MÁV: 1400 résztvevő a téli közfoglalkoztatási programban

2013. december 3., kedd 23:00

Budapest, 2013. december 3. - A téli közfoglalkoztatási programban mintegy 850 embernek ad munkalehetőséget a MÁV Zrt., további 580 álláskeresőnek faipari gépkezelői vagy motorfűrész kezelői oktatást biztosítanak.

A vasúttársaság MTI-hez eljuttatott keddi közleménye szerint a MÁV Zrt. is részt vesz a kormány által meghirdetett, európai uniós forrásból támogatott téli átmeneti közfoglalkoztatási programban.

 

A MÁV budapesti, pécsi, miskolci és debreceni igazgatóságaihoz tartozó 337 állomáson az utasforgalmi területek takarítására 850 embert vesznek fel közfoglalkoztatottként, és már 700 álláskereső elvállalta a munkaügyi központok által közvetített munkalehetőségeket.

 

A programba azok jelentkezhettek, akik elsősorban az adott településen élnek, regisztrált álláskeresők, a munkaügyi központ kiközvetítheti őket, vállalják a munkavégzést, és akik a kötelező orvosi vizsgálaton egészségileg alkalmasak. Minimális azok száma, akik különböző okokból nem tudták elfogadni a vasútnál felajánlott közfoglalkoztatási állásokat - közölte a vasúttársaság.

hirdetés

 

A MÁV a közfoglalkoztatási programjába bevont települések állomásaira elsősorban olyan helyi lakosokat vesz fel, akik jelentős ideje kiestek az elsődleges munkaerőpiacról. Az általuk végzett takarítás, hóeltakarítás hozzájárul a település megítélésének javulásához, illetve a vasútállomások és környezetük tisztábbá, rendezettebbé válásához.

 

A program képzési részében 45 településen további 580 álláskeresőnek biztosítanak lehetőséget arra, hogy OKJ-s képzés keretében faipari gépkezelő vagy motorfűrész-kezelő tanfolyamot végezzenek el. A képzések egy része már december 2-án megkezdődött, és a létszám folyamatos feltöltése után további képzések indulnak a következő hetekben is.

 

A közfoglalkoztatás nem veszélyezteti a vasutas munkahelyeket - hangsúlyozza a vasúttársaság. A MÁV-csoport racionalizálási intézkedései során kizárólag a vezetői álláshelyek száma csökkent, a végrehajtó-szolgálati munkaköröket érintő csoportos létszámleépítés nem történt a vasúttársaságnál. Erre biztosíték a szakszervezetekkel idén augusztusban megkötött megállapodás is, amelyben a MÁV leszögezte, hogy a következő időszakban nem hoz a munkavállalók jövedelmi helyzetét hátrányosan befolyásoló intézkedéseket, valamint nem hajt végre csoportos létszámleépítést - írják a közleményben.

 

A vasúttársaság a korábbi években is alkalmazott közmunkásokat a 100 százalékos tulajdonában lévő MÁV Kert Kft.-n keresztül, a kft. nagyságrendileg a jelenlegi téli közfoglalkoztatási programban részt vevő létszámban foglalkoztatott embereket. Éves szinten átlagosan 600-700, de egyes időszakokban ezernél is több embert alkalmazott a zöldterületek karbantartásra és az állomások takarítására a vasútvállalat.

 

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy az önkormányzatok, a MÁV Zrt. és a munkaügyi központok közreműködése hatékony volt. A vasúttársaság kormányzattal és önkormányzatokkal együttműködő programjai biztosították az utasforgalmi területek megszépülését, tisztántartását a helyi munkanélküliek munkába állítása mellett. A közfoglalkoztatás során a tartósan munkanélküliek is több hónapra jövedelemforráshoz juthattak, mindez pedig elősegíthette a munkaerőpiacra történő visszatérésüket is - áll a közleményben.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

Budapest, 2016. május 31. - Az Ericsson Magyarország immár tizennyolcadik alkalommal adta át az idei Ericsson-díjakat. A díjat 1999 óta olyan matematikát és fizikát oktató pedagógusok vehetik át, akik az alapszintű oktatásban tevékenykednek, és akiknek a munkája nagyban hozzájárul a hazai természettudományos képzés színvonalának fenntartásához és emeléséhez. Az idén Kiss Zoltán, a pécsi Leőwey Klára Gimnázium tanára is a díjazottak között volt. Az elismerésben részesült díjazott tanárok iskolái idén egymillió forint értékű pályázaton vehetnek részt.

Budapest, 2015. augusztus 31. - Egy vállalkozás életében elengedhetetlenek a stratégiai partnerek, amelyekkel közös célcsoportért, egymást segítve dolgozhatnak. Sok cég azonban konkurenciaként tekint az ugyanazon tevékenységi körben dolgozó vállalatokra, pedig léteznek helyzetek, amikor váratlan szövetségesekre lehet találni. Íme, öt példa a gyümölcsöző stratégiai partnerség kialakításához!

download-1372157240.jpg

Új földtörvényt fogadott el a parlament pénteken. A szavazást hangos tiltakozás kísérte a Jobbik részéről, akik transzparensekkel vonulva a pulpitusra skandálták: „Hazaárulók”