Mától itt az új otthonteremtési program

2015. július 1., szerda 07:25

nappali400-1435728133.jpgBudapest, 2015. július 1. - Ma indul az új otthonteremtési program. A korábbi "szocpolt" felváltó állami támogatást az egygyermekes családok is kérhetik, továbbá azok is, akik a következő évekre vállalnak gyerekeket.

A családi otthonteremtési kedvezményt (csok) új és használt ingatlan vásárlására, bővítésre is kérni lehet július 1-jétől. A csok igénylését hitelintézeteknél, kereskedelmi bankoknál, takarékszövetkezeteknél lehet elindítani akkor is, ha a családok egyébként nem kívánnak banki kölcsönt felvenni. Az állami támogatás összege 500 ezer forinttól 3,25 millió forintig terjed; ez függ a gyermekek számától, a lakás nagyságától és az ingatlan energiahatékonyságától.

hirdetés

 

Az igényelhető lakásnagyság pedig a gyerekek számától függően 40 és 160 négyzetméter közötti lehet. A csok rendszerében gyermeknek számít már a 24. hetet betöltött magzat is.

 

Nemcsak a már megszületett gyermekek alapján lehet az igénylést benyújtani, hanem a házaspárok előre vállalhatnak több gyereket is. Egy-egy gyermek megszületését 4 évre előre lehet tervezni, így például két gyermek vállalása esetén kétszer négy év az erre rendelkezésre álló idő. Az államkincstár a gyerekvállalás "teljesítéseként" elfogadja az örökbefogadott gyereket is.

 

A kormány várakozásai szerint a csok-ot éves szinten várhatóan mintegy 12 ezer család tudja majd elérni.

 

Az érdeklődők a csok feltételeivel, igénylésével kapcsolatos kérdéseikkel az Emmi központi ügyfélszolgálati irodájához fordulhatnak, akár személyesen (Budapest, V. Szalay utca 10-14), akár telefonon (06-1-795-31-68), vagy e-mailen ([email protected]), általános információkat pedig a www.csaladitudakozo.kormany.hu oldalon találhatnak.

 

A csok-ra az idei költségvetésben 4 milliárd, a jövő éviben 9,5 milliárd forintot különítettek el, de a keret "felülről nyitott", így minden - a feltételeknek megfelelő - igénylőnek biztosítják a vissza nem térítendő állami támogatást.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

Beremend-Vác, 2016. szeptember 23. - Kitartás, elszántság és átlagon felüli teljesítmény - ez a közös abban a 715 általános és középiskolás fiatalban, akik már részesültek a DDC a Tehetségekért ösztöndíjban. A Duna-Dráva Cement Kft. alapítványa idén is kiírta pályázatát, amelyre szeptember végéig várja a tehetséges gyerekek jelentkezését.

iranypecs400-1447734601.jpgPécs, 2015. november 17. - Elindult az Oszkár telekocsi és az Irány Pécs! Nonprofit Kft. kedvezményeken alapuló közös kampánya. Ennek köszönhetően minden, Oszkár telekocsival Pécsre érkező utas 24 órás Irány Pécs! kártyát kap ajándékba. De nem csak utazni érdemes hozzánk, autósként is csak nyerni lehet Péccsel!

Budapest, 2015. február 17. - Az internetben rejlő lehetőségeket és veszélyeket bemutató, figyelemfelkeltőként használható kisfilmeket tett hozzáférhetővé honlapján a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat - közölte az MTI-vel a szervezet.