mezőgazdaság felé” országjáró túrájának célja, hogy inspiráló beszélgetésekkel cselekvésre sarkalljon, és hozzájáruljon ahhoz, hogy minél többen alkalmazzák a fenntartható mezőgazdaság módszereit Magyarországon. Erre már vannak nagyszerű példák az Európai Unió országaiban, hazánkban is.

Ezeket az esettanulmányokat foglalja össze a Greenpeace Mérgek vagy méhek? - Úton a fenntartható mezőgazdaság felé című kiadványa, amelyet a túra első őszi állomásán, Szigetmonostoron mutattak be november 7-én.

 

A kiadvány számos európai esettanulmányt sorakoztat fel, nemcsak írott, hanem videóinterjúk formájában is. A méhek és más beporzó rovarok kulcsfontosságúak a világ lakosságának élelmezése szempontjából, hisz ők porozzák be a legfontosabb haszonnövényeink 75%-át. Hosszú távú megőrzésüket azonban csak a biogazdálkodás elterjedése biztosítaná. Az interjúkban megszólaltatott olasz, holland, osztrák, lengyel, román, spanyol, svájci és magyar ökológiai gazdálkodással foglalkozó szakemberek remek példákat mutatnak arra, hogy hogyan lehet a környezetünket és az egészségünket kímélve eredményesen termelni.

hirdetés

 

Az országjáró körút első helyszíne nem véletlenül lett a Szentendrei-sziget. Itt található Európa egyik legnagyobb, egy helyre koncentrált parti szűrésű ivóvízkészlete, és innen látják el a fővárost, valamint az agglomeráció településeit jó minőségű ivóvízzel. A Szentendrei-szigeten ezért különösen fontos a vegyszermentes mezőgazdaság megvalósítása. A települések vezetői már felismerték ezt, és a fejlesztési tervekbe be is építették azokat a szempontokat, melyekkel megkímélhetik az értékes vízbázist. A gyakorlati megvalósításhoz azonban nélkülözhetetlen a helyiek bevonása és aktív részvétele. Ebben szeretne segíteni a Greenpeace. Az „Úton a fenntartható mezőgazdaság felé” túra előadásaira meghívták az ökogazdálkodás országos szervezetein kívül a helyi gazdákat, biotermelőket, fogyasztókat, és mindenki mást is, akit érint és érdekel a fenntartható mezőgazdaság megvalósításának lehetősége.

 

A Greenpeace országjáró túrájának idei állomásai Szigetmonostor után Győr, Veszprém és Pécs lesznek, jövőre pedig újabb településeken tartanak ökogazdálkodást népszerűsítő rendezvényeket.

 

Forrás: Greenpeace Magyarország, fotó: Jon Sullivan

Kapcsolódó cikkek

karacsony400-1451026870.jpg

Pécs, 2015. december 25. - Valamennyi olvasójának ezúton kíván békés, boldog karácsonyi ünnepeket a PécsiPlusz.hu oldal szerkesztősége.

Budapest, 2015. augusztus 10. - Egy-két billentyű óvatos lenyomása után vidáman csendül fel egy-egy ismerős dallam a Budapest Airport 2B Terminálján.

fva-dij-tothannamaria400-1441337208.jpgBudapest, 2015. szeptember 4. - A hónap végéig még pályázhatnak a 35 év alatti vezetők az idén legelső alkalommal meghirdetett „Év fiatal vezetője - 2015” díjra. A neves szakemberekből álló zsűri megkezdte az értékelési szempontok összehangolását, ugyanakkor már az is látható: nem lesz könnyű dolog a színvonalas pályaművek alapján a legrátermettebb vezetők kiválasztása.