Másolatként térnek vissza Horvay megújuló kormányalakjai

2013. november 2., szombat 18:45

kossuth-szcs-1945-fortepan400-1383413135.jpgElkezdődött a mintavétel Horvay János pécsi születésű szobrász (1874-1944) Kossuth-szoborcsoportjának Dombóváron álló alakjairól. A részben restaurálásra is kerülő szobrok mérethű másolatai kerülnek vissza a budapesti Kossuth térre, ahol a kompozíció eredetileg állt.

Péntek Tibor, a kivitelező Reneszánsz Kőfaragó Zrt. műemléki főmérnöke csütörtökön az MTI-nek elmondta: az 1848-as Batthyhány-kormány tagjait ábrázoló szobrokat megtisztítják, majd 3D-s szkennerrel vesznek mintát róluk. A dombóvári Szigeterdőben szoborparkszerűen elhelyezett kompozíció mívesebb részeiről szilikongumiból készül negatív, ennek alapján kemény mészkőből újra kifaragják az alkotásokat. A szobrok sorában a Kossuthot ábrázoló alak az első, mivel a másolatnak március 15-re el kell készülnie, a szoborcsoport többi tagjának másolatát 2014. nyár végéig készítik el - tette hozzá a főmérnök.

 

A Reneszánsz Zrt. egyébként olyan megoldással készíti el Horvay alakjainak másolatát, amelynek eredményeként a Dombóváron álló eredeti mű sérüléseit is kijavítja. A nyertes pályázó ugyanis nem egy gipszmásolaton, hanem az eredeti szobrokon végzi el a szükséges kiegészítéseket, helyreállításokat. Mindennek költségeit a vállalat állja.

hirdetés

 

Horvay János monumentális alkotását a Rákosi-korszakban távolították el a budapesti Kossuth térről (első képünkön 1945-ben, fotó: FORTEPAN/Military Museum of Southern New England). Helyére 1952-ben Kisfaludi Strobl Zsigmond, Kocsis András és Ungvári Lajos Kossuth-szoborcsoportja került.

 

kossuth-szcs-1930-korul550-1383413089.jpg

 

Az Országgyűlés döntése alapján a Kossuth tér szobrainak tekintetében az 1944 előtti képzőművészeti arculat (második képünkön a szoborcsoport eredeti helyén, a tér északi oldalának keleti felén álló saroképület előtt 1930 körül, fotó: FORTEPAN) visszaállítását kell megvalósítani Andrássy Gyula, Kossuth Lajos, Tisza István és II. Rákóczi Ferenc emlékműveivel. (Harmadik képünkön: épül a mélygarázs az Országház északi oldalán 2013. október 30-án, MTI-fotó: Máthé Zoltán. A kép közepén álló saroképület elé „tér vissza” a szoborcsoport - a szerk.)

 

kossuth-ter-felujitas-budapest-20131030-mti550-1383413244.jpg

 

Mint arról egy idén januári pécsi előadáson Kardhordó Kálmán nyugalmazott tanár beszélt, az eredetileg Hopp’l Johan Carl néven Pécsett, 1874. május 27-én született Horvay János nevéhez fűződik Zsolnay Vilmos pécsi emlékműve (Apáti-Abt Sándorral), a ceglédi emblematikus, valamint a pécsi, nagyatádi, körmendi, orosházi, karcagi, pesterzsébeti, péceli, rakamazi, hajdúnánási, dobsinai (ma Rudabányán lévő) Kossuth-szobrok.

 

A Parlament elé szánt, az 1848-as első felelős magyar kormány tagjait ábrázoló szoborkompozíció elkészítésének jogát egy 1908-as pályázaton nyerte el Horvay János. A végül 1927-ben felavatott művet 1951-ben a Minisztertanács eltávolíttatta, mint „pesszimista, nem méltó” alkotást. A mű feldarabolva az Új-Köztemetőbe került. Az enyészettől 1959-ben az akkori dombóvári tanácselnök azzal mentette meg, hogy a tolnai településre szállíttatta. 1973-ban került jelenlegi helyére Dombóvár ma Szigeterdőként ismert parkjában. A szoborcsoport történetét részben az ugyanitt álló, megújított lakótoronyban berendezett 148 nap 1848-ból című kiállítás, részben az Ismerős művek elfeledett alkotója címmel a Dombóvári Városszépítő és Városvédő Közhasznú Egyesület gondozásában megjelent könyv örökíti meg.

 

A minatvételre előkészített szobrokat érdemes megnézni Kreszl Sándor felvételein a Dombóvári Régi Szép Napok facebook-csoportban.

 

Forrás: MTI, Hetedhéthatár, Wikipédia

Kapcsolódó cikkek

teli-idoszamitas2014-1414304903.jpgBudapest, 2014. október 26. - Elkezdődött a téli időszámítás, az órákat hajnali háromkor kellett egy órával visszaállítani. A téli időszámítás március 29-ig tart.

Budapest, 2016. január 27. - A magyarok többsége szerint már 30 éves kor előtt el kellene kezdeni takarékoskodni a nyugdíjra. 41 százalék úgy érzi, nagyon nehezen élne meg pusztán az állami nyugdíjból, 31 százalék szerint pedig a nyugdíja semmire sem lesz elég. Mindössze 23 százalék bízik ugyanolyan vagy jobb életszínvonalban, mint amiben most része van - állapította meg a K&H Biztosító friss felmérése. A kutatásból kiderült, hogy a magyarok szerint havi 10 és 20 ezer forint közötti összeget kell félretenni nyugdíj-kiegészítésként, a válaszadók többsége pedig azt tervezi, hogy a nyugdíj mellett is dolgozik majd.

Budapest, 2014. október 20. - Annak a diáknak, aki a nyáron befejezte tanulmányait és még nem tudott elhelyezkedni, az adóhivatalnál egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie, ha egyéb jogcímen nem jogosult egészségügyi ellátásra. A nappali tagozaton tanuló diákok a diákigazolványuk érvényességi idejét követő 45 napig jogosultak egészségügyi ellátásra.