Megeszi a magyar háztartásokat a penész!

2015. szeptember 19., szombat 08:30

Budapest, 2015. szeptember 19. - A háztartások 90 százalékának gyűlt már meg a baja a penésszel. Hiába van mindenki tisztában a penész egészségkárosító hatásaival, a többségnek nem sikerül végleges megoldást találni. A festés utáni „tisztaságszagról“ viszont kevesen tudják, hogy egészségtelen, de mégis mindenki szereti.

A Mapei Kft. szeptemberben 300 otthontulajdonos körében készített egy felmérést a penészesedés problémájáról. Az eredmény megdöbbentő: a válaszadók 90 százalékának volt már gondja a penésszel.

 

Legtöbben (37%) a fürdőszobában szembesültek problémával. 29 százalékuk a szobákban, 21 százalék pedig a konyhában találkozott penészesedéssel. A válaszadók 6 százalékának pedig mindenhol volt már gondja penésszel.

 

Tudják, hogy veszélyes, de nem találják a megoldást

 

A párás, nedves helyiségekben (fürdőszobában, konyhában) a megtelepedő penészgombák és spóráik olyan allergéneket terjeszthetnek, melyek komoly betegségek melegágyai lehetnek - mint az egyre gyakoribb asztma és légúti problémák.

hirdetés

 

A megkérdezettek 98 százaléka tisztában van a penész egészségkárosító hatásaival, melyet 93 százalékuk jelentős mértékűnek tart. Mindössze 7 százalék gondolja úgy, hogy a penész egészségkárosító hatása elhanyagolható.

 

Azonban hiába tudják, hogy veszélyes, végleges megoldást csak a megkérdezettek 25 százaléknak sikerült találnia. A többségnek (58%) csak átmenetileg, 11 százaléknak pedig egyáltalán nem sikerült megoldania a problémát.

 

A penészesedés okát kell megszüntetni

 

A penészes felületek kezelésére léteznek speciális tisztítószerek, melyekkel megtisztítható a felület, ha pedig valaki nem szívesen használ vegyi anyagokat, készíthet házi tisztítószert.

 

Azonban mindez csak átmeneti megoldást fog jelenteni, ugyanez vonatkozik a penészesedést gátló anyagokra is. A probléma végleges megoldásához a kiváltó okot kell megszüntetni. A megfelelő szellőztetés mellett a hőhídmentes hőszigetelés lenne a tartós megoldás, bár így is előfordulhat párakicsapódás és a tartósan nedves felületek - szellőztetéstől, hőszigeteléstől függetlenül - biztosabb megoldása, ha penészesedést gátló anyagokat is alkalmazunk. Ehhez mindenképpen érdemes kikérni szakember vagy gyártó véleményét.

 

- Végleges megoldásban gondolkodva tehát nem hagyhatjuk el a penészesedést gátló anyagok használatát. Ez különösen a nedves, párás helységekben ajánlott, mint a fürdőszoba vagy a konyha - mondta Markovich Béla a Mapei Kft. ügyvezetője.

 

Szeretjük a „tisztaságszagot“, pedig ez valójában egészségtelen

 

A válaszadók 88 százaléka szereti a frissen festett helységek „tisztaságszagát”, illatát. 67 százalékuk úgy gondolja, hogy jótékony hatással van az egészségre. Csak 28 százalék van tisztában azzal, hogy a „tisztaságszag “, amit a frissen festett házban érzünk az a párolgó vegyületek szaga, ami a festékek összetételétől függően egészségkárosító hatású.

 

- Ha lehet, válasszunk a környezetünkre és az egészségre nem ártalmas építőipari segédanyagokat. Már léteznek olyan ökológiailag fenntartható termékek és termékrendszerek, melyek nem tartalmaznak oldószert és szennyező anyagokat és így védik a kivitelező szakemberek és a lakók egészségét - mondta Markovich Béla.

 

Forrás: Fülöp Zoltán

Kapcsolódó cikkek

Budapest, 2015. augusztus 7. - Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban folytatódik a kánikula, tovább erősödik a felmelegedés. A napi középhőmérséklet a 27 fokot is meghaladhatja. Ezért az országos tisztifőorvos - figyelembe véve az Országos Közegészségügyi Központ ajánlását - a korábban kiadott másodfokú hőségriasztást harmadfokúra, „hőségriadó” szintre emeli, ezzel együtt augusztus 11-én, kedden éjfélig meghosszabbítja.

Budapest, 2014. március 18. - Új elemmel bővül a civil szervezetek részére biztosított állami támogatások rendszere az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság kezdeményezésére. Az új infrastruktúra-támogatási rendszer célja, hogy a Kormány az intézmények által felajánlott szabad kapacitások - ingatlan és ingó vagyon, szolgáltatások - használatba adásával is segítse a köz érdekében tevékenykedő civil szervezeteket.

migransok-tartanak-horvatorszag-fele400-1442440376.jpgBudapest-Bécs, 2015. szeptember 17. - Magyarország a horvát határ meghatározott helyein is kerítést létesít - közölte Orbán Viktor a Die Presse című osztrák lap honlapján szerda este megjelent interjújában.